Кућа Добрих Вести

Login

Међународна конференцијa „Eвропски идентитет“

Оцените овај чланак
(7 гласова)

hocevarБеоградска надбискупија Римокатоличке цркве, организатор тродневне конференције „Евроски идентитет", поводом стоте годишњице завршетка Првог светског рата, позвала је припаднике свих вероисповести на одговорност за очување мира у Европи и свету.



„Жеља нам је да сви учесници ове конференције заједничким напорима пошаљу поруку мира, љубави и разумевања с вером у бољу будућност, благостање и јединство Европе и целог света“, рекао је новинарима београдски надбискуп и метрополита Станислав Хочевар.

Вера је темељ човековог живота, а хришћанска вера, како је рекао, обележила је ове наше просторе, а Европи утиснула идентитет који је данас разапет између материјалистичког потрошачког друштва и религиозности.

Према његовим речима, нарушена је равнотежа између разума и вере – ратио ет фидес – а секуларизам је, потенцирајући индивидуализам, нарушио дубоке вековне вредности вере.

Подсетивши на искушења пред којима се налази данашња Европа, посебно на изазов мигрантске кризе, Хочевар је најавио уважене учеснике скупа „Европски идентитет“, међу којима почасно место заузима бечки надбискуп, кардинал Кристоф Шенборн, државник и теолог папске цркве.
                                                      
Кардинал Шенброн, подсетио је надбискуп Хочевар, стручњак је за догматику, близак свим интелектуалним покретима у Европи, а познат је и као сарадник Јозефа Ратсингера и као аутор познате студије о значењу икона.

Монсињор Хочевар обратиће се поздравном беседом учесницима скупа који почиње у петак, 9. новембра. Уводну реч имаће професор др Дарко Танасковић.

Три панела првог дана конференције биће посвећена тражењу излаза из, како је речено, филозофије ратова и пута у филозофију мира и помирења.

 

                        ljubavmira

 

Главни догађаји у Београду који ће обележити конференцију:

 

ПЕТАК, 9. 11. 2018.

09.30–17.00 Међународна конференција „Идентитет Европе“ у Народној банци Србије, Немањина 17.

18.00–19.00 Потписивање поруке мира, екуменска молитва за мир, помирење и праведност у Цркви

Криста Краља, Крунска 23, и сађење „Мојсијевог грма“ у парку Ординаријата, Светозара Марковића 20.

 

СУБОТА, 10. 11. 2018.

10.30 Свечана литургија у катедрали Блажене Дјевице Марије Марије и обележавање 100-те годишњице завршетка Првог светског рата и завршетак „Године заједништва“, Хаџи Милентијева 75 – предводи кардинал бечки монс. Кристоф Шенборн.

12.00 Конференција за новинаре у дворани поред цркве у Хаџи Милентијевој 75. Изјаве за медије даће кардинал Кристор Шенборн, бечки надбискуп, Ивица Дачић, министар спољних послова Републике Србије и монсињор Станислав Хочевар, београдски надбискуп и метрополита.

17.00 Промоција књиге кардинала монс. Шенборна „Христова школа живота“ на Православном богословском факултету у Београду, Мије Ковачевића 11б.

 

НЕДЕЉА, 11. 11. 2018.

11.00 Свечана литургија у Цркви Криста Краља (Крунска 23) и освештење обновљене парохијске куће

‒ предводи кардинал бечки монс. Кристоф Шенборн.

16.15 Обреновац: посета Центру за мигранте, Немањина бб (бивша касарна)

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 09 новембар 2018 00:23
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија