Кућа Добрих Вести

Login

Како се бори Јужна Кореја - промена животних и радних навика

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fotografija1Међународна заједница се суочава са невиђеном глобалном кризом због брзог ширења пандемије КОВИД-19 на све већи број земаља и народа. На дан 26. априла 2020, у 210 држава и територија те два међународна превозна средства пријављено је близу preko 2,9 милиона случајева заразе КОВИД-19, што је резултирало смрћу 203.590 људи. Oпоравило se 838.674 особа.

 

Пандемија је покренула масовно затварање граница, збрисала покретљивост људи и роба широм света, пореметила глобалну мрежу снабдевања и дистрибуције. Распрострањени су паника и страх, а да се и не спомињу заустављени или окончани животи људи заражених вирусом.

 

Раније се страховало да би у Јужној Кореји могао да буде један од главних фронтова у борби против веома заразне болести КОВИД-19. Но, власти и становништво високоразвијене земље на Истоку Азије, у суседству Народне Републике Кине у којој су крајем 2019. забележени први случајеви мистериозног обољења, успеле су протеклих седмица да пажљиво контролишу раст оболелих.

 

                                                      

 

Република Кореја је за сада пребродила најгору фазу ширења вируса и помаља се као један од знакова наде и модел који је могуће следити. Влада у главном граду Сеулу је спремна да са партнерима у међународној заједници у потпуности подели све информације и сазнања прикупљена током борбе, саопштили су тамошњи званичници.

 

Мање новооболелих затвара наменске болнице

 

У суботу 25. априла је извештено о 10 нових случајева коронавируса, први пут после три дана да се повећање није задржало на једноцифреним бројкама. Број смртних случајева остао је на 240 , трећи дан заредом. Укупна стопа смртности од КОВИД-19 износи 2,24 процента.

 

Укупан број пацијената је 10.718, саопштили су Корејски центри за контролу и превенцију болести (KCDC). Четири међу новим случајевима су стигла из иностранства, укључујући двојицу странацa

 

                                                   Fotografija2

 

Број потпуно излечених је повећан за 134, на 8.635. Укупно 595.161 особа је до сада урадила тестове за коронавирус, а 9.259 чека на резултате.

 

"Стопа опорављених пацијената је премашила 80 процената, а број изолованих пао испод 2.000, што значи да се ситуацијама управља на нивоу с којим наш карантински систем може да се носи", изјавио је Јун Те-хо, званичник министарства здравља. Бројке о новооболелима последњих дана се сматрају јасним знаком успоравања ширења новог коронавируса.

 

Претходне суботе, 18. априла је први пут за два месеца забележено мање од 20 обољења. Број новооболелих је био 18, најнижа дневна бројка од 20, фебруара пошто су стриктна кампања социјалног растојања и појачане карантинске мере помогли у обуздавању ширења вируса.

 

Будући да опада број пацијената, власти планирају да смање број болница намењених лечењу КОВИД-19. За то је широм земље одређено 67 болница са 7.500 кревета.

 

Прва серија од 12 болница без иједног КОВИД-19 пацијената је већ уклоњена. Пошто се дневни број нових случајева усталио на мање од 50, званичници су казали да ће за такве пацијенте задржати између 1.500 и 2.300 кревета широм земље.

 

Опрез у наредним данима

 

Како је број новооболелих наставио да опада, власти су од понедељка 20. априла ублажиле прописе за социјално растојање на неким просторима, укључујући фискултурне сале и приватне школе за припремну наставу. Социјално растојање ће бити задржано до 5. маја, али у блажој форми догод се у поменутим објектима поштују безбедносне мере. Отворене су, такође, јавне површине попут арборетума (збирки дрвећа и жбуња), које се не сматрају високоризичним.

 

Здравствени органи, међутим, понављају како у земљи са близу 52 милиона становника и даље треба да влада будност због низова инфекција. При томе се мисли и на недавне опште изборе у Јужној Кореји којима се одазвало преко 29 милиона гласача који су на биралиштима широм земље носили маске и пластичне рукавице.

 

Власти су даље, позвале грађанство да одустане од групних путовања током предстојећег “дугог празника”. Следе, наиме, Будин рођендан 30. априла, а следе 1. мај и Дан деце 5. мај.

 

Очекивања су да ће се у том периоду Јужна Кореја полако померити ка “свакодневном животу у карантину” почев од 6. маја, Тада ће људима бити могуће извесне привредне и друштвене активности, уз задржавање социјалног растојања ради обуздавања евентуалног ширења коронавируса

 

                                           fotografija3

 

Смернице за“свакодневни живот у карантину”

 

Дванаест владиних министарстава је припремило смернице за очување хигијене у 31 области, које покривају готово сваку ситуацију са којом би се људи суочили у свакодневном животу. Влада је саопштила да ће објавити и детаљна упутства за свако место, од ресторана до музеја.

 

Већ су донете смернице за појединце, укључујући препоруке да, уколико се не осећају добро или су били у иностранству последње две недеље, остану код куће три до четири дана, Такође, да се приликом састанака придржавају растојања од два метра и перу руке најмање 30 секунди.

 

Од људи се тражи да на послу имају што мање директних сусрета и усредсреде се на дезинфекције. За поздрављање се препоручује лагани наклон уместо руковања.

 

Власти су од власника продавница или руководилаца малих предузећа, тражиле да ограниче масовна окупљања. Онима који планирају да присуствују верским активностима саветује се ношење маски за лице.

 

                                                           fotografija4

 

Смернице су "препоруке"

 

Према смерницама, у заједницама, школама, предузећима, јавним просторима и групама људи које се окупљају, треба да буде одређена особа задужена за карантинске активности и успоставу мера превенције вируса, у складу са упутствима надлежних институција. Својеврсни управник ће бити обавезан да активно сарађује са здравственим властима и редовно надгледа здравствено стање чланова заједнице.

 

Влада је казала да ове смернице немају законску моћ, јер су "препоруке", но за неке суштинске инструкције разматра увођење казни за прекршиоце, али и подстицаје онима који их поштују. Формиран је комитет за расправу о “свакодневном животу у карантину”, састављен од медицинских стручњака, владиних званичника и представника цивилних група. "Смернице су припремљене са наумом да могу бити надограђене креативним идејама људи,“ рекао је помоћник министра здравља Ким Ганглип.

 

                                                                     fotografija5

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија