Кућа Добрих Вести

Login

Brains радионице у Научном клубу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

scenceeeee44545454У оквиру манифестације art+neuroscience одвијају се две занимљиве радионице, на којима ће се изводити прави научни експерименти и разговарати о феномену вида.

 

Центар за промоцију науке ће поново угостити фантастичну екипу научника из тима Backyard Brains, који су у оквиру манифестације art+neuroscience припремили две тросатне радионице током два дана, 29. и 30. новембра.

 

Екипа Backyard Brains већ је неколико пута гостовала на програмима ЦПН, увек уз велико одушевљење учесника. Обе радионице биће организоване у просторијама Научног клуба, а осмишљене су за старије од 16 година и на енглеском су језику. Учешће на радионицама је бесплатно, али су, због ограниченог броја места, пријаве обавезне на линковима испод.

 

Прва радионица носи назив ”НЕУРОНИ У АКЦИЈИ” и заказана је за 29. новембар, од 18 до 21 часа. У овој радионици, показаћемо колико је лако извести праве неуронаучне експерименте. Са јефтиним појачалима и вашим телефоном или компјутером, можемо да измеримо, снимимо и визуално прикажемо разне врсте акционих потенцијала. Заједно ћемо одговарити на разна питања из истраживања о мозгу: oдакле долазе ови електрични сигнали? Како се стварају? И да ли можемо да их користимо као интерфејс између мозга и компјутера? У опуштеној атмосфери, извешћемо разне неуронаучне експерименте и разговарати о резултатима користећи open-source алате за анализу. После ове радионице, разумећете како раде неурони, стећи ћете бољу слику о свом мозгу и научити да се бавите науком без много пара.

 

Пријаве на ову радионицу су ОВДЕ.

 

 

Друга радиноца, ПОЈАШЊЕЊЕ ВИДА, одржава се сутрадан, 30. новембра, од 11 до 14 часова. У овој радионици бавимо се нашим сопственим визуелним системом. Како очи претварају светлост у сигнале које мозак може да разуме? И како онда наш мозак разлучи све ове информације? После кратког вођења кроз различите визуелне системе (људи и других животиња) на основу фасцинантних оптичких илузија, уводимо вас у свет визуелне неуронауке уз помоћ забавних и запањујућих ‘уради сам’ експеримената. Паралелно ћемо вам показати моћ модерне вештачке интелигенције и зашто је често најбоље просто копирати из природе. Из ове радионице ће свако моћи да научи колико је лако обманути перцепцију и да чак и компјутери праве сличне грешке.

 

Пријаве на ову радионицу су ОВДЕ.

 

Радионице су део манифестације art+neuroscience, првe програмскe активности Центра као иницијалног партнера пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције (European ARTificial Intelligence Lab – AI Lab), финансираног кроз ЕУ програм Креативна Европа. Настао као наставак изузетно успешне сарадње у оквиру пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке (European Digital Art & Science Network – Art & Science) Европска лабораторија вештачке интелигенције укључује већи број иницијалних партнера из Аустрије, Словеније, Ирске, Шпаније и Србије, уз нове институције из Француске, Белгије, Данске, Холандије, Грчке и Грузије. У широком и свеобухватном домену вештачке интелигенције, пројекат ће се пре свега фокусирати на културолошке, психолошке и филозофске аспекте који су под снажним ударом нових технологија и научних открића. Више о манифестацији, као и комплетан програм, можете пронаћи на сајту манифестације.

 

Извор: Елементариум/Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија