Кућа Добрих Вести

Login

Нове пореске олакшице за послодавце

Оцените овај чланак
(2 гласова)

shitaxxxxxБЕОГРАД - Послодавцима из приватног сектора, од 1. јануара 2016. године обезбеђени су фискални подстицаји, како би се подстакло запошљавање и отварање нових радних места.

 

Послодавци позитивно оцењују пореске олакшице и најављују ново запошљавање.


Изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, које се примењују од 1. јануара 2016. године, продужена је примена постојеће олакшице за запошљавање нових лица, која се остварује као право послодавца да оствари повраћај дела плаћеног пореза на зараду и дела плаћених доприноса за обавезно социјално осигурање за новозапослено лице, објавила је Привредна комора Србије.


Олакшица се остварује у висини од 65, 70 и 75 одсто, у зависности од броја новозапослених, по основу зараде новог радника исплаћене закључно са 31. децембром 2017. године.


Уведена је, такође, и нова олакшица за послодавца - микро и мала привредна друштва, као и за предузетнике, који запосле најмање два нова радника.


Олакшица предвиђа повраћај 75 одсто плаћеног пореза на зараду и доприноса за обавезно социјално осигурање за новозапосленог, по основу његове зараде исплаћене до 31. децембра 2017. године. Ову бенефицију не може остварити послодавац који већ користи неку врсту подстицаја, у складу са одговарајућим прописом.


Већ дужи временски период представници малих и средњих предузећа указују на потребу стимулативног пореског система, тражећи да се пореска политика реформише управо у овом правцу, у којем су најављени подстицаји. Чланови Форума малих и средњих привредних друштава Привредне коморе Србије поздравили су подстицаје које доносе поменути прописи, указујући да су тражили још стимулативније пореске олакшице. Наиме, било би прогресивно да се предузетници ослободе пореских обавеза на један одређени временски период, у зависности од броја запослених, тако што би се утврдили критеријуми и број новозапослених, сматрају представници мале и средње привреде.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 02 фебруар 2016 22:48
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија