Кућа Добрих Вести

Login

Jесењи позоришни фестивал на Мећавнику

Оцените овај чланак
(2 гласова)

grtrtrБЕОГРАД - Други Јесењи позоришни фестивал редитеља Емира Кустурице одржаће се 27. и 28. октобра на Мећавнику, уз подршку компаније НИС, у организацији Раста Интернационала.

 

Изрека нашег прослављеног књижевника, Матије Бећковића „Као да живимо у међувремену“, овогодишњи је слоган фестивала који се одвија према идеји оснивача да Мећавник постане синоним за прожимање енергије и искуства између младих и остварених уметника.

 

У такмичарском програму Јесењег позоришног фестивала, биће представљене четири студентске представе. Факултет драмских и филмских умјетности Синергија, представиће се представом „Браћа“, Михаила Дурњенкова, Факултет драмских уметности из Београда са представом Итана Коена, „Скоро па драма“, Академија уметности Нови Сад извешће „Шест лица тражи писца“, аутора Луиђи Пирандела док ће се Академија уметности Београд представити са “Галебом”, Антона Чехова.

 

Специјални гости фестивала биће Звездара театар са представом “Хипноза једне љубави”, Душана Ковачевића који ће свечано отворити Јесењи позоришни фестивал.

 

Преношење искуства и знања кроз разговор са студентима на радионицама, чиниће сегмент и овог позоришног фестивала.

За два дана фестивала, публици ће бити представљене четири студентске представе, два драмска класика и два савремена текста.

 

Заједништво креативне идеје

 

Селектор фестивала, награђивани редитељ Милан Нешковић, водио се одабиром представа које ће заједно чинити најбољу целину у односу на проблем које су млади аутори одлучили да третирају кроз позоришни чин. Мотив перцепције савременог тренутка природно се издваја у бројним студентским представама, без обзира да ли се оне баве класичним драмским делима или савременим ауторима.

 

„Готово увек је третирање проблема одражавало време у коме живимо али из визуре младих, којима је Јесењи позоришни фестивал и посвећен.“ – изјавио је селектор фестивала, редитељ Милан Нешковић и наставио: „Одабрао сам четири представе. Два драмска класика и два савремена текста. По један класик и савремени текст истока, али и запада. Управо на овој разноликости драмских предложака се може најбоље видети заједништво креативне идеје која спаја све ове младе уметнике од којих се већина и не познају. То је оно што охрабрује. Оно што може да уплаши јесте заједнички песимизам којима млади људи одишу када је будућност овог времена у питању и поред свог хумора којима све представе обилују. Стога се духовита али крајње озбиљно преиспитујућа изрека нашег песника Матије Бећковића сама понудила као слоган овогодишњег фестивала и сублимација свега онога што ови дивни млади људи осећају. Нама је и даље потребна целовечерња представа не би ли преиспитали неки проблем, Матији је довољна једна реченица“.

 

Компанија НИС је другу годину заредом генерални спонзор Јесењег позоришног фестивала. Пружање подршке пројектима из области културе, науке и образовања, са посебним акцентом на развој младих талената, један је од стратешких циљева компаније НИС, који се реализују под слоганом „Будућност на делу“.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 24 октобар 2017 22:00

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија