Кућа Добрих Вести

Login

Поткровље на Карабурми у које ћете се заљубити на први поглед

Оцените овај чланак
(1 Глас)

potkrovljeБЕОГРАД, Симпатично, ушушкано, са савршеним погледом на Дунав. Ко једном уђе у ово поткровље, тешко ће одолети искушењу да пожели баш овакав стамбени простор и за себе.


Поткровље се налази на последњем, дограђеном ИВ спрату релативно старе зграде из 50-их година, која је 2008. године реновирана и оплемењена поткровљем са галеријом.


Када је током 2012. тражила да купи стан, Верица Дуган није имала у виду поткровље, а оно чиме је била вођена јесте давна жеља да живи у близини реке и има тај инспиративни поглед са свог прозора.


Након обиласка мноштва станова, стигао је предлог да погледа стан у поткровљу на Карабурми. Иако то и није био баш њен омиљени део града, ипак је интуитивно одлучила да размотри и ту опцију, јер је стан задовољавао њен важан критеријум – поглед на реку.


Истог тренутка када је ушла у поткровље – заљубила се, а већ после неколико минута донела одлуку да је то њен будући стан.


Стан је на два нивоа, од којих доњи има 34м2, а галерија у поткровљу 40м2. Оно што она истиче у први план јесте свакако фантастичан поглед, осећај ширине и пространости као и моћан осећај (за који често нисмо спремни да признамо да нам годи) – да нема никога изнад нас!

                                    lkrevet

 

Као и углавном сви станари поткровља, и власница овог се сусретала са предрасудама и добронамерним упозорењима о потенцијалним проблемима са прокишњавањем, продувавањем, са претераном топлотом и хладноћом, који су чест случај у грађевински лоше изведеним поткровљима.


Мудра препорука власнице је да, ако бирате станове у поткровљу, најбоље то урадите зими. Тада можете и видети и осетити каква је изолација (да ли је довољно топло), да ли негде цури, да ли има кондензације, буђи и сличних непријатних појава са којима бисте могли да се сусретнете.


Што се овог поткровља на Карабурми тиче, одмах је било видљиво (и осетно) да је урађена квалитетна изолација, пространом поткровљу су дале посебну драж гипсане преграде и зидови, а кровни прозори су обезбедили обиље светлости.


Верица је у овом простору препознала потенцијал да га још додатно уреди по свом укусу, оплемени намештајем по мери и разним декоративним елементима, налепницама, тапетама, што све доприноси топлини њеног поткровља.


Власница је прво лето дочекала у свом поткровљу било је изузетно топло и она је тај изазов решила уградњом још три кровна прозора. Одлучила се за два ВЕЛУX Премиум кровна прозора са белим завршним полиуретанским слојем, који не захтевају додатно одржавање, а које је поставила на северну страну да би још више проширила свој поглед на Дунав, али и побољшала проветравање.

 

Опремила их је спољним тендама, мрежицама са спољне стране које значајно штите од топлоте (чак до 73%), унутрашњим ролетнама за замрачење, али и комарником, јер близина реке доноси и ове, понекад непријатне и досадне посетиоце. На источној страни уграђен је исто ВЕЛУX, али дрвени прозор.


Испод њега је кревет из ког се простире фантастичан поглед на звезде у ведрим ноћима, каже Верица, док је још лепши доживљај раног буђења са погледом на излазак сунца.


Јутро уз кафу са погледом на реку


Свој дан, посебно лети, Верица воли да започне кафицом са погледом на реку. Кроз два прозора је и предиван поглед на залазак сунца, а када је ведро – на земунски Гардош у даљини.


Са укупно 5 кровних прозора, ово поткровље је изузетно светло и функционално за одмор и хоби, али и као радни и креативни простор, мада га Верица често користи као "салон за пријем" гостију који радо проводе време уз кафу са погледом на Дунав.

                                 steka

 

Потребно мало креативности, не много новца


Власница овог прелепог поткровља истиче како није потребно много новца за уређење поткровља, како се често мисли, као и да креативност станара поткровља долази до изражаја више него у "обичном коцкастом стану", јер му можете дати свој лични печат и на аутентичан начин живети свој живот “out of the box”.


Верица истиче колико је важан савет стручњака приликом извођења радова, те је и она је користила могућност бесплатне посете и консултације приликом додавања кровних прозора, што је у великој мери олакшало и поједноставило сам процес извођења радова и обезбедило квалитетна и дуготрајна решења.


Верица би препоручила живот у поткровљу свима: младима, онима који имају потребу да истакну своју индивидуалност и посебност и буду другачији од стереотипа, па и у начину становања, породицама са децом, јер је за децу простор у поткровљу посебно интересантан са свим својим косинама и скривеним угловима, у којима они они могу да бораве као у свету из маште. Препоручује поткровље пре свега као простор за уживање, за проналажење сопственог мира који нам је свима толико потребан.

 

Извор: Кућа добрих вести/Kucastil.rs

 


Последњи пут измењено недеља, 29 јануар 2017 22:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија