Кућа Добрих Вести

Login

Малезијска спортискиња трку заменила хуманитарним радом у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

malezijafiskna БЕОГРАД - Атлетичарка и бивша малезијска репрезентативка Субајга Мохд Насир (Suwaibah bte Hj Mohd Nasir) која наступа у оквиру међународне трке „Свиленим путем Марка Пола у супротном правцу“ (АРОМА), одлучила је да се са члановима свог тима стави на располагање волонтерским центрима у Општини Сремска Митровица.

Субајга је дотрчала у недељу, 18. маја у Београд из правца Младеновца и план је био да са 20-точланом екипом настави да трчи према Хрватској и уђе у Гинисову књигу рекорда као прва жена у историји која је истрчала ултра маратон од 3.333 километара (км).

Симболична трка подршке за настрадале у поплавама

Видевши драматичну ситуацију због елементарне непогоде у Србији и саосећајући са људима и недаћама које је видела успут, малезијска тркачица је одлучила да са својим тимом одустане од пројекта АРОМА 2014 у Србији и замени га симболичном трком подршке за настрадале у поплавама.
Субајга је јуче после подне, уместо у правцу Руме, трчала од платоа испред Комбанк арене на Новом Београду ка Спортском центру Шумице.
У Спортском центру Шумице је малезијска спортискиња уручила донацију тима, оброк за 130 људи и медицинске залихе које је понела са собом из домовине.
Субајга је потом са својим тимом и особљем Амбасаде Малезије, са Отправником послова Јубазланом Јусофом на челу, помагала исељеним лицима која су сместена у овом спортском центру.

                             malezijadva
Дугопругашица из Малезије, државе на југоистоку Азије, ушла је у петак, 16. маја ујутро у Србију на граничном прелазу Градина из Бугарске и претходних дана прошла је аутопутем кроз Пирот, Алексинац, Параћин, Ћуприју и Јагодину.
Суваиба је требало да до данас, 20. маја трчи на територији Србије а онда пређе у Хрватску.

“Свилени пут Марка Пола” је трка дуга 3.333 километра

„Свилени пут Марка Пола“ је трка дуга 3.333 км, која се одржава од 30. марта до 3. јуна, и од Пекинга у Народној Републици Кини до Венеције у Италији, пролази још кроз Киргизију, Казахстан, Узбекистан, Турбекистан, Иран, Турску, Бугарску, Србију, Хрватску и Словенију.
АРОМА 2014 је међународни догађај спортског и хуманитарног карактера, а деоницу кроз Србију организовали су Амбасада Малезије у Београду, Атлетски савез Србије и Туристичка организација Београда.
Под слоганом „1 свет 1 нада“ („1 World 1 Hope “), трка је порука мира и економског напретка оличеног у “Путу свиле”. Као признање животу великог путника Марка Пола (1254 - 1324), АРОМА промовише универзалне вредности мира и стабилности на социјалном, економском, политичком и људском плану.
Марко Поло је био венецијански трговац и истраживач који је, са оцем и стрицем био један од првих Европљана са запада који су путовали „Путем свиле“ до Кине.
Током трке Суваибе ношене духом значајне и позитивне поруке да је мир у свету на глобалном нивоу веома важан за сваког човека, биће учињен и хуманитарни рад.
Малезијска тркачица намерава да превазиђе екстремне физичке и менталне изазове, непредвидиве временске прилике и температуре, од планина и области под снегом до бескрајних пустиња и обори светски рекорд.
Подухват тркачице ће документовати и национална телевизија Републике Малезије.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 20 мај 2014 17:48
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија