Кућа Добрих Вести

Login

Олимпијада мира

Оцените овај чланак
(1 Глас)

limpijadadkjkjfkfЗимске олимпијске и параолимпијске игре треба да буду највеће до сада, са преко 50.000 такмичара, званичника и представника медија, уз још већи број гледалаца, изјавио је за КДВ амбасадор Републике Кореје у Србији Ју Де Ђонг.

 

Амбасадор Ју је додао да ће учествовати спортисти из 92 земље, највише на Зимским олимпијадама до сада.


“Поред добро познате корејске гостољубивости, не штетимо труд да посетиоцима прикажемо Олимпијаду као иновативну. Први пут у историји Игара, роботи ће имати улогу водича и преводиоца. Уводимо елементе виртуалне и увећане реалности, као и интернет ствари. Посебно је и што ће на на свим локацијама Игара бити доступна 5Г мрежа. Сви нови објекти су направљени и опремљени у складу са највишим стандардима зелене енергије и еколошког дизајна,”казао је амбасадор Јо.

 

amsadaor

 

На који начин ће Олимпијске игре утицати на корејску економију, на локалном и националном нивоу?

 

Игре у Пјонгћангу че имати позитиван утицај на корејску економију. Од 2009 до 2014, током припрема за Олимпијаду, стопа запослености на националном нивоу је порасла за 2.7, а незапослености смањена за 2.8 одсто.


У области инфраструктуре, шест борилишта су потпуно нова, укључујући и Пјонгћанг Олимпијски стадион. Нова брза железница скраћује време путовања између Сеула и Пјонгћанга са три на само сат времена.


Свесни смо и нематеријалне вредности успешног организовања таквог глобалног фестивала, на шта указује наше пређашње искуство са Олимпијским играма у Сеулу 1988. и Светског фудбалског првентства 2002. Хјундаи истраживачки институт је проценио да ће, укључујучи материјалне и нематеријалне факторе, Зимске олимпијске игре у Пyонгчангу донети 64.9 билиона вона (више од 60 милијарди долара) корејској економији,”навео је амбасадор,

 

Олимпијада није само спортски догађај

 

Ју казао да Олимпијаде никада нису само спортски догађаји, већ су и моћан катализатор за реализацију заједничке визије: грађани света да буду скупа у миру,


„Корејски народ још поносно сећа Летњих олимпијских игара у Сеулу 1988. које су помогле да преко спорта дође до помирења између Истока и Запада за време Хладног рата. То што имамо прилику да заокружимо нашу олимпијску историју успешним организовањем Игара у Пјонгћангу, прве Зимске олимпијаде у Кореји и да изнова промовишемо олимпијски дух мира и хармоније, испуњава нас жаром и поносом,“ казао је амбасадор.


То је, по амбасадору и разлог зашто је влада Јужне Кореје покренула иницијативу „Олимпијада мира“, шаљући олимпијску поруку региону и свету. „Срећна околност је да са Играма у Пјонгћангу почињу три узастопне Олимпијаде у региону, још и Летња у Токију 2020, те Зимска у Пекингу 2022,“ указао је, такође, Ју.

                                                                     

 cord

Може ли Олимпијада мира бити, такође, почетак побољшања односа између двеју Кореја, као и преговора Сједињених Америчких Држава и Демократске Народне Републике Кореје?

 

Геостратешка ситуација у севеноисточној Азији је сада веома компликована. Наш принцип решавања севернокорејског нуклеарног питања на миран начин је добио сназну подршку и разумевање међународне заједнице.

Захваљујући јужнокорејској инцијативи “Олимпијада мира”, Северна и Јужна Кореја су одржале прве званичне преговоре после више од две године. Северна Кореја шаље на Зимске олимпијске игре, делегацију састављену од високих дрзавних званичника, спортиста и навијачког тима. Спортисти из Јужне и Северне Кореје заједно корачају на дефилеу током свечане церемоније отварања и затварања Игара. Севернокорејци и Јужнокорејци ће навијати за заједнички женски тим у хокеју на леду, а две Кореје ће одржати и заједничку културну манифестацију.

 

Учешће Северне Кореје на Олимпијади у Пјонгчангу је важно јер може постати катализатор не само унапређења међукорејских односа већ представљати и корак напред у мирном решавању севернокорејских питања.

Чини се да у РоК постоје различита мишљења о учешћу Северне Кореје на ЗОИ?

 

Будући да се последња севернокорејска ракетна проба десила пре само неколико месеци, њихова промена става је изненађујућа и понегде се може чути забринутост. Влада Републике Кореје поклања велику пажњу гласовима са свих страна јер долазе из исте жеље, да буде успешно организована Олимпијада у Пјонгћангу.

 

Уверени смо да ће учешће Севера на Олимпијади допринети успеху Игара. Олимпијада ће смањити тензије и служити као замајац за мир на Корејском полуострву. Штавише, уколико је раније било неке сумње да ће се Олимпијада у Пјонгћангу одржати у миру, сада су такве бриге нестале. Светски лидери подржавају међукорејски дијалог и учешће Северне Кореје на Играма.

 

                                              

 

Да ли то можда указује да у РоК постоје, такође, различита гледишта о евентуалном уједињењу две корејске државе?

 

Као што сам споменуо, забринутост се овде јавља више у погледу мотива Севера за учешће на Играма у контексту безбедносних питања. Будући да су провокације Северне Кореје ескалирале протеклих година, оне представљају озбиљну претњу не само за грађане Јужне Кореје, већ и за регион Источне Азије и међународну заједницу. Међутим, важно је разумети да су Корејци уједињени у жаркој жељи за мирним корејским полуострвом и да је ово одувек било и наставља да буде несаломиви клин сваке политике према Северној Кореји.

 

Пошто је Север одлучио да учествује на играма, уздржава се од провокација и одговара на нашу понуду за дијалог. То је позитиван знак. Идући напред, корејска влада настоји да игра водећу улогу у одржавању и максимизирању овог замаха покренутог недавним међукорејским дијалогом и разменама.


korejadetete
Како као искусан каријерни дипломата оцењујете значај спортске дипломатије у светској политици и међукорејским односима?

 

Председник Републике Кореје Мун Ђе-ин је на 72. Генералној Скупштини Уједињених нација 2017. рекао: ”Жеђ за миром је оно сто је довело до поновног рађања модерних Олимпијских игара. Ми јарко желимо да Олимпијске игре у Пјонгћангу постану прилика за унапређење мира и економске сарадње у североисточној Азији, где се дух хладног рата меша са будућношћу, сукоб са сарадњом". Одговорајући на овај позив, Генерална скупштина усвојила је резолуцију о "изградњи мирног и бољег света кроз спорт и олимпијски идеал".

 


                                                 sajnfiksns

 

Неки кажу да постоје границе онога што спортска дипломатија може постићи, али је неспорно да међународни спортски догађаји омогућавају физичко окупљање људи из тако великог броја држава, чак и оних у сукобима, у контексту фер игре и спорта. За корејско полуострво није мали подвиг што је један затворен режим попут севернокорејског доведен у међународну арену и суочен са веома реалним могућностима за мир и напредак, чије обрисе Олимпијске игре у Пјонгћангу наговештавају.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 14 фебруар 2018 22:13
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија