Кућа Добрих Вести

Login

Оснаживање пољопривреде у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ipadfdfdfdМинистарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Делегација Европске Уније у Републици Србији, у сарадњи са пројектом ИПА 2015 „Јачање капацитета за усклађивање са правним тековинама ЕУ у области пољопривреде, руралног развоја, безбедности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике“, организују неколико заједничких догађаја на 88. Међународном сајму пољопривреде.

 

На догађају ће бити корисних и занимљивиџ садржаја коју су припремљени за пољопривреднике и ширу јавност о процесима оснаживања пољопривреде који се одвијају у тесној сарадњи Министарства, Делегације ЕУ и нашег пројекта.

 

У понедељак, 20. септембра, биће представљен промотивни филм „За успешну и снажну пољопривреду у Србији“, у оквиру којег пољопривредници из различитих географских региона Србије и пољопривредних грана представљају пут који су прошли од оснивања газдинстава до данашњих успеха, које постижу у својим областима. Након приказивања филма организује се округли сто са успешним пољопривредницима, међу којима су и поједини учесници филма, о њиховим искуствима у подизању породичних газдинстава и подршци Републике Србије и Европске уније у тим процесима. Истог дана, биће организована онлајн презентација представника Европске комисије из Генералног директората за пољопривреду и рурални развој (ДГ АГРИ) Мариуша Леговског о Заједничкој пољопривредној политици ЕУ и њеном утицају на младе и мале пољопривреднике.

 

У уторак, 21. септембра, организује се презентација о томе шта постепени прелазак на директна плаћања у пољопривреди доноси Србији. О анализи и потенцијалном сценарију говориће старији експерт на пројекту Снежана Благоева из Бугарске. У наставку је планирана онлајн презентација о наученим лекцијама нових држава чланица ЕУ кроз примену интегрисане политике безбедности хране и здравља и добробити биља и животиња коју ће одржати представник Генералног директората за здравље и безбедност хране Европске комисије (ДГ САНТЕ) Венсан Обен.

 

Среда, 22. септембар резервисана је за ИПАРД конференцију која има за циљ подизање свести јавности о помоћи ЕУ у области пољопривреде и руралног развоја у Републици Србији и сагледавање могућности ИПАРД подстицаја за потенцијалне кориснике.

 

У четвртак, 23. септембра говориће стручњаци о успешним ЕУ причама о биосигурносним мерама и користима које добробит животиња представља за одрживу пољопривреду.

 

Сви догађаји се реализују у Сали „Мастер“, Конгресни центар, Хајдук Вељкова 11, Нови Сад.

 

Подршка Европске уније пољопривреди и руралном развоју у Србији вредна је више од 230 милиона евра од 2000. године до данас. Средства се користе за повећање конкурентности газдинстава, предузећа и прерађивачких капацитета кроз ИПАРД програм, добробит и контролу болести животиња, одржавање земљишта у добром стању, успостављање националних референтних лабораторија, осигурање укупне безбедности хране, усклађивање пољопривредне политике и за припрему јавне управе за примену стандарда ЕУ. Подршка Европске уније спроводи се у сарадњи са Владом Србије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 19 септембар 2021 10:51

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија