Кућа Добрих Вести

Login

Извештај са такмичења Еуробот Јуниор Србија 2018.

Оцените овај чланак
(1 Глас)

pobednicierobotБЕОГРАД - Овогодишњи Национални куп из роботике Еуробот Јуниор Србија 2018. године одржан је крајем априла у Новом Саду, у згради Ректората.

 

На националном купу бирали су се најбољи роботичари Србије, наши представници на престижном европском такмичењу роботике Еуробот Јуниор које се традиционално почетком јуна одржава у Француској.


Удружење електроничара Србије као и до сада сваке године помера границе овог такмичења, пре две године то је била прва девојчица на такмичењу, прошле године први мушко - женски тим који се пласирао у финале, а ове године најмасовнији излазак јуниора на такмичење – први пут је било више јуниорских екипа (23) него сениорских.



ЕУРОБОТ је међународно роботичарско такмичење младих које се сваке године одржава у другој држави. Прво Еуробот такмичење одржано је 1994. године са девет екипа из четири земље, а сада на овом такмичењу учествује преко 50 екипа из преко 30 земаља.



На европском такмичењу могу да учествују највише по три екипе из сваке земље, што значи да оне земље које имају више екипа треба да организују своје националне купове на којима ће бити изабрани најбољи што је и урађено у Новом Саду.



На националном купу Еуробот Јуниор Србија 2017 учествовало је 23 екипе. Такмичари су узраста од 11 до 16 година и направили су 23 функционална робота које су прегледале судије Еуробот такмичења и одобриле учешће на истом.

                                                     robotikanajsmenaji

 

Учесници су у протекле две године стицали знања из области електронике, програмирања, механике, роботике, 3Д моделовања, која су применили како би решили задатке постављене пред њих од стране организатора такмичења. Задаци и изглед полигона су унапред познати, објављују се у септембру, а роботи се припремају неколико месеци. На такмичењу се по два тима/робота боре један против другог, покушавајући да скупе што више поена у мечевима који трају 100 секунди. После 4 кола изузетно узбудљивих квалификационих мечева издвојиле су се четири екипе које су играле полуфиналне и финалне мечеве, а победници су: прво место освојио је тим „Електронска оријентација“ (Лазар и Михаило), друго место тим „Робо мафиа“ (Константин и Алекса), а треће место тим „Тесла 108“ (Вељко, Растко и Матеја).



Ова три тима су се квалификовала за одлазак на европско првенство у роботици ЕУРОБОТ ЈУНИОР 2017.



За овај успех наших јуниора роботичара најзаслужнији су они сами а подршку су им пружили Технички факултета у Новом Саду који организује такмичење у Србији и Удружење електроничара Србије које кроз своју Малу школу елекитронике и роботике више година уназад промовише роботику и електронику код деце основношколског и средњешколског узраста и подржава их да се тиме активно баве кроз прилагођене активности и програме.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 03 мај 2018 21:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија