Кућа Добрих Вести

Login

Зелене идеје из Србије најбоље у региону

Оцените овај чланак
(4 гласова)

susaraБЕОГРАД - На недавно завршеном Регионалном форуму за зелене идеје Фонда браће Рокфелер (РБФ), одржаном у Македонији, соларна мобилна сушара Анице Симовић из Рашке освојила је прво, а соларни трицикл браће Грабаревић из Суботице треће место.

Другопласирана зелена идеја дошла је из Албаније, а реч је о намештају од рециклираних материјала, ауторке Пезане Рекса.

Све три победничке идеје награђене су са по 10.000 долара, намењених њиховој реализацији, објавила је Ерсте Банка, која је била један од главних организатора овог такмичења на националном нивоу.

Претходно, на националном конкурсу који је у Србији током маја организовала Траг фондација (некадашњи БЦИФ – Балкански фонд за локалне иницијативе) у партнерству са Фондом браће Рокфелер и Ерсте Банком, соларна мобилна сушара и соларни трицикл награђени су са по 8.000 долара, чиме су се и квалификовали за регионално такмичење.

Циљ Форума за зелене идеје је да подстакне појединце, удружења и мала предузећа да развију иновативне предузетничке идеје засноване на принципима одрживог развоја, као и да подржи бизнис идеје које имају највећи потенцијал да остваре значајан утицај у одређеној локалној заједници са што мањим негативним ефектом на животну средину. На националном такмичењу је учествовало 109 пројеката, а прва три су се такмичила за најбоље у конкуренцији 15 идеја из пет земаља региона.

Осим идеја Анице Симовић и браће Грабаревић, на регионалном такмичењу су из Србије учествовали Милан Благојевић и Марко Ристовски из Ужица са еколошки ефикасним хостелом, тематски декорисаном у духу Ужичке републике, претходно првопласираним на националном конкурсу.

Детаљније о идејама из Србије

Прво место на регионалном Форуму у освојила је зелена идеја Анице Симовић из Рашке а реч је о соларној сушари за воће, поврће и лековито биље. Покретањем овог бизиса, Аница ангажује локално становништво које се традиционално бави производњом воћа и поврћа, а лековито биље ће сакупљати на обронцима Голије и Копаоника. Производња се обавља у складу са HACCP стандардима.

Другопласирана зелена идеја доссла је из Албаније, а реч је о намештају од рециклираних материјала, ауторке Пезане Рекса.

Треће место је припало патентираном изуму трицикла који функционише на соларни погон, а браћа Грабаревић га користе за продају сладоледа. Возило са једним пуњењем може да пређе и до 30 километара, односно да ради 8-12 сати.

На националном такмичењу у Србији је учествовало 109 пројеката, а прва три су се такмичила за најбоље у конкуренцији 15 идеја из пет земаља региона.

Осим идеја Анице Симовић и браће Грабаревић, на регионалном такмичењу су из Србије учествовали Милан Благојевић и Марко Ристовски из Ужица са еколошки ефикасним хостелом, тематски декорисаном у духу Ужичке републике, претходно првопласираним на националном конкурсу.

                                                                                         Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 05 август 2013 15:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија