Кућа Добрих Вести

Login

Међународни фестивал харфе у Београду

Оцените овај чланак
(3 гласова)

harfafestivalБЕОГРАД - Међународни фестивал харфе, одржаће се од 15. до 20. јуна 2017. у Београду у организацији Удружења харфиста и пријатеља харфе Србије, под слоганом Висока Мода – Харфа (Le Haute couture – La Harpe).


У београдским репрезентативним концертним дворанама (Руски дом, Свечана сала Матице исељеника и Срба у региону, Музеј науке и технике, Студентски културни центар, Collegium Hungaricum, Свечана сала Скупштине града Београда) на седам бесплатних концерата ће наступити најпознатији домаћи и страни уметници, као и вишеструко награђивани млади таленти чије време тек долази.


Публици ће се представити реномирани инострани и домаћи уметници: првог дана - Софија Кипрскаја (харфисткиња Марински театра и добитница првих награда на најпрестижнијим светским такмичењима) и гудачки квартет Мозаик (Славица Перић, Јелена Димитријевић, Тамара Маринковић Томић и Јасмина Врбанић), другог дана - Ленка Петровић (добитница треће награде на највећем светском такмичењу харфиста у САД), трећег дана - Мина Маринковић (харфа), Александра Милановић (виолина) и Тарeк Безвик (Швајцарска, прва хорна Београдске филхармоније), четвртог дана - Кристина Жердин (истакнута словеначка харфисткиња) и Весна Станковић (концертмајстор Бечке Народне Опере и Бечког Камерног оркестра, професор виолине на Универзитету уметности у Грацу), петог дана - мађарски дуо Musiciens Libres – харфисткиња Анастасја Разваљејева и гитариста Миклош Корнеј и шестог дана - у 19:30 часова Катерина Енгликова (најпознатија чешка харфисткиња) и као гошће наше најистакнутије харфисткиње Љиљана Несторовска, Ивана Павловић и Милена Станишић, а у 20:45 часова Милана Зарић (харфа), Саша Мирковић (виола) и Каролина Бетер (траверсо флаута).


Концерт на коме ће наступити Тина Жердин и Весна Станковић посвећен је јубилеју – 80 година Факултета музичке уметности. Весна Станковић ће музицирати на изузетној виолини Гвадањини из 1752. године која је уврштена у покретно национално благо, а налази се у власништву Факултета музичке уметности. Ова виолина по племенистости израде, али и рафинираном звуку представља прави раритет и има непроцењиву уметничку вредност.


Пратећи програм Фестивала чине мајсторски курсеви за младе харфисте.


Мисија организатора је популаризација уметничке музике за харфу, искорак из културног елитизма и доступност културе свима, те смо уз велике напоре, са минимумом средстава и несебичном помоћи донатора (Министарство културе и информисања РС, Секретаријат за културу Скупштине града Београда, Аустријски културни форум, Collegium Hungaricum, Амбасада Републике Чешке, Амбасада Републике Словеније, Руски дом, Факултет музичке уметности, Студентски културни центар, Музеј науке и технике, Матица исељеника и Срба у региону) организовали потпуно бесплатан шестодневни ужитак за наше суграђане.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 12 јун 2017 09:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија