Кућа Добрих Вести

Login

Петодневни планинарски изазов током јуна на Старој планини

Оцените овај чланак
(1 Глас)

fotoJovanStefanovićЉубитељи природе и планинари који желе да се окушају у петодневној горштачкој авантури, могу то учинити на Старој планини од 13. до 17. јуна на Хајлендер авантури која се по први пут одржава у Србији.

 

Међународна авантура која је 2017. године настала у Хрватској на Велебиту долази у Србију, а за домаћина овог догађаја изабрана је Стара планина.

 

Како најављују организатори. учесници ће током 5 дана живети као прави горштаци, преко дана ће савладавати трасу чија је укупна дужина 100 км са висинским успоном на 3.400 метара, док ће ноћу спавати у шаторима.

 

Дивља природа Старе планине, неприступачни терени, камена забачена села, чисте и прозирне реке и пашњаци којима се не назире крај идеалан су амбијент за авантуру живота - кажу организатори.

 

Стазе којима ће се кретати неће бити претерано тешке и не захтевају велико планинарско искуство, али организатори апелују да је добра физичка кондиција неопходна.

 

На леђима ће носити ранчеве са потребном опремом као што су шатор, врећа за спавање, одећа, прибор за припрему јела, лампе, шибице, компас и све остало што је неопходно за боравак у природи. Храна и вода током свих 5 дана биће обезбеђени - објашњавају организатори.

 

Старт авантуре је на Бабином Зубу, одакле ће учесници кренути пут Белеђа, ка селу Дојкинци, а потом преко Арбанашког кладенца и каменог села Гостуша стићи на Завојско језеро где је и циљ.

 

За учешће се могу сви пријавити, без обзира на пол, а учесници морају имати минимум 18 година, док они млађи могу учествовати једино у пратњи родитеља. Како додају организатори, ова хајкинг авантура погодна је и за кућне љубимце.

 

Осим авантуристичког дела, који подразумева хајкинг преко Старе планине, Хајлендер Стара планина ће имати и пратеће садржаје, попут паста забаве, јоге и медитације, упознавања културног наслеђа тог краја и концерата.

 

Поред Хрватске и Босне и Херцеговине, овогодишња планинска авантура биће одржана и у Србији, Грчкој и Аустрији.

 

За први Хајлендер у Србији засад се пријавило 60 учесника из Хрватске, Словеније, Србије, Сингапура, Мађарске и Пољске, а сви они који желе да осете како је то бити горштак, могу да се пријаве на сајту организатора.

 

Извор: Juznevesti.com

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 09 март 2020 13:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија