A+ A A-

Велики успех српског кулања у Брну

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1uokssВРБАС - Стручни савет Куглашког савеза Србије, председник Воја Гајинов и члан Илија Рамић, прихватио је извештаје селектора са кадетског Светског купа, јуниорског екипног и појединачног Првенства света и појединачног сениорског Шампионата света у Брну у мају и оценили да је 15 медаља освојених на ова три такмичења изузетан успех јер је Србија по броју трофеја била прва испред Мађарске (12) и Немачке (9).


На седници Управног одбора КС Србије одржаној у Врбасу после састанка Сручног савета КСС, извештаји су усвојени и  оцењени добрим, уз посебне похвале извештаја селектора јуниора Војка Павловића који, према оцени Гајинова може да „послужи као модел како да се убудуће прве извештаји, а по обиљу података има  материјала и за једну лепу књигу“. Стручни савет је предложио да се продуже мандати свим селекторима Милошу Поњавићу (сениори), Јулијани Вукадиновић (јуниорке), Војку Павловићу (јуниори), Драгану Фатовићу (кадети) и Љубомиру Штетину (кадеткиње) и прихватио оставку селектора сениорки Мирка Чукваса.
- Повлачим се из здравстевих разлога, јер сам уложио много труда, а 80 процената играчица у репрезентације ме нису поштовале као човека, селектора и тренера. Доживео сам у Брну непријатне тренутке, јер нисам дозволио да задовољавају личне сујете – истакао је Чуквас.
Предложено је да се за новог селектора сениорки изабере Драган Фатовић а да Чуквас преузме кадеткиње, као и да за упражњено место у Стручном савету КСС кандидат буде Аца Љубенковић. О овим предлозима прво ће се изјаснити чланови УО Куглашког савеза Војводине.
- Још једном честитке освајачима медаља у Брну на резултатима, дисциплини и односу према репрезентативним обавезама – истакао је у закључку Урош Драгојловић председник КСС. - Очекивали смо и једно злато од сениора, по новом бодовању уврстило би нас међу три најбоље нације. Мислим да имама сјајне јуниорске селекције и велика је штета што из женске јуниорске репрезентације није више играчица куглало на сениорском Првенству света. Једина смо земља која није имала јуниорку у сениорском саставу, а рецимо Немица Сина Бајзер је освојила јуниорско и сениорско појединачно злато!
Српски куглаши и куглашице су на мајском куглашком фестивалу у Брну освојили 15 медаља – четири златне, три сребрне и осам бронзаних.
1uoksssednicaНа сениорском СП освојили су  шест медаља –  сребро и пет бронзи. Сребро је освојио Игор Ковачић у комбинацији (рачуна се најбољи резултат из појединачног дела и резултат спринта), бронзе су припале Вилмошу Заварку (појединачно – за комбинацију), Горану Остојићу (поједначно - класик), Вилмошу Заварку (појединачно – спринт), Игору Ковачићу (појединачно - спринт) и Јасмини Анђелковић и Чонгору Барању (микс тандеми).
Србија је учешће на омладинском Шампионату света завршила са седам медаља (три златне, две сребрне и две бронзане). Златне су припале Игору Ковачићу (комбинација), микс тандему Маја Ђукић и Давид Лаиншчак и мушкој репрезентација са светским рекордом од 3.890 чуњева (Роберт Ерњеши 679, Марко Антић 616, Игор Ковачић 697, Милорад Војновић 598, Радован Влајков 684, Ален Кујунџић 616, резерве су биле Давид Лаиншчак и Балаж Ковач, селектор Војко Павловић), сребрне су освојили Радован Влајков (комбинација)  и Игор Ковачић (спринт) и две и две бронзане (Весна Бошков -спринт и  тандем Игор Ковачић - Роберт Ерњеши).
Српски кадети су на Светском купу освојили две медаље – злато Ален Кујунџић (појединачно – класик) и бронзу микс пар Кристина Љубенковић – Ален Кујунџић.
Једнодушан закључак на састанку је био да родитељи не могу да буду селектори и да неке поруке и коментари које су примили чланови руководства КСС у току СП у Брну не смеју да остану без осуде. Радован Шуњка, председник КС Војводине је обећао да ће се прво војвођанска организација позабавити тим случајевима а да ће, потом, предати предмете Дисциплинској комисији КСС.
Усвојени су технички, спортски, дисциплински и судијски правилник као и Правилник од накнадама. Међународни камп талената одржаће се од 3. до 9. августа у Врбасу и очекује се долазак младих куглашица и куглаша из Словеније Чешке, Словачке, Аустрије, Хрватске и Србије.
Председник КСС Урош Драгојловић је обавестио да је Минстарство омладине и спорта Србије смањило средства за кампове са 1,5 милиона на 500.000 динара и да у кампу талената Врбас 2014. који увелико траје има само 25 полазника и четири тренера.
Усвојени су календар и пропозиције за лигашка такмичења у сезони 2014 – 2015. Супер лига Србије почеће 13. септембра и јесењи део ће се завршити 7. фебруара 2015. а крај лиге је 11. априла идуће године.  Финале купа је 18. и 19. априла 2015.
Српски куглаши и куглашице учествоваће од 5. до 8. фебруара идуће године на појединачним Светским куповима за сениоре и јуниоре.
 У мају идуће године у Шпајхерсдорфу у Немачкој одиграће се три  велика такмичења – Светски куп за пионире (3 -6. мај), Шампионат света за јуниоре (7-12. мај) и екипно Првенство света за сениоре (12-23. мај).
Уз чланове УО КСС Уроша Драгојловића (председник), Ержебет Молнар (потпредседник), Миодрага Миловановића и Зорана Станојевића, чланове Сручног савета КСС и селекторе (осим Поњавића), седници УО КСС су присуствовали и генерални секретар КСС Војко Павловић, члан ТК КСС Милош Митровић, председник Дисциплинске комисије Милан Остојић и председник Комисије за информисање Бранимир Васић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 08 јул 2014 20:28
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани