Кућа Добрих Вести

Login

Обележен 64. Национални дан Алжира

Оцените овај чланак
(6 гласова)

Foto-ambasadaalziraУ београдском хотелу „Хилтон“, амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб приредио је, 21. новембра 2018, пријем у част 64. годишњице почетка рата за национално ослобођење.

 

Уз предивне звуке алжирске и српске химне, у извођењу градског женског хора „Барили“, под диригентском палицом Каталин Тасић, амбасадор Шебшуб је подсетио на то да се овог дана обележава годишњица 1. новембра 1954, дана када је почела борба за национално ослобођење.

 

Тога дана Алжирци су одлучили да се побуне против тлачења, неправде и понижавања, у којима их је колонијални систем држао од 1830, да би повратили слободу, достојанство, идентитет, и од Алжира створили независну и суверену земљу.

 

Амбасадор Шебшуб је истакао да је ова годишњица за нас тренутак да се поклонимо сенима наших мученика, који су жртвовали своје животе, и одамо признање њиховој борби и пожртвовању. Такође, нагласио је да је овај дан прилика и да се подсетимо на подршку, коју су бивша Југославија и народ Србије пружили борби, коју су Алжирци водили тих ратних година, као и на посебну улогу, коју је имао председник Тито. „Данас желим да одам пошту и Стевану Лабудовићу, који је преминуо прошле године, 25. новембра, а који вечерас, по први пут, није са нама. Сниматељ „Филмских новости“ Стеван Лабудовић пратио је војнике Националне ослободилачке војске, и ризикујући сопствени живот, допринео да се сликом покаже истина о алжирском рату, побуди наклоност међународног јавног мњења и оспори колонијална пропаганда“.

                                                       Fotoambasada

 

 

Алжирска револуција је свакако обележила, не само историју савременог Алжира, већ и историју афричког континента, јер је алжирски ослободилачки рат допринео да се убрза процес деколонизације у Африци и надахнуо ослободилачке покрете, како на афричком континенту, тако и другде у свету. Имајући све ово у виду, Шебшуб је изјавио да „у том контексту ваља се подсетити на то да је борба алжирског народа потакла Генералну скупштину Уједињених нација да усвоји резолуцију 1514-HB о давању независности колонизованим земљама и народима. Савремени Алжир и даље је привржен принципима на којима се темељила та борба и њеним циљевима, а то су независност, правда и достојанство. На унутрашњем плану, напори, које је земља уложила у свој економски, друштвени и културни развој, усклађени су са овим циљевима, а на овим одредницама се и даље заснива наша спољна политика. Алжирски народ, који је доживео страхоте колонизације, природно стаје уз народе, који се боре за своју слободу и за своје право на самоопредељење и независност“. Зато Алжир, како наводи Шебшуб, на дипломатском плану, непрекидно ради у прилог унапређења регионалног и међународног мира и стабилности и поштовања међународног права. „И то није плод ситних политичких рачуница или тактике одлагања услед сплета датих околности, већ је резултат чврстог и трајног уверења, чији корени сежу у нашу ослободилачку борбу, уверења да народи имају право на слободу, достојанство, правду и мир“.

 

Алжир и Србија развијају дугогодишње пријатељство, исковано током година борбе и учвршћено после стицања независности, кроз заједнички рад на промовисању циљева и принципа Покрета несврстаних земаља. „Имајући у виду да је Алжир земља у развоју, већ низ година, реализује амбициозни развојни програм који се, упркос потешкоћама које нам је наметнула непредвидивост тешких економских и финансијских прилика, и даље спроводи. Поздрављам допринос српских предузећа, која раде у Алжиру, нашим развојним напорима, и користим ову прилику да привредне субјекте из Србије позовем да додатно истраже пословне могућности у Алжиру, и то пре свега у области пољопривреде, индустрије и туризма“.

 

Имајући у виду да цео свет прославља завршетак Првог светског рата, и то неко као примирје, неко као пораз, а Србија као велику победу, амбасадор је упознао госте да су се и Алжирци борили раме уз раме са својим српским друговима, и чији земни остаци почивају на гробљима у Србији, као и српских војника, којима је, игром ратне судбине, алжирска земља постала вечна кућа, и који почивају на једном гробљу у граду Алжиру.

 

Амбасадор је захвалио и Друштву пријатеља Алжира, на труду, који непрекидно улаже у зближавање наших народа, као и хору „Барили“ из Пожаревца, којим диригује професорка Каталин Тасић, што је остао веран, јер четврти пут наступа на прослави националног празника.

 

Пријему су присуствовали потпредседник Народне скупштине Републике Србије, Верољуб Арсић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, народни посланици, представници верских заједница, јавне личности из политике, културе, чланови алжирске заједнице, чланови Душтва пријатеља Алжира, а дружење се наставило уз специјалитете алжирског гастрономског наслеђа, пре свега, уз укусни алжирски кускус, алжирске колаче са медом и бадемима, и, наравно, чувене алжирске урме, у којима Срби уживају.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 23 новембар 2018 00:17
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија