Кућа Добрих Вести

Login

Хуманитарна помоћ Србији из држава у Азији

Оцените овај чланак
(4 гласова)

japan-donacija БЕОГРАД – Хуманитарна помоћ Србији и њеним грађанима угроженим поплавама стиже из целог света, а послале су је и азијске земље, попут Јапана, Кине, Азербејџана, Турске, Кореје, Малезије, Ирана, Пакистана, Индије.... Влада Индије управо је упутила 100.000 америчких долара (УСД) финансијске подршке као непосредан вид помоћи народу Србије погођеном страшним последицама недавних катастрофалних поплава.

Солидарност Индије са Србијом

У име Владе Индије, Амбасада Индије ће предати овај износ Влади Србије, као одзив на њен апел за помоћ, наведено је из амбасаде те земље у Београду.

“Влада Индије је дубоко ожалошћена због трагичних губитака људских живота и материјалне штете настале услед неуобичајених поплава у Србији, са којом Индија гаји историјске и пријатељске везе. Влада Индије искрено саосећа са Владом Републике Србије и њеним народом, нарочито са ожалошћеним и расељеним породицама,” наведено је у саопштењу из Амбасаде.

india gate new delhi

Помоћ из Индије је најновија манифестација солидарности која је народу и влади Србије исказана из држава у Азији. Прошле недеље су средства из одобрене хитне помоћи Јапана стигла у Србију и на церемонији у Београду уручена су представницима владе Србије. Тако су средства из одобрене хитне помоћи Јапана стигла у Србију и на пригодној церемонији у Београду предао их је амбасадор те земље Масафуми Куроки представницима владе Србије.

 

Јапан – Србији

Влада Јапана упутила је, према одлуци коју је донела 17. маја 2014, средства за хитну употребу у вредности од 10 милион јена, што је приближно 100.000 америчких долара, као одговор на захтев наше Владе поводом великих штета насталих услед поплава. Донација Јапана састоји се од 50 шатора, 250 врећа за спавање, 20 генератора за струју и 10 резервоара за воду који су најпотребнији становницима београдске општине Обреновац и места Крупањ.

japanpomoc pok 2305

Амбасадор Куроки је рекао да Јапан није заборавио солидарност народа Србије из марта 2011. године, када је његову земљу погодио велики земљотрес а грађани Србије прикупљали помоћ. Куроки је изразио саучешће народа Јапана породицама жртава великих поплава у Србији. Стални представник канцеларије Јапанске агенције за међународну сарадњу за Балкан Тошио Абе такође је изразио саучешће породицама жртава, као и поштовање Влади Србије због начина и упороности с којом се борила против временске непогоде. Абе је изразио наду да ће знак пажње у виду хуманитарне помоћи успети да бар мало ублажи несрећу угропжених, као и да ће омогућити да се расељени што пре врате кућама.

Kuroki

Испорука хитне помоћи је организована од стране Амбасаде Јапана у Србији и Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА), односно Џајка, како се изговара на српском језику.

"Ово је мали знак пријатељства наша два народа. Ми памтимо вашу помоћ, а сада је ред на нас да вам то вратимо и покажемо солидарност" рекао је Абе.

Помоћ Азербејџана народу Србије

Претходне седмице је, по налогу председника Републике Азербејџан Илхама Алијева, хуманитарна помоћ од преко 400.000 хиљада евра, у име владе те кавкаске државе допремљена у Београд специјалним летом из Бакуа.

AzeriUntitled

Хуманитарну пошиљку која је приспела саставило је Министарство за ванредне ситуације Републике Азербејџан, у складу са списком неопходних средстава, које су из Београда достављене у Баку. Хуманитарна пошиљка из Азербејџана састоји се од моторних и пластичних чамаца, дизел генератора, пумпи и филтера за испумпавање воде, каца и канистера за воду, разноврсне опреме за спасилачке акције, гасних резервоара, шатора, топлих ћебади и друге опреме.

Претходно су колектив Амбасаде Азербејџана у Србији, представници азербејџанске компаније „Азвирт“, представници Азербејџанског културног центра и азербејџанске дијаспоре у Србији посетили места захваћена поплавом и пружили финансијску и другу неопходну помоћ угроженом становништву.

Помоћ Турске за пострадале од поплава

Амбасадрор Турске у Србији Мехмет Кемал Бозај уручио је средином протекле недеље Кризном штабу општине Свилајнац сушилице за зидове за објекте који су претходних дана угрожени, или оштећени у поплавама. Амбасадор Бозај је рекао да је влада Турске обезбедила 400 сушилица за зидове за општине које су погођене поплавама, а наредних дана обезбедиће још 600, што је све укупне вредности од 100.000 долара.

TR142818

Амбасадор Турске у нашој земљи рекао је да ће влада Турске помоћи српском народу у процесу санације након поплава и упутио саучешће због жртава поплава. Подсећајући да је неколико дана пре поплава у Србији и Турска доживела велику несрећу када је у руднику настрадало више од 200 рудара, амбасадор је казао како је "помоћ Србији потребна и распитали смо се шта можемо да учинимо да помогнемо, јер је дужност да, када се овако нешто деси, друге земље помогну".

Хуманитарна организација "Кимсе yок му" из Истанбула, у сарадњи са удружењем привредника СИТА из Београда, донираће помоћ угроженим подручјима у Србији у вредности од 66.000 долара, саопштила је СИТА. Помоћ стиже из Турске у виду хране, гардеробе, дезинфекционих средстава, душека и других потрепштина и у сарадњи са Министарством рада и социјалне политике биће додељена свима којима је помоћ неопходна. На отварању изложбе "Турска са 1.000 стопа" у Алеји народних хероја на Калемегданској тврђави у Београду турски виртуоз на виолини Недим Налбантоглу, својим музичким рециталом, одао је пошту настрадалима у поплавама у Србији.

Србији стигла и хуманитарна помоћ из Кине

Привредници из Народне Републике Кине донирали су већи део хуманитарне помоћи вредне 2,5 милиона динара, која је уручена Централној апотеци Клиничког центра Србије. Помоћ се састоји од игала, шприцева, завоја, рукавица, маски, средстава за дезинфекцију, пелена за бебе и одрасле, а спискове неопходне робе добили су од Кризног штаба и Министарства здравља.

BEIJING2

У Пекингу је удружење „Србија и пријатељи" најавило да ће организовати у главном, граду НР Кине хуманитарну акцију за помоћ поплавама угроженим подручјима у Србији током које ће бити продавани одећа и обућа. Удружење је за три дана протекле седмице у Пекингу сакупило 16.300 јуана (око 2.500 америчких долара) и 400 евра. Сав приход предат је амбасади Србије. Катарина Јовановић, представница удружења, рекла је да су се, поред Срба, позиву да у новцу помогну Србији одазвали и Кинези, Бугари, Колумбијци, Аргентинци и Американци.

Wangfujing-street-in-Beijing-China

Акцији се придружио и легендарни српски фудбалер Бора Милутиновић, који је био тренер репрезентације НР Кине на Светском првенству у Јужној Кореји и Јапану 2002. године.

Гостовање Корејског балета добило хуманитарни карактер

Гостовање Корејског Националног балета из Сеула поводом 25. годишњице успостављања дипломатских односа Кореје и Србије, 22. и 23. маја 2014. је у Народном позоришту у Београду добило хуманитарни карактер после катастрофалних поплава које су погодиле Србију.

Seoul-Photo

Прве вечери је званицама понуђено да оставе добротворни прилог за жртве поплава, а у тај фонд су отишла и новчана средства предвиђена за коктел. Наредног дана је Народно позориште новац од продатих карата, такође, упутило у хуманитарне сврхе.

Малезијска атлетичарка трку заменила хуманитарним радом

Малезијска спортискиња Сувајба Мохд Насир је трку у Србији заменила хуманитарним радом. Атлетичарка и бивша малезијска репрезентативка, која је боравила у Србији у оквиру међународне трке „Свиленим путем Марка Пола у супротном правцу“ (АРОМА), одлучила је да се са члановима свог тима стави на располагање волонтерским центрима у Општини Сремска Митровица.

SuwaibahDSC 2862

Сувајба је дотрчала у недељу, 18. маја у Београд из правца Младеновца и план је био да са 20-точланом екипом настави да трчи према Хрватској и уђе у Гинисову књигу рекорда као прва жена у историји која је истрчала ултра маратон од 3.333 километара (км). „Свилени пут Марка Пола“ почео је 30. марта и траје до 3. јуна, и од Пекинга у Народној Републици Кини до Венеције у Италији, пролази још кроз Киргизију, Казахстан, Узбекистан, Турбекистан, Иран, Турску, Бугарску, Србију, Хрватску и Словенију.

SuwaibahDSC 3051

Видевши драматичну ситуацију због елементарне непогоде у Србији и саосећајући са људима и њиховим недаћама у које се осведочила успут, малезијска тркачица је одлучила да са својим тимом одустане од пројекта АРОМА 2014 у Србији и замени га симболичном трком подршке за настрадале у поплавама. Сувајба је трчала од платоа испред Комбанк арене на Новом Београду ка Спортском центру Шумице где је уручила донацију тима, оброк за 130 људи и медицинске залиха које је понела са собом из домовине. Тркачица је потом са својим тимом и особљем Амбасаде Малезије на челу са Отправником послова Јубазланом Јусофом помагала исељеним лицима која су смештена у овом спортском центру.

Иран и Пакистан солидарисали се са земљама погођеним поплавама

Председник Исламске Републике Ирана Хасан Рохани је у четвртак у одвојеним порукама изразио председницима Србије, Босне И Херцеговине и Хрватске солидарност са народима у тим земљама после катастрофалних поплава. Председник Рохани је у телеграмима председницима Томиславу Николићу, Бакиру Изетбеговићу и Иву Јосиповићу изразио жалост због погибија изазваних природном непогодом и поручио да је Иран спреман да у три земље пошаље неопходну хуманитарну помоћ.

Hassan-Rouhani

Раније је представница за штампу Министарства спољних послова Ирана Марзије Афкам изразила у име владе и народа те државе на западу Азије саучешће владама, народима, као и ожалошћеним породицама жртава после катастрофалних поплава које су нанеле велику штету у неколико градова на Балкану и однеле живот одређеног броја људи у трима државама.

“Одговарајући органи у Ирану разматрају начине за слање помоћи подручјима погођеним поплавама,” наведено је у саопштењу које је проследила амбасада Ирана у Београду. Премијер Пакистана Мухамад Наваз Шариф је поводом разарања изазваних у Србији масивним поплавама је у име владе и народа те земље на југу Азије упутио премијеру Александру Вучићу телеграм најдубљег саучешћа и солидарности. Премијер Шариф је изразио и симпатије влади и народу Србије, а нарочито породицама жртава поплава. “Најискреније желим да Србија превазиђе ову несретну природну катастрофу. Наше мисли и молитве су са народом Србије и онима који су погођени трагедијом,” казао је премијер Шариф и поручио да влада и народ Исламске Републике Пакистана подржавају народ Србије у овим временима жалости.

Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 мај 2014 19:21
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија