A+ A A-

Бакина тајна: Традиција и у ајвару с маслиновим уљем и џему с медом

Оцените овај чланак
(8 гласова)

bankinatajnaОд како је индустрија почела да се бави производњом ајвара, џемова и сокова, траје и њен тихи рат са овдашњим мајкама и бакама, као традиционалним непревазиђеним мајсторицама за ове деликатесе.

 

 

И увек су, некако, избор и похвале потрошача опстајале на страни традиције, поштујући укусе који су, сматрали смо, једино у домаћој кухињи могли да се постигну. Индустријски производи овог типа били су одувек само нужно зло, у одсуству могућности да их сами припремамо или да их неко припрема за нас.


Протекле недеље група новинара и блогера могла је да се у самим производним халама увери у то да је ипак могуће и у индустријским условима постићи онај укус и ајвара и џемова и слатког и сокова, за који бисмо, да не знамо где су настали, са сигурношћу устврдили да потичу из бакине кухиње. И не само то, већ и да је та популарна зимница, настала дакле у индустријским погонима, а на традиционалан начин, спремљена уз прескакање конзерванса и шећера, као традиционалних састојака који у домаћим рецептима важе као гарант дуготрајности и некварења ових намирница. И да су избегнуте замке и погрешке спремања зимнице у домаћој кухињи, које смањују нутритивне вредности крајњих производа, као што је на пример излагање воћа или поврћа превисоким температурама или погрешно време сипања зејтина у паприку која се пржи у ајвар или несразмера између величине посуде за кување и количине материјала.

 

                      sokovi

 

Бакина тајна, Игрош - ово је адреса на којој се у поткопаоничком крају припремају поменути производи по овдашњој традиционалној рецептури, за пола света, од Србије и држава региона, преко Русије, Енглеске, Шпаније, Немачке, Француске па све до Јапана. Дневна производња је шест до 10 тона, годишња 1.200 тона. Половина од тога се извезе.

 

Све то, захваљујући улагању од око два милиона евра, од како је 2015. године хрватска Атлантик група преузела тадашњи Фудленд, мали овдашњи погон у којем су се трудили да понуде тржишту то нешто што је недостајало - укус који само домаћа кухиња даје.

 

Захваљујући тим улагањима, како објашњава Ненад Костић, руководилац производње у Бакиној тајни, капацитет производње повећан је за 30 до 40 одсто, процес сипања и паковања је аутоматизован, а то је омогућило и сертификацију производа, што није било могуће с пређашњим, ручним системом паковања и сипања.


Уз поштовање традиције у преради воћа и поврћа и припреми финалних производа, који обезбеђују онај укус који тржиште препознаје и признаје као домаћи, у Бакиној тајни нуде се и  производи који поштују савремене трендове у здравој исхрани, на пример ајвар са маслиновим уљем и хималајком сољу и џемови у којима се као заслађивач користи мед, захваљујући чему су мање слатки.

                                               marijaserpa

 

 

Посебна прича одвија се у делу фабрике у којем се кува слатко. Будући да и даље не постоји модерна технологија за одржање воћа уцело приликом кувања, слатко се спрема онако како се то ради и у домаћинству: у шећерном сирупу који се укува у шерпама (додуше, овде мало већим), на шпоретима поређаним у два реда у дугачком низу, уз које стоје жене које све време скидају пену и дрмају те шерпе како би се све воће равномерно скувало. Ми смо имали прилике да видимо како то изгледа када се припрема слатко од шумских јагода, по којима је овај крај иначе познат.
 
У Бакиној тајни је стално запослено 88 радника, а број запослених се од септембра до новембра удвостручи, будући да производња ајвара на који отпада половина укупне производње, подразумева прање, печење, љуштење и млевење паприке.

 

СИРОВИНЕ: Бакина тајна нема сопствену производњу воћа и поврћа и сировинама: паприка, шумска јагода, купина, дуња,боровница, малина...  се снабдева директно од произвођача.


ТАЈНА БАКИНЕ ТАЈНЕ: Приликом спремања ајвара у домаћим условима, паприка се пржи тако што се најчешће додаје у заврело уље и пржи се на 100 степени. Ненад Костић наглашава да се овде вода из паприка извлачи вакуумом, паприка се пржи на дупло нижој температури, а уље се додаје у последњој трећини припремања. Зато овај ајвар има више укус свежине, него укус прженог. На нижој температури, која гарантује очување нутритивних вредности и витамина, кувају се и џемови.


ПРОИЗВОДИ БАКИНЕ ТАЈНЕ: Стратешки производ: ајвар, љути ајвар, ајвар с маслиновим уљем, малиџано, љутеница, пинџур. Сокови,најприближнији варијанти 100 одсто цеђеног воћа (уз сок од белог грожђа као база, уместо уобичајеног коришћења јефтиних сировина, као што су џенарика или бундева),  слатка од боровнице, купине и дуње, џемови.
ВИДЕЛИ СМО: Пуњење теглица екстра џемом од боровница и њихов пут на пастеризацију, етикетирање теглица с  ајваром, џем од смокава на палетама, спреман за испоруку, кување слатког од шумских јагода и пребирање смрзнутих кајсија и њихово припремање за прераду (како би било сировине за читаву годину, плодови се замрзавају и чувају у хладњачи до прераде).


НАГРАДЕ: На овогодишњем лондонском Сајму хране  "Fine Food Fair"престижну награду  Great Taste ( Оскар у категорији хране и пића) од производа Бакине тајне освојили су слатки намази Црна рибизла и мед и Кајсија и мед. Тиме је само настављена традиција освајања престижних признања за квалитет, којима су се производи Бакине тајне до сада окитили (сокови и ајвар).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 31 октобар 2018 12:30
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани