Кућа Добрих Вести

Login

Награда за хуманост Миксеру и Фондацији Ана и Владе Дивац

Оцените овај чланак
(2 гласова)

refugeeeeБЕОГРАД - Организација Миксер и Фондација Ана и Владе Дивац, као покретачи Refugee Aid Миксалишта, добитници су награде “European Citizenship Award 2016“ која се додељује истакнутим организацијама и иницијативама које су у претходној години оствариле позитиван утицај на заједницу, применивши у пракси вредности европске демократије.


У истом дану када из Лондона пристиже вест о овој престижној награди, Refugee Aid Миксалиште саопштава и да, након паузе у трајању од недељу дана, поново почиње са радом на адреси Гаврила Принципа 15, објавио је Mikser House.

 

Након хитних и ефикасних координационих састанака одржаних са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, градом Београдом, УНХЦР-ом и невладиним организацијама, партнерима Миксалишта, пронађено је решење које се тиче комуналних, безбедоносних и финансијских претпоставки за наставак рада центра за помоћ избеглицама са Блиског истока Миксалише 2.0.


У наредном периоду Refugee Aid Миксалиште ће прихватати жене и породице са децом, као и малолетнике без пратње, док ће мушкарци који путују сами бити усмеравани на алтернативну локацију. Оваквим решењем ће се смањити огроман притисак на Миксалиште, али и отворити процес заједничког деловања свих актера на хуманитарној сцени на потезу Крњача-Савамала, како би се креирало решење за одрживи модел пружања помоћи избеглицама свих циљних група. Верујемо да је хуманитарно питање одличан пример ефикасне сарадње владиног и невладиног сектора који осим помоћи избеглицама, шаље и позитивну слику Србије у свет.


У том светлу, признање које је синоћ стигло из Лондона, из Европског грађанског форума, који је награду за кампању године, покретање Refugee Aid Миксалиште, доделио Миксеру и Фондацији Ана и Владе Дивац, мотивише и обавезује на даљи рад на пружању помоћи избеглицама и афирмацији основних, цивилазцијских вредности.


Ова награда је показатељ да је Миксалште на европском нивоу препознато као изузетно важан центар за пружање помоћи избеглицама на Балкану и као иницијативу која промовише хумане вредности, солидарност и емпатију и тиме позитивно утиче на заједницу и европско друштво уопште.


Подсећамо, Миксалиште је хуманитарни центар настао као градјански одговор на избегличку кризу у чији рад је укључен велики број хуманитарних организација као што су УНХЦР, Фондација Ана и Владе Дивац, Praxis, Save the children, Médecins du Monde, CARE international, NRC,Новосадски хуманитарни центар, Oxfam, Terre Des Homes, Lifegate, Karitas, Човекољубље и многи други.


За годину дана постојања преко 130 000 избеглица је добило директну помоћ у храни, одећи, обући, медицинским прегледима, едукацији. Као дистрибутивни центар, тим Миксалишта је свакодневно слао хуманитарну помоћ на границе и на тај начин помагао најугроженијим избеглицама, посебно у зимском периоду. У раду Миксалишта је помагало преко 1200 волонтера из преко 68 земаља света. Миксалиште је овогодишњи добитник годишње награде „Допринос године Европи“ коју додељује Европски покрет у Србији као и Међународни европски покрет.


Извор: Кућа добрих вести/Mikser.rs


Последњи пут измењено понедељак, 12 септембар 2016 15:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија