Кућа Добрих Вести

Login

Од трговине до узгоја ароније преко Интернета

Оцените овај чланак
(8 гласова)

oti-5854-uvodnaБЕОГРАД – "За аронију смо се одлучили зато што је најбоље бобичасто воће које се тренутно узгаја на свету у комерцијалне сврхе", каже за "Кућу добрих вести" Зоран Станковић, директор предузећа "Конимекс трејд" (Conimex trade), које је лане у новембру засновало плантажу на 10 хектара, а ове године очекује први род.

Ова фирма из Београда бави се већ две деценије трговином текстила и опреме за кућне љубимце, да би се тек прошле године њен менаџмент, пратећи светске трендове и раст тражње за здравом храном, одлучио да крене у посао са аронијом и то уз помоћ страног партнера из Пољске, кога су пронашли путем интернета.

"Аронија има неколико својих супериорних особина у односу на друго воће. Наравно није свемогућа али је веома корисна за људски организам, поготово данас када смо изложени различитим зрачењима и стресу", објашњава за наше интернет новине Станковић.

Он истиче да је овај потез његове фирме "прича супротна од оне која се дешавала последњих тридесет година у нашој земљи - да произвођачи затварају производњу и 'одлазе' у трговину.

"Покушавамо да се и даље бавимо трговином, али да уз њу развијемо и производњу и надам се да ћемо у томе успети", напоменуо је Станковић.

"Од ове године почињемо и изградњу сопственог погона за прераду, како ароније тако и другог органског воћа. Желимо да направимо палету сопствених производа коју ћемо понудити домаћем и страном тржишту и уз то да будемо конкурентни са ценама", најавио је директор "Конимекс трејда".

Станковић каже да је за аронију сазнао из сопственог лошег искуства са здрављем."Препоручили су ми употребу ароније због имунитета и тако сам дошао на идеју да ми сами понудимо овај производ тржишту, пошто смо закључили да код нас још не постоје озбиљни произвођачи и да је конкуренција мала", тврди он.

Једно од основних својстава ароније је што утиче на имунитет, а такође регулише и крвни притисак, што је резултат испитивања која су обављена у Немачкој, Пољској и Аустрији.

"Конимекс трејд" је у сарадњи са Клиничким центром Србије и Институтом за лековито биље Јосиф Панчић из Београда спровело истраживање на 30 испитаника, које је трајало три месеца и ускоро се очекују резултати.

Производи од ароније, које нуди ова компанија, могу се наћи у свим боље снабдевеним продавницама здраве хране и апотекама, а ускоро ће бити изложени и на рафовима неких већих трговинских ланаца.

Квалитетна својства ароније све више препознају и друга предузећа и произвођачи у Србији, што се могло видети и на овогодишњем 79. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, који је одржан од 12. до 18. маја, где је и предузеће "Conimex trade" представило сок од овог воћа из увоза, али већ у октобру ове године, како кажу, треба оčекивати и њихове сопствене прозводе са домаћих плантажа.

"Прошле године у новембру смо поставили плантажу и први род очекујемо ове године. Производ који смо изложили на Новосадском сајму је из увоза, под нашим брендом, а од октобра ове године очекујемо да ћемо имати прве лотове из сопствене производње", предочио је Станковић за "Кућу добрих вести".
На питање шта препоручује онима који размишљају да аронију узгајају, он каже да аронија за гајење није захтевна и да је отпорнија него друге воћне врсте.

Купују се двогодишње саднице, које је најбоље садити у јесен. Саднице се највише увозе из Хрватске и Пољске, где су много већа искуства произвођача него код нас.

"Није истина да аронију ништа не напада, али је она, ипак, доста отпорнија од осталих воћних врста које се код нас гаје. Аронија је, у сваком случају, идеална за органски узгој", рекао је Станковић и нагласио да купци треба да обрате пажњу на то да у овој производњи има доста шарлатанства.
"Многи људи говоре да је производ органски, а није. Да би неки производ био органски морате поштовати одређене принципе, регулативу и да поседујете одређени сертификат", нагласио је Станковић.

Природни препарати за бољи имунитет и већу отпорност у борби против стреса тражени су у апотекама, а потрошачима је због богате понуде понекад тешко да се одлуче, а да буду сигурни да је то што су купили добро за њихово здравље.
Са аронијом, бобичастим воћем познатим под називом сибирска боровница, то, кажу стручњаци, није случај, јер је она добра за цео организам.
Нутриционисти кажу за ту чудесну воћку да је тако јак оксиданс - да је попити само један литар њеног матичног сока исто као и појести 100 килограма јабука.

Популарност ароније последњих година толико је порасла да је ова биљка за кратко време успела да са трона потисне и чувену алоју, а на њену употребу благонаклоно гледају и нутриционисти и лекари.

До партнера из Пољске уз помоћ интернета

- Повезали смо се са инопартнером из Пољске, кога смо пронашли путем интернета
Нама је био потребан тај производ и тражили смо добављача. Ја сам по струци инжењер електронике, више од 15 година се бавим програмирањем и интернетом, па се лако и сналазим у ИТ свету, казе Станковић.
Тако, чим се отворио познати сајт за непосредну комуникацију alibaba.com, ја сам постао члан и пуно својих партнера сам нашао преко тог интернет портала.

Лековита својства ароније

Сва лековита својства ароније је тешко набројати, а да се нека од њих не изоставе, али ћемо навести најпознатија: подстиче циркулацију, прочишћава крв, ублажава главобољу и мигрену, снижава повишен крвни притисак, повољно делује на желудац и црева, зауставља пролив, поправља имунитет организма, спречава развој вирусних и бактеријских инфекција.
Посебно се истиче њен благотворан утицај на жуч и јетру јер прочишћава и омогућава правилнији рад ових органа. Регулише правилан рад и излучивање хормона штитне жлезде, као и рад панкреаса па може бити корисна у лечењу дијабетеса (шећерне болести).

Аронија - карактеристике

Биљка аронија (Aronia Melanocarpa) је бобичасто воће које највише личи на боровницу, а добила је назив сибирска боровница из два разлога.
Први је тај што је из Северне Америке, где јој је и постојбина, најраније доспела у Сибир, а други због тога што је отпорна на веома ниске температуре. Сибирска аронија добро подноси хладну зиму и мраз и до -45°степени Целзијусових. Расте у облику грма и уколико има довољно простора може достићи висину око два метра. Јестиви и лековити део биљке је плод, који је мало опоријег укуса од боровнице. Интересантно је и да се плодови ароније добро одржавају на грму тако да се могу брати и два месеца након сазревања.
Аронија нема природних непријатеља, тако да је не треба прскати, па већ и због самог тог  својства спада у здраву храну.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 21 јун 2012 11:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

  • zelená káva

    Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped
    me out much. I hope to give something back
    and aid others like you helped me.

    zelená káva среда, 16 јул 2014 13:14 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија