Кућа Добрих Вести

Login

Oтворена изложба „Сјај ренесансе“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

sjajrenesanseeeeeБЕОГРАД - Италијанска изложба “Сјај ренесансе” свечано је отворена у Београду и поставка ће бити изложена до 30. јуна.
Поставка преко 30 експоната смештена је у Музеју града Београда (Ресавска 40б), а могуће је видети сваког дана осим понедељком од 11 до 19 часова.


Улаз је бесплатан.


Организатори изложбе су “Кинг Студио” Фауста Форназарија и Италијански институт за културу у Београду.

                                                                     
Изложба је привукла велико интересовање јавности већ на самом отварању. Окупљенима су се обратили Давиде Скалмани, директор Италијанског института за културу у Београду и Фаусто Форназари, аутор и кустос изложбе.

 

 

                          kostim             

Отварању је присуствовао велики број званица из културног живота Београда, као и амбасадор Републике Италије у Србији, Њ.Е. Ђузепе Манцо са супругом.


"Изложба је представљена у Њујорку, Пекингу, Мадриду и сада је у Београду. Морам да вам кажем да је Београд подједнако важан као и остале светске метрополе. Ви сте сада моји гости и желим да вам представим ренесансу. Замислите да је ово једна античка палата у којој је владар припремио гозбу за своје званице", изјавио је Форназари.


Епоха какву не познајемо


Ова изложба је са великим успехом обишла светске метрополе и представља јединствену прилику да се уживо погледају костими и експонати који представљају епоху на основу које је настала западна цивилизација какву данас познајемо. “Сјај ренесансе” приказује скупоцене тканине, раскошну одећу за свечаности на италијанским дворовима и декоративне елементе који су креирани за такве прилике а више се не могу видети, осим малобројних комада који се чувају у појединим музејима. Изложени комади одеће плод су дугогодишњих истраживања и рада на материјалима и техникама, и доприноса бројних историчара, илустратора, кројача, везиља и занатлија. Јединствени по лепоти и скупоцености, изложени костими су права ремек-дела италијанских кројачких и занатских кућа и сведоче о нивоу квалитета који могу да достигну једино италијански произвођачи и занатлије.

    

 

                               sjajotvaranje

 

На овој изложби представљено је 30 свечаних костима реконструисаних захваљујући проучавању ренесансних слика. Сви костими су изложени на постољима а поред њих налазе се фотографије ренесансних слика које су послужиле као инспирација.


Посебну атракцију представља “Владарева гозба”, сцена која дочарава салу ренесансне палате декорисане као за дочек гостију на гозби. Импозантна тканина као зидна декорација, трпеза на којој су постављени керамика и украсни предмети и полица са декоративним тањирима главни су елементи овог дела изложбе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 09 јун 2017 15:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија