Кућа Добрих Вести

Login

Романтични Афитос – најлепше место на Касандри

Оцените овај чланак
(4 гласова)

Afitos2ddfdfdfdРомантични Афитос плени медитеранским шармом, атмосфером у духу грчке традиције, јединственом архитектуром, прекрасним видиковцима…

 

Један од најлепших видиковаца и најлепше место на полуострву Касандра, првом прсту Халкидикија, још увек одолева модернизацији.

 

Смештен је на северо-источној обали Касандре, између летовалишта Неа Фокеа и Калитеа а од Солуна је удаљен 80 километара.

 

Историја Афитоса је изузетно богата и бурна. Први писани докази о постојању Афитоса стари су више од 2.800 година. О њему су писали многи писци из старе Грчке, пре свих Херодот, Аристотел, Ксенофонт, Ставона и др.

 

Више о историји Афитоса, можете прочитати ОВДЕ.

 

Као и Калитеа, рустични Афитос је позициониран на стрмој литици и путнику пружа спектакуларан поглед на Торонски залив и Егејско море, чија се вода разлива у неколико нијанси плаве боје: небоплаву, тиркизну, маринскоплаву …

 

О Калитеи више у ОВОМ чланку.

 

                                       aftosssssdfdfdfdf

Идилично место

 

Место одише медитеранским шармом и миром. Красе га уске улице, аутентична архитектура коју чине традиционалне, камене куће, подигнуте у другој половини 19. века а неке датирају из 18.века.

 

Ту су и лепо уређени кафеи, таверне са домаћом грчком кухињом, продавнице сувенира и оригиналних предмета ручне израде.

Посебно су интересантни ресторани и кафићи на самој литици, несвакидашњи видиковци са којег се пружа фантастичан поглед на море.

 

Панорамски поглед на плажу из кафића изнад кога се налази вила Врахос (коју неке наше агенције имају у понуди) оставља без даха.

                                               strava

Вила Врахос

 

Малени тргови лепо су уређени и пуни цвећа које је посађено у осликане конзерве маслиновог уља. Маштовита и необична атракција.

 

Мноштво медитеранског цвећа, бугенвилија, лијандера, медитеранског жбуња, мирисне боровине и високе палме дају му посебну драж.

 

На главном тргу Афитоса налази се прекрасна црква Светог Димитрија, подигнута 1858. године. Троброда базилика са куполом, са старинским каменим рељефима изнад прозора и звоника.

 

У унутрашњости цркве чувају се вредне иконе, а иконостас и прозорска окна украшени су фасцинантним дрвеним дуборезима.

 

Недалеко од цркве налази се традиционална камена кућа Алтерас, прилично оронула, у којој је смештен Фолклорни музеј Афитоса.

 

У време наше посете, музеј је био затворен, а у турист бироу рекоше да не знају које је радно време музеја.

 

У њему су изложени експонати везани за живот и традицију мештана, разни предмети и алати рибара, чобана, ковача итд.

 

Плаже

 

Афитос има две плаже. Једна се се налази лево гледано према мору и зове се Варкес. И друга плажа према Калитеи која се зове Лиоси.

 

Плаже су пешчано-шљунковите, са изузетно чистим и топлим морем, а на неким деловима улаз у море је каменит.

 

До плаже треба десетак-петнаестак минута хода низбрдо-узбрдо, а боља варијанта је одлазак колима. У сезони саобраћа и возић који превози туристе до плаже и назад.

 

И овде ћете наићи на плажне барове и кафиће, а можете изнајмити сунцобране и лежаљке.

 

Када падне ноћ, романтични Афитос постаје идилично место.

                                                             strava11111

У ваздуху се шири мирис боровине, засијају канделабри, уз светлост месечевог сјаја и звезданогнеба, стварају аутентичну атмосферу у духу грчке традиције и носталгично враћају у прошлост.

 

Погледајте видео ОВДЕ.

 

Извор: PSlanguagecafe.com

 

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 11 јул 2019 14:26

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија