Кућа Добрих Вести

Login

Српски спортисти освојили 729 медаља у 2103.

Оцените овај чланак
(1 Глас)

1SSSPUBLIKACIJE2БЕОГРАД - Спортски савез Србије  представио је три драгоцене публикације које ће, пре свега представницима медија али и спортскиом радницима бити од изузетне користи: „Резултати српских спортиста на међународним такмичењима у 2013,, „Преглед категорисаних спортиста  за 2104. на основу резултата у 2013“ и „Календар међународих спортских догађаја у 2104“.


- На Шампионатим света лане су освојене 164 медаље, на Првенствима Европе 127 и на Балканијадама 438, или укупно 729, што је биланс за понос и мнго више него 2012. – рекао је Александар Шоштар председник Спортског савеза Србије на конференцији за медије у хотелу Унион.- У нашој публикацији објављени су сви успеси српског спорта у прошлој години, а на основу њих спортисти су и категорисани и навели смо их у посебној књизи. Још једном честитам спортистима и тренерима на изузетним успесима и желим им да у овој години постигну још боље резултате.
Са 103 медаље (једна на СП - три на ЕШ - 99 на БШ) најуспешнији спорт је теквондо, прате га атлетика  76 (2 СП – 9 ЕШ – 65 БШ),  карате 67 (2 - 8 – 57),  џудо 63 (2 - 6 - 55), стони тенис 39 (0 – 3 – 36), савате 38 (26 – 12 - 0), кик бокс 36 (12 – 23 – 0), стрељаштво 28 (19 – 4 - 5)... Од екипних спортова без премца је била одбојка са 15 трофеја (2 СП – 2 ЕШ – 11 БШ). Универзитетски спорт може да се подичи са 21 трофејом (13 СП – 8 ЕШ) а са специјалних олимпијада спортисти су донели 21 медаљу (18 СП – 3 ЕШ), док су паролимпијски освојили 16 одличја (12 са СП  и четири са ЕШ)
У олимпијској 2012. српски спортисти освојили су 593 медаље на ОИ, СП, ЕШ и БШ, у 2011. освојено је 520 медаља.
Потпредсеник Спортског савеза Србије Велизар Ђерић је  истакао да се о успесима више чуло, видело и прочитало захваљујући подршци коју српском спорту пружају електронски и писани медији, а Зоран Јовановић генерални секретар Спортског савеза Београда је нагласио да иза ових успеха стоји армија тренера и предан рада спортских радника у клубовима тако да се још једном показало „да је српски спор жилава и витална област која је опстала у веома сложеним економским околностима“.
- У сарадњи са са Заводом за спорт и медицину спорта представићемо ускоро и комплетан алманах српског спорта са свим резултатима икључујући и млађе категорије – обавестио је др Дане Корица специјални саветник председника Шоштара.- Кроз наше публикације ови успеси ће трајати и бити узор и подстрек млађим генерацијама спортиста. Посебно је важна категоризација која спортистима омогућава право на пензијски стаж, олакшице при упису у школу и на факултет.
Промоцији нових издања Спортског савеза Србије присуствовали су  и Јасминко Поздерац директор Завода за спорт и медицину спорта Србије, чланпву Управног одбора СС Србије, бројне угледне званице и пријатељи спорта.
Издававање ових публикација помогло је Министарство омладине и спорта  Србије. У изради категоризација, Олимпијски комитет Србије је урадио категоризацију за олимпијске, а Спортски савез Србије за неолимпијске спортове.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 24 април 2014 18:33
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија