Кућа Добрих Вести

Login

Неуромаркетинг, шта је то?

Оцените овај чланак
(8 гласова)

bbbbbbbБЕОГРАД - Неуромаркетинг је нова маркетиншка дисциплина која нам дозвољава да завиримо дубље у емоције и начин размишљања потенцијалних клијената и приступимо им на најефектнији начин ради остварења зацртаног циља, а он је увек - продаја.


Како "убедити“ клијента да треба да изабере баш вас, односно, како најбоље представити сопствени бренд или производ? Одговор је – уз неуромаркетинг!

 

Полазна тачка у упознавању са неуромаркетингом јесте упознавање са начином размишљања и закључивања свих нас, наводи блог creative.rs

Човек је рационално и емотивно биће, али не заборавимо још једну важну ствар, а то је да је такође и инстинктивно биће, а сви знамо да је инстинкт природни нагон, који нас усмерава и у великој мери диригује наше понашање. Да није инстинкта, животна равнотежа би била доведена у питање. Због тога, запитајте се, да ли је увек рационални део онај који повлачи окидач?
Што смо старији, то више пратимо моралне стандарде и рационализујемо наше ставове и одлуке. Међутим, уколико се "наше рационално“ двоуми, "наше инстинктивно“ ће да пресуди, јер ово је кључни део у доношењу одлука. Дакле, важна ствар коју морамо имати у виду уколико желимо да остваримо поверење код клијента јесте да циљамо на праву тачку у његовом мозгу.
Људски мозак чине три дела: рационални, емотивни и инстинктивни мозак.


Иако, наизглед, веома мали део мозга, инстинктивни или "рептилски“ мозак је најстарији и има далеко већу улогу у одлучивању. Веровали или не, рационалном делу мозга, односно "мислилачком“ и свесном мозгу припада само око 5% целокупног мозга. Неуромаркетиншка истраживања баш због тога све више придају пажњу инстинктивном мозгу који је, како изгледа, и највреднији.


Упознајмо, онда, инстинктивни мозак! Он:


1. Реагује аутоматски, није повезан са продукцијом језика.
2. Егоцентричан је. Нема интересовања за друге, његова брига је преживљавање и сопствена добробит.
3. Лако препознаје контраст, што повећава његову мотивацију за акцијом.
4. Не разуме апстрактне, већ конкретне ствари. Прихвата јасне поруке.
5. Најбржи је део мозга. Реагује брзо и нема времена за одлуке.
6. Детектује проблем и жели јасно и лако решење.
7. Подстиче емоције. Инстинктивни мозак реагује више на негативне надражаје, јер му је задатак да се бори против опасности.

 

Пошто смо упознали начин на који функционише, време је да размислимо о стратегији којом ћемо да заголицамо инстинктивни мозак нашег клијента и дођемо до жељених резултата.

 

Први корак је да уочимо шта је то што "мучи" клијента, који је то главни проблем са којим се сусреће, јер инстинктивни мозак пошто пото жели да избегне "патњу“. После упознавања са потребама клијента, потребно је понудити јасно решење, добро га истаћи у односу на друге мање или више вероватне солуције, јер, као што смо рекли, инстинктивни мозак не уме да диференцира нејасне поруке. Због тога не треба надограђивати причу како би боље звучала, већ представити јасне кораке ка остварењу циља. Оно што инстинктивни мозак занима, јесте шта је то што он може да добије и како може најлакше и најбрже да реши проблем. Као веома скептичан део мозга, инстинктивни мозак мора да види јасне проблеме и добре показатеље успеха како би "одобрио“ предлог и био спреман за акцију.


Наступ – веома важна ствар


Наступ је веома важна ствар. Постоји велики број психолошки добрих вербалних и невербалних порука које можемо слати нашем саговорнику. Издвојићу неколико савета које морате имати у виду приликом приликом презентације вашег пројекта:
1. Не причајте много о себи и својој компанији (не заборавимо да је инстинктивни мозак јако себичан); говорите о клијенту и њиховим потребама (користите речи "Ви“, "ваша компанија“ итд).
2. Наведите највише три јединствена разлога зашто би клијент требало да се одлучи баш за вас.
3. Покрените емоције клијента - пронађите му болну тачку и понудите ефектно решење, јер то је оно што инстинктивни мозак највише занима.
4. Визуелно представите ваша решења (презентацијом, графиконом) и за свако наведите разлог зашто би оно било успешно.
5. Јасно истакните проблем и решење – покажите стање пре и после остварења вашег пројекта.
6. Користите прикладну мимику, контакт очима, нека вам тон буде јасан и убедљив и такав да одржи пажњу саговорника и покаже да верујете у ваш пројекат.
7. Привуците пажњу уношењем мале дозе драматичности у вашу причу и коришћењем реторичких питања, игара речима, метафора и сл.
8. Поновите ваше исказе још једном.


И, не заборавите, нека сваки минут онога што кажете вреди послушати!


Неуромаркетинг је тренутно најпроучаванија маркетиншка дисциплина и због тога ово знање свака маркетиншка агенција треба да усвоји и примењује. 

 

Извор: Кућа добрих вести/creative.rs


Последњи пут измењено понедељак, 19 јануар 2015 22:08
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија