Кућа Добрих Вести

Login

Тесла и Париз како његова инспирација

Оцените овај чланак
(3 гласова)

teslinparizБЕОГРАД - Повезаност Николе Тесле са Паризом никада раније није детаљно изучавана иако је Париз на Теслу и његово стваралаштво изузетно утицао.


Четири потпуно различита погледа на везу Николе Тесле и Париза представљена су у срцу Београда, у Кнез Михајловој улици, у галерији Прогрес, пред многобројном публиком.


Зорица Циврић, виши кустос и шеф Одељења електропривреде у Музеју науке и технике у Београду је дугогодишњи сарадник Музеја Николе Тесле у Београду, аутор и коаутор више изложби, монографских публикација, научних, стручних и популарних радова о Тесли. Представила је Теслин боравак у Паризу и његове патенте које је изумео у Француској.


Мирјана Прљевић, председница Енергетског иновационог центра Теслианум, међународни експерт за стратешко позиционирање и награђивани аутор публикација о стратегији, допутовала је из Париза да би окупљене упознала са Теслиним стратешким размишљањем, значајем развоја његове мисли управо у Паризу као и са значајним симболима Париза који су неминовни утицали и на Теслу.

 

tesla

 

Загорка Марковић, професор књижевности, управник развојних пројеката и дизајнер, спојила је креативност и пословност путем дизајна, креатор је бренда ЗАГА у оквиру кога је линију посветила Николи Тесли. Представила је мало познат Теслин уметнички сензибилитет и креативност који се у великој мери код Тесле развијају у Паризу, а затим како како модни производ може да буде едукативан, инпиративан и естетски привлачан.


Александар Протић, коорганизатор овог панела, федерални саветник Француске УНЕСКО Федерације и директор меморијалног пројекта Тесла на Универзитету Сорбона, познат је по предавањима о Тесли на Сорбони, Харварду, Кембриџу, Оксфорду итд. Говорио је о томе како је Тесла у својим записима описао Париз, како су Теслу за време његовог живота посматрали чувени Парижани, а затим и о томе ко се и на који начин, данас у Паризу бави Теслиним наслеђем.


Међу многобројном публиком, ексклузивном панелу су присуствовале и познате личности из света моде и музике које Тесла такодје инспирише, познати научници, иноватори и представници организација посвећених изучавању Теслиног наслеђа.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 26 јул 2015 21:26
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија