Кућа Добрих Вести

Login

ПРОЈЕКАТ: My Hood за младе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

danasupetХаб „Нова искра“ у сарадњи са партнерима реализоваће пројекат My Hood.

 

Пројекат My Hood посвећен је младима узраста од 13 до 18 година, са циљем упознавања ове групе младих грађана са изазовима данашњице повезаних са климатским променама и прилагођавањем живота у граду.

 

Пројекат има за циљ да едукује младе кроз различите онлајн и офлајн алате и помогне им да постану активни грађани који воде рачуна о својој животној средини.

 

Oни треба да буду свесни изазова климатских промена и да заузму активан приступ у процесу доношења одлука.

 

Деца која одрастају и разумеју сопствени утицај на животну средину могу одабрати одрживи начин живота и оснажити се за покретање промена у својим заједницама. Стога се пројекат фокусира не само на побољшање јавних простора, већ и на разумевање окружења у којем живимо.

 

Конкретни циљеви пројекта су: упознавање младих са процесом стратешког урбаног планирања јавних површина; омогућавање учешћа младих у доношењу јавних политика традиционалним средствима и путеминтерактивних онлајн алата; подизање свести међу младима и едукација на тему изазова данашњице повезаних са климатским променама и прилагођавањем живота у граду.

 

Зашто?

 

Како би град постао дугорочно одржив, понашање његових становника мора да се промени кроз одлуке које доносимо на дневном нивоу. Деца која одрастају и разумеју сопствени утицај на животну средину могу одабрати одрживи начин живота и оснажити се за покретање промена у својим заједницама.

 

Стога се пројекат фокусира не само на побољшање јавних простора, већ и на разумевање окружења у којем живимо.

 

Како би утицали на унапређење нашег окружења, правила и законски оквири одрживог града морају бити јасни младима у контексту коришћења јавних површина, плавог и сивог кружења воде, мерења задржавања воде, мерења ублажавања екстремних временских услова, квалитета ваздуха… Разумевање простора кроз урбанистичке изазове и заштиту околине помоћи ће у стварању везе између младих и простора у којем живе, као и премошћавања јаза између физичког и виртуелног.

 

Оно што деца желе је суштински оно што сви желимо: сигурне улице, зелене површине, чист ваздух, простор који могу назвати домом и слободу да буду оно што јесу. Међутим, њихов глас, као и глас младих за побољшање животне средине је за сада веома потцењен. Они који доносе свакодневне одлуке у њихово име, планирају и уређују политике које се односе на урбани простор, углавном не укључују младе у те процесе.

 

Како?

 

Предлог пројекта тиче се горепоменутих изазова и креира методологију која укључује младе у стварање одрживијег и зеленијег града, доносећи на тај начин специфичан садржај који узима у обзир едукацију о климатским променама и омогућава деци да учествују и истражују јавне површине користећи интерактивне онлајн алате.

 

Кроз коришћење My Hood алата, желe се подстаћи млађе генерације да почну да доживљавају свој животни простор на комплекснији начин. Желимо да омогућимо младима да, коришћењем ових алата, разумеју да водити рачуна о животној средини, учествовати у процесу доношења одлука доноси позитивну промену и јача везу са животним простором, што је неопходно како би се створила мотивација за лично деловање.

 

Конкретни пројекат ће се фокусирати на: отварање процеса стратешког и урбаног планирања јавних површина младима; омогућавање њиховог учешћа у јавном доношењу одлука путем офлајн и интерактивних онлајн алата; подизање свести међу младима и едукација о изазовима данашњице повезаних са климатским променама и прилагођавањем живота у граду.

 

Фокус пројекта је на развоју следећа три кључна резултата:

 

1) МЕТОДОЛОГИЈА ЗА УКЉУЧИВАЊЕ МЛАДИХ У СТВАРАЊЕ ОДРЖИВОГ И ЗЕЛЕНИЈЕГ ГРАДА – повезивањем знања и постојећих стратегија везаних за прилагођавање на климатске промене у нашој животној средини уз адекватне педагошке методе и алате, како би циљна група (млади) боље разумела тему и истовремено се директно интерактивно ангажовала у вези своје животне средине. Поред тога, методологија би одабрала примерене алате за ангажовање младих у процесу доношења одлука повезаних са урбаним планирањем заснованим на знању и налазима дечјег и стадијума развоја младих, како физичког тако и когнитивног.

 

2) О ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ – специфичан материјал за учење заједно са партиципативним алатима за активно учешће. Овај материјал ће бити структурисан по секцијама и моћи ће да се користи за учење о одрживој урбаној животној средини, али и као партиципативни алат за упознавање, разумевање и оцену одређеног јавног простора.

 

3) ИНТЕРАКТИВНИ ОНЛАЈН АЛАТ – пружиће младима материјал за учење (о климатским променама и одрживој животној средини у граду) који ће се појавити (поп-уп) док користе алат при оцени одређеног подручја или будућег пројекта урбаног развоја. Коментари и оцене ће бити послати доносиоцима одлука (представницима градских урбанистичких одељења) у циљу добијања вредних података од групе грађана који тренутно нису укључени у те процесе.

 

Шта је следећи корак?

 

Пројекат је отпочео на током 2022. године и након иницијалне припреме, пројектни партнери ће радити у сарадњи са различитим стејкхолдерима у истраживању потреба циљне групе и креирању методологије за педагошке методе ангажовања младих у својим заједницама.

 

Извор: Кућа добрих вести/Нова искра

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија