Кућа Добрих Вести

Login

BebironkonferencijijiccicijiСледећег викенда, 5. и 6. децембра одржаће се бесплатна дигитална конференција Саветовалишта Бебирон намењена садашњим и будућим родитељима у Србији.

понедељак, 30 новембар 2020 17:22
Објављено у Здравље
Написала
Опширније... 0

praznikradosttttttttБожидарац Дигитал организује онлајн радионицу ''Радост и туга празника" посвећену менталном здрављу у уторак, 1.децембра у 17 часова.

недеља, 29 новембар 2020 13:50
Објављено у Здравље
Написала
Опширније... 0

mentalnozdravljeeeeeeeКонференцију под називом "Ментално здравље неформалних неговатеља" коју организује Црвени крст Србије уз подршку Популационог фонда Уједињених нација (UNFPA) и Канцеларија у Београду одржаће се у петак 27. новембра 2020. године у 12 часова на онлајн платформи Zoom.

 

Линк за конференцију је ОВДЕ.

 

На конференцији ће бити представљени резултати истраживања које је спроведено током јула и августа месеца 2020. године,у циљу сагледавања утицаја и ефеката неформалне неге (пре свега током епидемије COVID 19) на ментално здравље неговатеља/ца и израде препоруке за планирање и развој јавних политика којим би се побољшао квалитет живота, промовисало унапређење менталног здравља неформалних неговатеља/ица и развиле услуге подршке. Неформални неговатељи играју централну улогу у пружању дуготрајне неге у свету. Процењује се да 80% укупне неге пружају чланови породице, рођаци, пријатељи и комшије.

 

У нашем истраживању учествовало је 798 особа из 41 општине у Србији. Старост анкетираних неформалних неговатеља/ица се кретала у интервалу од 18 година, колико је имао/ла најмлађи неговатељ/ица, до 92 године, колико је имао/ла најстарији. Највећи број неформалних неговатеља/ица брине о једној особи (84.9 %), 12.6% брине се о две особе, о три или више особа води бригу 2,6% испитаника. Најкраћи временски период неге је 4 месеца, док је најдужа нега ближње особе 57 година.

 

Током пандемије неформалним неговатељима/ицама најпотребнија је била заштитна опрема (32%). Један од водећих проблема и потреба такође је био и недостатак поузданих информација (29.3%). Резултати истраживања показују да је блага депресија била заступљена код 11.2% неформалних неговатеља/ица, а умерена депресија код 8.6% испитаника. Седам посто неформалних неговатеља је било у тешкој депресији.

 

Истраживање представља део дугогодишње сарадње Црвеног крста Србије и Популационог фонда Уједињених нација. У истраживању су учествовали проф. др Дејана Станисављевић, проф. др Наташа Милић, др Милутин Врачевић и Наташа Тодоровић.

 

Говоре:

 

•             Љубомир Миладиновић, Генерални секретар Црвени крст Србије

•             Борка Јеремић, Популациони фонд Уједињених нација (UNFPA)

•             Наташа Тодоровић, Црвени крст Србије

•             Проф. др Наташа Милић, Медицински факултет Универзитета у Београду

 

 

Извор: Кућа добрих вести

четвртак, 26 новембар 2020 20:28
Објављено у Здравље
Написала
Опширније... 0

moskvaghghghghУ четвртак 26.11. са почетком у 19:30 часова, биће одржано едукативно предавање на тему "Емоционални одговор на пандемију - како се изборити?", у организацији МЕНСА Србија.

понедељак, 23 новембар 2020 11:32
Објављено у Здравље
Написала
Опширније... 0

opstinazvezdaЗа становнике Звездаре свих генерација којима је потребна помоћ и подршка или разговор у условима изазваним епидемијом вируса COVID19, Волонтерски сервис Звездаре и Канцеларија за помоћ особама са инвалидитетом ГО Звездара, организују психосоцијалну подршку сваког четвртка, од 19. новембра, путем Отвореног саветовалиште за појединце и породице.

среда, 18 новембар 2020 20:48
Објављено у Здравље
Написала
Опширније... 0

bozidaracdigitalllllllБожидарац Дигитал вас позива на бесплатну онлајн радионицу ''Самопоштовање и самопоуздање - како се постижу и негују" посвећену менталном здрављу у уторак, 17.новембра у 17 часова.

недеља, 15 новембар 2020 17:57
Објављено у Здравље
Написала
Опширније... 0

worldiabeteasdayyyyyyСветски Дан борбе против дијабетеса (WDD) се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу.

субота, 14 новембар 2020 20:07
Објављено у Здравље
Написала
Опширније... 0

ishranadfdfdfdfКњига доктора Džajlsa Jea Исхрана записана у генима прави је избор за оне који воде рачуна о свом здрављу. Намењена је свима који имају потребу да се информишу о најновијим нутригенетским истраживањима и побољшају квалитет свог живота.

уторак, 10 новембар 2020 11:17
Објављено у Здравље
Написала
Опширније... 0

amerikana0889Трибина „Дезинформације у време пандемије“ одржаће се у Дому омладине са почетком у 19 часова.

четвртак, 05 новембар 2020 21:00
Објављено у Здравље
Написала
Опширније... 0

fertilitiwekeeeeeУдружење Шанса за родитељство традиционално, заједно са Европом и свим европским удружењима које се залажу за побољшање услова лечења неплодности, обележава Недељу (не)плодности под слоганом #zajednojaci.

 

Европска Недеља (не)плодности покренута је 2016. године са циљем да се што више говори о проблему неплодности у Европи, а главни организатор је европско кровно пацијентско удружење Фертилитy Еуропе са седиштем у Бриселу. Европа ове године позива на једнакост у приступу процедурама за лечење неплодности широм Европе, али и на бољу информисаност.

 

У Србији, Удружење Шанса за родитељство обележава ову Недељу са посебним оствртом на питање донације репродуктивних ћелија и ембриона код нас.

 

Такође, Удружење Шанса за родитељство расписало је конкурс за најлепшу ВТО причу у Недељи неплодности, тако да сви који желе да напишу своју ВТО причу, мотивишу друге да наставе своју борбу за бебу, освоје лаксаву титулу најлепше приче и занимљиву награду – могу своје приче послати у периоду од 2. до 8. новембра на имејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

За више детаља о конкурсу кликните на ОВАЈ линк.

 

Удружење је снимило и занимљив видео под називом ДОНАЦИЈА ЈЕ БИТНА – ЗАЈЕДНО ЈАЧИ у сарадњи са стручњацима из ИВФ света који позивају на заједничку акцију како би процедура донације коначно почела да се спроводи и у Србији, а све под слоганом #zajednojači.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

понедељак, 02 новембар 2020 20:00
Објављено у Здравље
Написала
Опширније... 0

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија