Кућа Добрих Вести

Login

Србија напредује у одрживом развоју у интересу деце

Оцените овај чланак
(3 гласова)

agendaravyojШиром света 1. јуна обележава се Међународни дан деце како би се указало на дечја права и најзначајнија питања из области образовања и социјалне и здравствене заштите најмлађих.

 

Месец јун у међународном календару као дане посвећене деци бележи и 4. јун, посвећен деци жртвама насиља, док се 12. јун обележава као Светски дан против рада деце.

 

Агенда 2030 Уједињених нација, која садржи 17 циљева одрживог развоја на чије се испуњавање као чланица УН обавезала и Србија, посебну пажњу посвећује управо одрживом развоју у складу са Конвенцијом о правима детета из 1989. године.

 

“Првих пет циљева одрживог развоја односе се на елиминисање неједнакости у погледу сиромаштва, квалитета исхране и очувања здравља, доступност образовања и постизање родне равноправности. Сви ови аспекти социјалног живота знатно утичу управо на децу и њихов положај у друштву”, каже Богдан Гавански, пројектни менаџер Платформе за општедруштвени дијалог о спровођењу циљева одрживог развоја у Србији “Одрживи развој за све”, коју уз подршку влада Швајцарске и Немачке имплементира Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. Као један од циљева одрживог развоја Агенде 2030 који је веома важан за добробит деце у будућности, Гавански наводи циљ 4., који обавезује на залагање за бесплатно предшколско, основно и средње и приступачније универзитетско образовање и подизање нивоа укључености, посебно најосетљивијих група, у образовни систем.

 

Проценат деце која се упишу у основну школу у Србији, према подацима из Добровољног националног извештаја о спровођењу Агенде 2030 из 2019.године износи 95,7%. Али, подаци указују и да чак 10 до 15% уписане деце не заврши основно школско образовање и да само 9% најсиромашније деце похађа предшколску наставу.

 

Србија се као потписница Агенде 2030 обавезала да ће повећати обухват деце припремним обавезним предшколским програмом и програмом за децу од три године до поласка у припремни предшколски програм.

 

“Током израде Извештаја о напретку у остваривању Циљева одрживог развоја до 2030. године у Републици Србији, било је тешко пратити напредак у остваривању циља 4. зато што су за основно и средње образовање били доступни само подаци из 2019.године. Када је у питању рани развој и учешће деце млађе од 5 година у обавезном предшколском програму подаци показују умерени напредак и код женске и код мушке деце. Значајан напредак се региструје међу децом из најсиромашнијих домаћинстава,” каже Марија Бабовић, експерткиња која је, у сарадњи са Републичким заводом за статистику Србије, радила на Извештају о напретку у остваривању Циљева одрживог развоја до 2030. Израду овог извештаја 2020.године подржао је ГИЗ у оквиру пројекта “Реформа јавних финансија – Агенда 2030”.

 

Током кампање „Квалитетно образовање за све”, коју су у Златиборском округу у оквиру Платформе “Одрживи развој за све” организовале Фондација Ана и Владе Дивац и Фондација центар за демократију у сарадњи са Ужичким центром за права детета (УЦПД), констатовано је да је у Ужицу обухват обавезног предшколског образовања чак око 99 одсто, али да у укупном предшколском васпитању учествује само 65 одсто деце.

 

“У Ужицу сваке године од 180 до 220 деце не буде уписано у вртиће. Проблем представља неадекватна мрежа предшколских установа и недовољни капацитети. Иако су капацитети у протеклом периоду повећани за око 300 места, још увек су недовољни. То доводи и до повећања броја деце у групама што се одражава на квалитет рада са децом”, истиче Јелена Жунић Цицварић, директорка УЦПД-а.

 

Кампања „Квалитетно образовање за све” подигла је свест родитеља, организација које раде са децом и локалних институција о важности квалитетног образовања за све, као и веће доступности и инклузије, уз обухватање предшколског образовања. Током кампање указано је и да је Ковид-19 изазвао велике поремећаје у образовању, погодивши читаву генерацију ученика, а посебно децу са тешкоћама у развоју.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 31 мај 2021 11:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија