Кућа Добрих Вести

Login

Цернови истраживачи у Београду: Дискусија о честицама од којих је саздан Унверзум

Оцените овај чланак
(2 гласова)

atlasdetekgoriВише од 80 истраживача из преко 20 земаља, ангажованих у оквиру ЦЕРН-ове колаборације АТЛАС, боравиће ове недеље у Београду где се одржава међународна радионица ATLAS Standard Model Workshop. Ово је први међународни скуп у физици честица који се одржава у нашој земљи од како је Србија ове године постала пуноправна чланица ЦЕРН-а.

 

Радионица ће окупити истраживаче који се суочавају са експерименталним и теоријским изазовима у мерењима параметара Стандардног модела елементарних честица. Досадашњи резултати, добијени на основу података прикупљених у ЦЕРН-у, упоређиваће се са последњим теоријским предвиђањима и интерпретацијама, а дискутоваће се и о прецизности мерења. Истраживачи ће се осврнути и на нова мерења која би могла помоћи да се расветле механизми интеракција између фундаменталних честица од којих је саздан Универзум.

 

Свечано отварање АТЛАС радионице биће одржано у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, у уторак, 17. септембра у 9 часова, а учеснике ће поздравити проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, затим др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, као и истраживач Института за физику, др Ненад Врањеш из АТЛАС групе, носилац организације скупа. Наставак радионице која траје до 20. септембра, је затвореног типа, а поред предавања и дискусија, биће одржане и две практичне сесије.

 

Претходних година, АТЛАС радионице биле су одржане у Лабораторији за физику елементарних честица у Ансију у Француској (2015), на Универзитету у Мадриду (2016), Аристотеловом универзитету у Солуну (2017) и Универзитету Краљица Мери у Лондону (2018). С обзиром на запажене резултате наше АТЛАС групе, овогодишњи организатор скупа је Институт за физику у Београду, који је члан АТЛАС колаборације дуже од 15 година.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 септембар 2019 13:16

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија