Кућа Добрих Вести

Login

Утисци о необичном животу на Балију

Оцените овај чланак
(2 гласова)

andjleka23434БЕОГРАД - У Културном центру „Rex“, сутра у 18 часова, Петар Стојичић и Анђелка Јанковић, приредиће вече утисака о Балију, најпознатијој и најпосећенијој туристичкој дестинацији највећег архипелага на свету, Индонезије.

 

 

Чућете причу о обичном, а уствари сасвим необичном животу и раду на Балију.

 

Петар Стојичић је дипломирани сниматељ и дизајнер звука. Завршио је Факултет драмских уметности и ради као сниматељ и дизајнер звука на бројним домаћим и иностраним филмовима, серијама и реклама као и у свом Fly Fly студију. Добитник је награде за најбољи звук у 2016. години, Global Short Film Awards, додељене на овогодишњем филмском фестивалу у Кану за филм „Марио је гледао у море заљубљеним очима“ у режији Светлане Драмлиц (Словенија).


Стојичић је боравио годину дана на Балију у Индонезији, као стипендиста Darmasiswа програма, који додељује Влада Републике Индонезије. Током школске 2015/2016. године, у оквиру Уметничког института у Индонезији (Insitut Seni Indonesia) на одсеку за музику похађао је студије гамелана (традиционална музика Индонезије/Балија), у оквиру којих је изучавао свирање инструмената попут сулинга, јублаг, јегоган. Међу њима је и инструмент гангса који је донео у Београд, и на ком је наставио да усавршава своје свирање, а које ће публика моћи да чује и проба свира заједно са њим.

drsakoose

 

Анђелка Јанковић је на Факултету драмских уметности дипломирала као менаџерка и продуценткиња у позоришту, радију и култури. Оснивач је Агенције за консалтинг, маркетинг и продукцију уметничких пројеката „Културифик“ у оквиру које је реализовала Битеф фестивал, Cinema City, бројне позоришне представе, изложбе и друге пројекте. Богато искуство стекла је и дугогодишњим радом као извршна продуценткиња Битеф театра и Bitef dens компаније.


Током свог полугодшњег боравка на Балију, у Индонезији, као пратилац и подршка Петру Стојичићу, упутила се и на слободно истраживачко путовање - „ходочашће“. Јанковићева је овом путовању приступила као животној прилици, дугогодишњем одмору и професионалном сагледавању, и надасве као испуњавању животне жеље да живи у тропима, на мору. Искористила је прилику да истражује, из своје професионалне и личне визуре, културу Балија, у њеном најширем смислу, пре свега, као начин живота: обичаје, религију, уметност, занате, јогу, веровања, храну, положај жена и деце и др.


У свом излагању Петар и Анђелка поделиће публици своје утиске о Балију - рајском острву гамелана, плеса и транса, илустровану видео снимцима, фотографијама, и свирком гамелана и сулинга, које ће заинтересовани моћи да пробају и да свирају. Говориће и о могућностима које пружа Darmasiswа стипендија, студијама уметности на Балију, уметности Индонезије са акцентом на балинежанску уметност и културу, фокусирајући се на музику и плес. Осим тога, ово ће бити својеврсни водич кроз балинежански колаж, па је ово добра прилика и за будуће туристе да чују шта је све на топ листи за ову, више него популарну, али не и на најбољи начин перципирану, дестинацију. Једна од окосница разговора биће и тема како отићи и пробати нешто ново, ставити свој београдски живот на паузу, и удахнути нов ваздух, живети у потпуној другој клими, јести потпуно другачију храну, доживети тотално помрачење сунца и живети, слободно се може рећи, сасвим обичан, уствари, сасвим необичан живот.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 12 јун 2016 22:43
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија