Кућа Добрих Вести

Login

Осечина кроз шљивике и ливаде Западне Србије

Оцените овај чланак
(4 гласова)

osecina vazduh SAJT111111111ОСЕЧИНА - Ове седмице кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle) представља се Oсечина, општина која се се по својим повољним природним и географским карактеристикама издваја међу општинама Западне Србије.

 

Кроз овај пројекат Министарство државне управе и локалне самоуправе настављају промоцију јединица локалне самоуправе широм Србије. Градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема као што су историја, култура, инвестиције, гастрономија, саопштено је из кабинета потпредседника владе.

 

Општина Осечина налази се у Западној Србији, на површини од 319 квадратних километара и има укупно 12 571 становника. Простире се дуж леве и десне стране магистралног пута Ваљево – Лозница.

 

Центар и седиште општине je градић Осечина који се налази на 32. километру северозападно од Ваљева према Лозници, односно на 130. километру југозападно од Београда, ка североисточном делу Републике Српске, односно БиХ, на надморској висини од 210 метара.

 

Одликује се знатном урбанистичком уређеношћу и комуналном инфраструктуром што педставља идеалну основу за инвестиције широког спектра

 

Општина посебно може да се похвали брзом и ефикасном локалном администрацијом, брзим издавањем свих потребних дозвола у чију сврху су усвојена неопходна планска документа.

OSECINAAA KDV222222222

 

Могућности општине Осечина су огромне, нарочито у преради воћа и меса, потенцијалним инвеститорима је на располагању комунално опремљена површина са комплетном инфрастуктуром и логистичком подршком, а поред гринфилд инвестиција на располагању су им и браунфилд локације у приватном власништву којима је неопходно минимално улагање да би процес производње почео.

 

Предели различите надморске висине - од 189 до 973 метара, идеални су услови су за гајење свих врста воћа, о чему сведоче шљивици на укупној површини од скоро четири хиљаде хектара, као и засади малине и купине.

 

На подручју целе општине, на значајним површинама, простиру се разне врсте лековитог биља: нана, кантарион, слез, зова...

Лепота предела, чист ваздух, здрава храна и буђење уз цвркут птица оставиће вас без даха.

 

Познати Сајам шљива у Осечини одржава се сваке године у последњој недељи августа. Основан је 2006. године и свака нова манифестација је богатија и лепша и све више се претвара у синтезу сајма и фестивала шљиве.

 

Да ни културна дешавања нису на маргини сведочи ликовна колонија која се сваког јуна, више од 15 година, одржава у Осечини. Уметници имају недељу дана да изведу своја дела, негују очување и српске традиције и повезивање становништва са обе обале Дрине, не само на културном, већ и на привредном и туристичком плану.

 

Уз богату културну баштину Осечина има чиме да се хвали и када је историја у питању.

 

Браћа Димитрије и Глигорије Недић били су чувени подгорски хајдуци из Осечине, учесници Првог српског устанка и Боја на Чокешини, код Шапца.

 

Први споменик храброј браћи Недић подигнут је још 1890. године у близини манастира Чокешина. 2008. године је подигнут бронзани споменик браћи Недић и у Осечини, а локална основна школа носи њихово име.

trg-brace-nedic ZA SAJT33333333333333

 

О њима, њиховом херојству, лепотама, знаменитостима, али и другим занимљивостима овог краја прочитајте на  www.serbianpuzzle.rs

 

Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено петак, 01 јул 2016 08:28
Марина Трмчић

Марина Трмчић је рођена 1976. године у Чачку. Радећи као извештач развила је љубав према писаној речи, као и према спорту. Њено новинарско перо забележило је приче о незнаним спортским јунацима, биатлонцима, планинарима, дрифтерима, али и о деци која својим ентузијазмом, талентом и трудом доказују да је могуће снове преточити у стварност. Препознајући позитивну енергију у текстовима ,,Куће добрих вести" пожелела је да постане део тима извештача тог сајта, са којима је поглед у радосну будућност Србије реалнији.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија