Кућа Добрих Вести

Login

Oбилазак Дворског комплекса

Оцените овај чланак
(2 гласова)

dvorksikopmelseНовинари су први имали прилику да ове године посете Дворски комплекс на Дедињу, поводом данашњег званичног почетка сезоне организованог разгледања за посетиоце.


Прелеп пролећни дан и вожња Ластиним дабл - декером од његове почетне станице, испред старог Двора, зграде Скупштине града, учинили су да и рођени Београђани и староседеоци, свој град доживе не један нов начин. Полако промичући улицом Кнеза Милоша, фасаде лепих зграда и здања из те перспективе се много боље могу сагледати, а уласком на најлепше брдо у Београду и на саму капију Дворског комплекса учиниће да се већ ту осећате бајковито.


Оаза мира


Дворски комплекс протеже се на 134 хектара, на највишој тачки, престижног београдског брда. Док аутобус полако пролази до Краљевског двора, уживали смо у разгледању вртова и паркова који га окружују.

 

Паркове је пројектовао чувени архитекта Едуард Андре, задужен за одржавање паркова Версаја. Комплекс има више од 180 различитих врста дрвећа и биља: Шпанске борове, секвоје, јаворе, кестене, лалино дрво...
Краљевски комплекс јединствен је и по томе што га чине два потпуно различита двора, који се разликују не само пос тилу градње већ и намени.

 

Краљевски двор се налази на највишој коти Дедињског брега као дворац породице Карађорђевића, док је Бели двор смештен на другом кају имања, на скровитом месту Краљ Александар градио као резиденцију за своја три сина, Престолонаследника Петра, Принца Томислава и Принца Андреја.


Краљевски двор


Краљевски двор има сутерен (подрумске просторије) и три етаже, коју чине салони, трпезарија, библиотека и апартмани. За посетиоце је отворен главни улазни хол са предметима и сликама из српске средњевековне уметности, дворска библиотека, плави салон, посвећен француској уметности XVIII века, канцеларију Краља Александра, као и салон свадбених поклона Краљице марије и Краља Александра посвећен италијанској ренесансној уметности, Дворску трпезарију и Дворски сутерен.

 

Од стручног водича сазнајемо да је Краљевски двор један од првих који је направљен са системом централног грејања, као и интерсесантне приче о свим осталим просторијама, намештају и уметничким делима која су изложена.

                                image00334343434                             


Ми смо имали посебну част да нас угосте Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина. Принцеза нам се прво обратила и пожелевши добродошлицу, упознала нас са активностима и недавним хуманитарним акцијама фондације Њ.К.В. Принцезе Катарине: од допремања хране за избегличке кампове, до опремања одељења за преднаталну и неонаталну дијагностику, набавка инкубатора за бебе, до донација за медицинске установе на територији Србије, не само Београда, амбулантних возила, момографа, као и опремање мобине операционе сале, кола хитне помоћи и осталих апарата потребних за дијагностику и лечење...


Затим нас је поздравио и пожелео добродошлицу у Дворски комплекс Србије, Њ.К.В. Престолонаследник Александар, који је након толико година проведених у изгнанству, дошао да живи у кући своји предака. Његов деда Њ.К.В. Краљ Александар I, изградио је тај величанствени комплекс као завештање нашем драгом народу.


Краљевски двор рађен је су српско – византијском стилу, 1924. до 1929. Године, када је то здање постало и приватна резиденција краљевске породице. Главни архитекта био је Живојин Николић, у сарадњи са архитектама Николом Красновим и Виктором Лукомским, руским емигрантима који су имали потпуну слободу да самостално осмисле необично живописне просторије у сутерену.

 

Од када се Краљевска породица Карађорђевића уселила, двор је реновиран као и Дворска капела, која се налази у непосредној близини двора, посвећена Светом Андреју Првозваном, свецу заштитнику краљевске породице и њихове крсне славе. Рађена је по узору на Краљеву цркву у манастиру Студеница, као и на цркву Св. Андреја на реци Треска у Македонији. Осликали су је руски фреско сликари по узору на српеске средњевековне манастире.


Топла добродошлица


Како је наведено и у брошури Дворског комплекса, Њ.К.В. престолонаследник Александар, је изјавио да:
“Више од пет деценија привилегију да види уживо овај културни драгуљ имала је да види само неколицина, док је сада по повратку моје породице, он отворен за јавност, тако да свако може да га посети и и ужива у његовим лепотама. Моја породица и ја дубоко смо дирнути вашом жељом да искористите ову јединствену прилику да обижете Дворски комплекс и из прве руке се упознате са овим симболима величанствене српске културне баштине. Наша је најискренија жеља да се овде осећате добродошло и да уживате у посети Дворском комплексу“.

 
А ми бисмо додали, да свима препоручујемо да посете Дворски комплекс, јер ће то искуство, сигурно, свим посетиоцима остати у прелепом сећању, као и нама ова посета.


Дворски комплекс отворен је за обиласке од 1. априла до 31. октобра. Карте се могу купити у инфо центру ТОБ-а, у Кнез Михаиловој 5, а обилазци се редовно организују суботом и недељом у два термина: од 11 и од 14 часова са Трга Николе Пашића, а могуће је организовати и ванредне обиласке уз претходно одобрење Канцеларије Њ.К.В. Престолонаследника Александра.


По цени од само 650 динара, која укључује и превоз, или 450 динара ако долазите сопственим превозом имаћете прилику да пуно тога сазнате о нашој историји и култури, и ви ваши гости, домаћи и страни, јер је омогућен симултани превод на више језика, и проведете једно изузетно поподне, које ћете памтити заувек, или барем до следеће посете.

 

Aутор текста: Наташа Ускоковић

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 01 април 2017 18:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија