Кућа Добрих Вести

Login

Зелена градња шанса за Србију

Оцените овај чланак
(9 гласова)

gradnjazelenaaaaaБЕОГРАД - Иако је значај зелене градње у свету све присутнији, јер такве зграде имају тржишне вредности које друге зграде немају, а и здравије су за рад и становање, у Србији је познавање оваквих предности доста скромно и недовољно примењено.

 

Према подацима организатора Трећег сајма и Конференције о зеленој градњи (у Београду, 2-4-новембра) у Србији је у поступку градње и добијања „зеленог“ сертификата 26 зграда, а у главном граду су само три зграде са оваквом „легитимацијом“!

 

"У питању је изградња у којој је у односу на класичне системе, много већи квалитет становања и живота, а сви материјали и технологије доступне су и буквално на дохвату руке, каже директорка организационог одбора Сајма и Конференције о  овој теми, дипл. инж. Марија Голубовић, која је и директор компаније ENERGO. У Београду су, на пример, са оваквим системом градње и сертификатом, тржни центар УШЋЕ, зграда ГТЦ на Новом Београду и ИТП пословни центар у Инђији.

 

 

zgradadrvodfdfedf

 

Ради ефикаснијег упознавања јавности и стручњака, организоваћемо почетком новембра у Београду трећи пут сајам и конференцију о овој теми, са више од 40 компанија излагача из света. Жеља ове компаније је да се јавност што више упозна са ефектима одрживости оваквог система градње који омогућава испуњавање данашњих потреба, не угрожавајужи тиме способност будућих генерација да испуне сопствене потребе.                              

 

О томе ће говорити најпознатији стручњаци из света. Поштујући најновије системе LEED стандарда у градњи, у овом случају је ослонац на зграде са природним ресурсима у којима се од пројектовања до завршетка посла посебно исказује уштеда енергије и воде (и до 40 одсто). Повећава се на тај начин вредност некретнина, омогућавају ниже цене издавања, а уз лако одржавање зграда, постиже се и максимална удобност која утиче на здравље запослених, већу продуктивност и смањује одсутност са посла.

 

                             grinbildingexpo

 

Компанија ENERGO припрема и стручне семинаре и округле столове о овој теми ради што ширег упознавања стручне јавности за пројекте, производе и решења, као и добијања одговарајућих сертификата за свет зелених зграда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 мај 2016 12:34
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија