Кућа Добрих Вести

Login

Српски стартап Strawberry energy проглашен за најбољи стартап на Конференцији у Сан Франциску

Оцените овај чланак
(4 гласова)

jagodaaaaaaБЕОГРАД – "Strawberry energy", стартап који стоји иза првог на свету соларног пуњача за мобилне уређаје „StrawberryDrvo“, освојио је прво место на интернационалнојконференцији “Verge”, одржаној у организацији “GreenBizgroup”” у Сан Францискуод 27. до 30. октобра.


Ово је први пут да је један српски стартaп победи на “Verge accelerate” такмичењу, које се организује већ трећу годину заредом.

“Ово је велика прилика занас и мождa прекретница која ће одлучити наше даље освајање америчког тржишта. Реакције су феноменалне, започели смо преговоре и активно радимо на промоцији наших платформи за паметне градове у Калифорнији. Као део целокупне кампање, након „Verge“ конференције, позван сам да будем говорник и на још једној конференцији у Сан Франциску “Re:Wоrк” која се бави такође темом паметних градова и Интернетом ствари. Трећа станица биће “Green School Summit” у Пасадени у Калифорнији где ћемо представити бенефите наших соларних инсталација за Универзитете и кампусе”, изјавио је Милош Милисављевић, директор и оснивач компаније “Strawberry Energy”.


У првој фази такмичења, стартaпови из целог света позвани су да аплицирај слањем једноминутног видеа, када је најпре изабран 21 стартуп од стране стручног жирија, а потом и 14 финалиста гласањем од стране јавности широмсвета, где се "Strawberry energy" нашао као једини стартaп који није из Америке, освојивши притом највећи број гласова.

 

Зелене технологије


Након презентације пред 1200 учесника на конференцији у Сан Франциску у оквиру догађаја, и поновног гласања присутне публике, коју су чинили директори највећих светских компанија, градске управе и инвеститори, “Strawberry” проглашен је и победник такмичења.


Поред учешћа у такмичењу, “Strawberry” стартап позван је од стране организатора “да постави мали модел “StrawberryDrvetaBlack“ где су посетиоци имали прилику да допун батерије својих преносивих уређаја током конференције, као и да испробају нове функције као што је могућност контролисања светла на пуњачу од стране корисника кроз апликацију и мерење параметара из окружења.


Основни фокус серије догађаја "Verge" јесте да покаже како технологија доприноси развоју одрживих решења са применом у различитим индустријама и секторима.


Овај догађај окупља неке од највећих компанија, иноватора и градова света, стварајући тако екосистем у коме учесници имају прилику да се повежу и увиде разноврсне могућности сарадње које могу донети бенефит друштву и окружењу.


Гостујући говорници били су између осталог представници компанија General Electric, Microsoft, Facebook, Google, IBM и многихдругих. Дискусијесу биле организоване у шест програмских сесија: нови енергетски системи, објекти нове генерације, одрживи градови, одржива мобилност, паметни ланци набавке, као и храна-енергија-вода.

 

“Strawberyy Energy” развија “зеленетехнологије” за градску средину и јавну употребу, са циљем обезбеђивања енергије, интернета и локалних информација на јавним местима. Њихово “StrawberryDrvo” јесте соларни урбани уређај и место окупљања, које обзбеђује бесплатно пуњење мобилнихуређаја, WiFi, а ускоро и локалне податке из окружења. До сада је 12 постављених “Strawberry” дрвећа у Србији и Босни и Херцеговини угостило преко 350.000 људи.


“Strawberry energy“ стартуп препознат је широм света, док је септембра текуће године чувени Financial Times писао о иновацијама ове српске фирме.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 01 новембар 2014 10:45
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија