Кућа Добрих Вести

Login

Карневал у Венецији

Оцените овај чланак
(7 гласова)

prelepamasakОсетите атмосферу и магију карневала! Завирите у средњовековну Венецију, мистичну и неухватљиву, у доба карневала и балова под маскама! Уживајте у шаренилу боја, живописних маски, доброг расположења и несвакидашње забаве!


Венецијански карневал 2018 ће се одржати између 27. јануара и 13. фебруара, на тему - Creatum: Civitas Ludens или у преводу Kреативност: град спорта. За разлику од ренесансних времена, када је трајао и по шест месеци, карневал данас траје десет дана и то је фантастична прилика да видите Венецију у сасвим другачијем светлу.


Историјат Kарневала у Венецији


Реч карневал (carnevale - carne i vale) долази из латинског језика и у слободном преводу значи збогом месо, јер после карневала почиње ускршњи пост. Kарневал се завршава сваке године на католички празник Масни или Дебели уторак (Маrtedi Grassо), 40 дана пре Ускрса.
Kарневал у Венецији се организује од XII века, када су Венецијанци или ти Млечани, на улицама прославили победу над аквилејском патријаршијом.


У време ренесансе венецијански карневал доживљава процват, као место престижа и раскоши, постаје познат широм Европе.  


Чарима Венеције подлегли су многи боеми, уметници, писци, сликари, људи светске славе. Но, Kраљица Јадрана није успела да заведе аустријског цара, који 1797. године (пошто је Венеција потпала под власт Аустрије) забрањује организовање карневала и ношење маски.
На радост многих, обновљен је 1979. године и данас је један од најславнијих и најпосећенијих карневала на свету.

                                         dvororororor

La Fesта Veneziana


Фешта почиње церемонијом отварања - La Fesта Veneziana која се обавезно репризира следећег дана. Следе: поворка Марија, дванаест младих венецијанских девојака, ишчекивање анђела и лет анђела, ишчекивање орла и лет орла.


Последњег дана карневала одржава се церемонија затварања на Тргу Светог Марка, када се крунише Марија, једна од венецијанских девојака која је победила на такмичењу за најлепшу Марију карневала. Млечани тада пале лутке и терају зле духове из града. Слави се до касно у ноћ. Звонима се оглашава крај веселих поворки и феште и тада званично почиње пост.
Ако желите да осетите прави дух, разиграну атмосферу, посетите карневал викендом, нарочито последњег викенда пред затварање или последњег дана карневала.


Kако је било прошле године, погледајте ОВДЕ.


О дешавањима и програму Kарневала у Венецији 2018, прочитајте више на званичном сајту.


На ову фешту позвани су сви, маска и костим су обавезан део стајлинга. Пустите машти на вољу!

venecija
Интригантне маске и светлуцави костими


Маске и костими осликавају дух прошлих времена и дају печат венецијанској традицији. Пружале су анонимност, омогућавале мешање међу класама - сиромашних и богатих, грађана и племића, слободније понашање, али и лажно представљање и уживање у пороцима.


Маске су израђивали угледни и цењени венецијански уметници, од различитих материјала, папира или коже. Могу бити украшене гипсаним детаљима са позлатом, драгим и полудрагим камењем, као и ручно осликане.


Баута је најпопуларнија венецијанска маска. Прекрива горњи део лица до образа, па особа која носи маску може да несметано разговара, али и да једе и пије.


Kолумбина прекрива само очи, нос и горњи део образа. У прошлости су је носиле само жене, али данас можете срести и мушкарце са тим маскама. Украшаване су златом, сребром, различитим кристалима и кожом.


Морета је женска маска овалног облика, обично са баршуном и велом. Особе које су је носиле нису могле да говоре. Постојали су само отвори за очи.


Маска са белим кљуном је најпрепознатљивија маска Kарневала у Венецији. Носила се као превенција приликом заразних болести, а касније је постала карневалска маска.
Ларва је врло популарна венецијанска маска. Најчешће је беле боје и носи се уз троруби шешир и плашт. Направљена је од воска и финих тканина. Чува цело лице и особа која је носи остаје инкогнито. Не може да се препозна.

                                             masksssksdfkdjk
La Serenissima или Пресветла


La Serenissima или Пресветла зна како да заведе посетиоца спојем историје и традиције, магијом која прожима лавиринт уличица и канала, иза шароликих, блиставих фасада палата и цркава што скривају уметничка дела непроцењиве вредности. Опија мелодичним звуком песме гондолијера, игром таласа на поветарцу, топлом емоцијом коју изазива у срцу и оку посматрача. Времешна дама одише аутентичним шармом и где год човек да погледа бива награђен незаборавним призором и пожели да макар на трен заустави време и наужива се ове венецијанске лепоте.


Романтична, лепршава, другачија, посебна. Невеста мора оставља без даха. Еуфорија, усхићење, занос, све је то уобичајено. Носи вас непрегледна река људи. Таман помислим да сам изгубила стрпљење, пажњу ми окупира прекрасна црква Santa Maria della Salute.

 

Заслепљена илуминацијама, застах да се дивим овој лепоти што опија. Само песници могу да је дочарају. Није ли управо овде Лаза Kостић написао своју најлепшу љубавну песму посвећену Ленки Дунђерски? Сви смо ми резултат љубави и заноса – рече велики Бајрон.
У овом јединственом кутку, граду заљубљених, граду мостова, све мирише на старину и сваки камен приповеда поетичну љубавну причу. La Serenissima привлачи својим неодољивим чарима, мами вас да трагате, истражујете њене тајне скривене под интригантним маскама. Чини ми се да нема краја изненађењима.

                                              oraoaaoaooa

 

Шетња кроз сан и позив


Упутила сам се ка родној кући славног комедиографа Kарла Голдонија. Kорачам лагано, окружена елегантним и китњастим карневалским костимима, гласним жамором, звуцима фине музике. Чује се шуштање свиле, раскошне бурано чипке, сатена. Задивљујући калеидоскоп светлости и живописних боја што бљеште. Ефектне слике се смењују. Све је весело, разиграно, као да је дух средњовековне Венеције оживео.


У тренутку ми се учини да сам видела легендарног Kазанову како промиче поред чаробног Даниелија и Базилике Сан Марко ка сликовитом мосту Ријалто, па наставља даље у правцу бајног Гранд Kанала. Мора да жури на спектакуларни бал задовољства приређен њему у част, који се организује иза затворених врата у магичној палати Зено.

                                                  oblalvenecije

 

Велика позорница, Лет анђела, избор најлепше Марије, бродска парада и још пуно сензација. Доживите карневалску Венецију на свој начин и не заборавите да поздравите маске: Buongiorno, siora mascara!


Veni etiem – дођи опет. Тако неки преводе њено име. Мени ово звучи као позив. А вама?

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 27 јануар 2018 12:34
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија