Кућа Добрих Вести

Login

Надбискуп Београдски: Нађимо места за богочовека у свом разуму и срцу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

paapaoБЕОГРАД - Празник Рођења Господа Исуса Христа није само сећање на историјски  догађај у Витлејему, већ и извор надахнућа, размишљања и одлука за све хришћане који данас славе Бадње вече, навечерје Божића, најрадоснијег хришћанског празника.

 

Београдски надбискуп Станислав Хочевар поручио је верницима римокатоличке Надбискупије београдске да је празник рођења Исуса Христа сваке године нова прилика за ново духовно рођење сваког појединца који се сусреће са „увек новим и све силнијим изазовима живота“.

 

Надбискуп Хочевар упутио је поздраве свим хришћанима који Божић славе по Грегоријанском календару а и онима, који време рачунају по старом Јулијанском карендару, нагласивши да поруке рођења и отеловљења Исуса Христа, посебно важе у данашње време у коме смо сведоци моралних пропуста у целом свету.

 

Нађимо места за Богочовека Исуса и у свом разуму и у свом срцу! Нађимо места за Њега у свим нашим жељама, плановима и одлукама... у нашим породицама, друштву и политици, поручио је надбискуп у Божићној посланици.

 

„Није довољно само речима исповедати да се Он историјски родио. Он треба да се роди сада и овде у нашим срцима, у нашим међусобним односима, у конкретној државној правди, у правом помирењу међу нашим народима и државама, у тражењу правог начина управљања читавим човечанством“.

 

У тренутку Рођења, подсетио је надбискуп, Богородица је била одбачена у свом друштвеном окружењу, а прихватили су је само пастири, такође презрени и одбачени у тадашњем друштву.

 

„Та чињеница да Богочовек Исус не може да се роди у нашим људским пребивалиштима, стварни је почетак и опомена пред најдраматичнијим догађајима у историји. 

 

Сви данас треба да се замислимо, зашто није било места за Исуса у свратиштима и зашто за неке људе и данас нема места у друштву, подсетио је Хочевар.

 

Према његовим речима, човечанство не сме одбацити мерила која му је донело хришћанство са рођењем Исуса Христа, јер су она морални стуб.

 

„Погледајмо само наш друштвени живот, погледајмо целокупне односе у породици човечанства, наш однос према створеном свету“, упозорава надбискуп Хочевар и додаје да без правих мерила вредности које нуди хришћанска вера нема ни здраве породице ни здравог друштва!

 

„Толики млади људи остају сами у сузама јер немају кога да загрле у искреној љубави и немају коме да повере богатство своје унутрашњости. Чак и за нормалан и у цркви склопљен брак данас има све мање места...“

 

„Нека нам слављење Божића буде аутентично и честито, па тако и честито и благословено“, поручио је надбискуп Хочевар верницима.

 

Исус Христос рођен је у Витлејемској пећини 25. децембра и тај датум важи за све хришћанске цркве, а разлике су само у начину рачунања времена. Већина хришћанских цркава, цркве западног обреда у последње време Божић славе према Грегоријанском и званичном календару.

 

Српска православна црква, Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија и Света гора задржале су стари Јулијански календар па ће Божић прославити за 13 дана. То значи 25. децембра по Јулијанском календару али 7. јануара по званичном Грегоријанском календару!

 

У свим храмовима Римокатоличке цркве па и Београдске надбискупије верници се окупљају, моле и клањају новорођеном Исусу који је променио човечанство уводећи љубав и праштање у хришћанску епоху човечанства.

 

Храмови и домови су посебно украшени, а празник Рођења се молитвено  дочекује пред јаслама у којима је сцена Исусовог рођења, са Богородицом и пастирима који се први клањају новорођеном Богомладенцу.

 

Божићно славље почиње свечаном поноћном мисом којом се оглашава празник рођења Спаситеља људског Рода.

 

Београдски надбискуп Станислав Хочевар служиће свечану поноћну мису у београдској цркви Блажене Девице Марије, а јутарњу Божићну мису у цркви Криста краља.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 25 децембар 2017 12:13
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија