Кућа Добрих Вести

Login

Могуће оснивање секретаријата за омладинску сарадњу на Балкану

Оцените овај чланак
(1 Глас)

mladi22222БЕОГРАД – Представници Немачко-француске организације за омладинску сарадњу посетили су протекле седмице Србију а повод за њихов долазак је могуће оснивање секретаријата за омладинску сарадњу на Балкану.


У завршној декларацији конференције о Западном Балкану у августу 2014. у Берлину изражена је намера да се ојача омладинска сарадња земаља Западног Балкана и евентуално формира организација за омладинску сарадњу на Балкану.


Тим поводом председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се данас са генералним секретарима Немачко-францускe организацијe за омладинску сарадњу Беатрисом Ангран и Маркусом Ингенлатом.


Српски премијер упознао је своје саговорнике са односима у региону и нагласио да би сарадња међу младима могла да унапреди и економске и политичке односе.


Представници немачко-француске организације истакли су да ће учинити све како би помогли у процесу оснивања нове структуре омладинске сарадње на Балкану.


Генерални секретари Немачко-француске организације за омладинску сарадњу Маркус Ингенлат и Беатрис Онгрон изјавили су да су стекли утисак да постоји чврста намера српских званичника да се у региону спроведе размена међу младима по угледу на размену међу младим Немцима и Французима која траје више од 50 година.


После разговора с Вучићем у Београду, рекли су да је важно да се поред невладиних организација и владе држава укључе у размене младих које могу довести до бољег разумевања и узајамног поверења.


Иначе, уз помоћ њихове организације у размени на Западном Балкану и с немачке и француске стране досад учествовало 10.000 младих у пројектима по питању регионалне сарадње, улоге цивилног друштва, слободе медија, болне историје, али и ратних злочина.
Око 200.000 људи учествује у размени коју организује око 30 људи у канцеларији у Берлину и 40 људи у Паризу, а од 1963. више од осам милиона младих Немаца и Француза учествовало у тим разменама.

 

Ова организација већ 15 година у оквиру Иницијативе за Југоисточну Европу, коју финансијски помажу између осталих и министарства спољних послова Немачке и Француске, подстиче размену између младих људи из Француске, Немачке и Југоисточне Европе.


Немачко-француска организација за омладинску сарадњу одиграла је једну од најзначајнијих улога у процесу помирења две земље у деценијама после Другог светског рата.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 21 фебруар 2015 15:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија