Кућа Добрих Вести

Login

Бизнис форум Индија-Србија

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ambasadorkaindijeБЕОГРАД - Амбасада Индије у Србији организује друго заседање пословног форума две државе данас у подне у београдском хотелу Хајат. Према саопштењу из Амбасаде, Бизнис форум Индија-Србија следи после недавне успешне посете премијера Србије Александра Вучића Индији, а послужиће и као припрема за скору, трећу седницу Мешовитог економског комитета две државе у Њу Делхију, посвећену утврђивању начина за даље унапређење билатералне сарадње.


У саопштењу се наводи да односе две државе карактерише узајамно разумевање и подршка у питањима од суштинског значаја за сваку од њих. Додаје се да ће ,,смислени, важни и успешни разговори”, које су у јануару у Индији водили премијери Александар Вучић и Нарендра Моди, помоћи остваривању свих могућности за проширење узајамне трговине и инвестиција ради подстицања привредног раста, истраживања, иновација и предузетништва. Примена акција договорених током прошломесечних сусрета биће међу темама другог састанка Пословног форума, поручено је из Амбасаде.


Први, оснивачки пословни форум привредника из Србије, атрактивне инвестиционе дестинације у Југоисточној Европи и Индији, најбрже растуће економије и највећег светског одредишта за улагања, организовала је амбасадорка Индије у Србији Нариндер Чохан 28. јуна у Београду. Пословни форум би био општа платформа српским предузећима заинтересованим за индијско тржиште, али и индијским у Србији“, поручила је амбасадорка Чохан на скупу на коме су, пре свега, разматрана “уска грла” у узајамној економској сарадњи.

ambasadorkacovek

 


Привреда Индије, друге најмногољудије земље на свету (преко 1,25 милијарди становника) је седма највећа мерено номиналним (када се не одбије инфлација) укупним домаћим производом (БДП), али и трећа највећа према паритету куповне моћи (сходно тржишним ценама, ППП).


Према подацима Републичког завода за статистику, извоз из Србије у Индију је у 2015. вредео 5,6 милиона долара. Увезено је за 140 милиона долара робе из Индије (повећање од 0,1 одстро у односу на 2014.), са уделом у укупном увозу од 0,8 одсто. Стога је покривеност увоза извозом износила четири одсто. У првој половини 2016. је у Индију из Србије извезено роба у вредности 5,8 милиона долара, а увезено за 64,1 милион.

 


Србија је капија за Балкан и Европу

 

Србија је, према оценама у амбасади Индије, захваљујући свом повољном географском положају, регионално чвориште, транспортни коридор између Источне и Западне Европе, са могућностима да постане не само капија за Балкан, већ и Европу и земље некадашњег Совјетског Савеза. Србија је, такође, привреда у успону која је током транзиције прошла кроз период драматичних економских промена, а главне фискалне и структурне реформе које је предузела влада су довеле до значајног побољшања привредне ситуације и пословне климе у њој.


Србија се доживљава не само као тржиште од седам милиона становника, већ и основа са које може да се закорачи на 15 одсто светског тржишта, будући да има споразуме о спободној трговини са Европском Унијом, земљама ЦЕФТА (Зоне слободне трговине у Централној Европи), Русијом, Турском, Белорусијом, Азербејџаном, Казахстаном.

 

Кључне предности Србије су и њена политичка стабилност, те привреда са малим трошпковима, а веома способном радном снагом, оцењују у амбасади Индије.


Амбасадорка Чохан је у недавном интервјуу истакла да је учешће премијера Вучића на самиту ,,Живахни Гуџарат” представљало главни покретач у односима две државе. Она је оценила и да ће та посета даље ојачати односе између две пријатељске државе Индије и Србије.

 

 

                          delegacijasrbije

 

Два премијера су, навела је амбасадорка, сагласни да унапређују привредну сарадњу, између осталог у производњи хране, пољопривреди, фармацеутској и наменској индустрији, здравству, туризму и сектору информатичких технологија (ИТ). У разговорима са челницима и пословним људима Гуџарата и још једне индијске савезне државе Махараштре, српски премијер је, такође, разматрао могућности улагања и у секторе хемијске и филмске индустрије.

 


Србија има све услове за производњу висококвалитетне здраве хране

 

Амбасадорка је посебно указала да у билатералној трговини, веома важне секторе представљају  пољопривреда, прерада хране те израда пољопривредних машина, пошто имају добре могућности за раст. По њој, Србија има потенцијал да за Индију узгаја соју, уљарице и друге усеве.

 

„Поред изванредних сировина и услова за производњу висококвалитетне, здраве хране у Србији, Индија може да користи подршку овдашњих нашироко познатих института за семена и усеве,“ казала је у интервјуу за један српски магазин амбасадорка Чохан. По њој, искуства у развоју семена, као и заједничка производња семенског материјала могу да буду важан део будуће сарадње, поготово што Индија у тој области има политику 100-постотних страних инвестиција, што би могло да користи Србији. 

   
Са друге стране, у Србији постоји интерес за увоз тропског воћа попут манга, ананаса, папаје и банана, као и за повећани извоз свежег, смртнутог и прерађеног воћа и поврћа, а разматра се и могућност увоза морских плодова из Индије, навела је амбасадорка.


Индија и Србија су природни партнери у сектору услуга

 

Амбасадорка је даље указала да у Индији и Србији значајан део укупног бруто домаћег производа (БДП) потиче од сектора услуга. „Ту смо природни парнери,“ казала је она. Чохан је навела да ће према недавно потписаном Меморандуму о разумевању о ИТ и електроници, сарадња бити ојачана коришћењем ИТ као средства за побољшање услуга јавног сервиса, попут електронског учења, послова е-управе, телемедицине, е-образовања, е-идентификације, безбедности у сфери интернета, интернет управљању, е-трговини итд.


Амбасадорка даље сматра како у ситуацији где је туризам један од покретача светске привреде, а у тој индустрији на глобалном плану влада жестока конкуренција, Индија и Србија треба да сарађују ради промоције и маркетинга властитих туристичких капацитета. Индијска е-туристичка виза је све популарнија међу српским посетиоцима, а у 2016. је за 26 одсто повећан број туриста из Србије који су посетили Индију.

 

                    turizam

 

Индија од 2013. учествује на београдском међународном сајму туризма, а билатерални Споразум о ваздушном саобраћају је прилагођен ради бољег повезивања две земље. Добродошао је и недавни сусрет премијера Вучића са представницима највећег тур оператера у Индији, SOTC Group.


Промовисању туризма помаже и снимање индијских играних филмова у инотранству пошто је то стваралаштво Индији веома популарно и има милијарду гледалаца. Србија се, пак, појављује као атрактивна дестинација за снимање филмова, пошто има лепу природу и интересантне градове, уз првокласне студије и високообразоване кадрове у филмској индустрији.

 

Амбасадорка је навела да је индијски филм „Oopiri“ – римејк „Недодирљивих“ („Untouchables“) сниман у Србији и био је доста посећен. „Тај филм је отворио врата и за другу индијску продукцију, па мислим да би Србија могла да буде јак регионални конкурент за снимање филмова,“ казала је амбасадорка Нариндер Чохан.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 27 фебруар 2017 12:10
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија