A+ A A-

КАКО ДО ЗДРАВОГ ТЕЛА И ДУХА: Европска недеља спорта

Оцените овај чланак
(1 Глас)

evropskanedeljasportagotovoОлимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта најавили су на конференцији за медије, у београдском хотелу Хилтон, Европску недељу спорта која ће се по осми пут у Европи, а пети пут у Србији одржати у периоду од 23. до 30. септембра.

 

Догађај је покренут од стране Европске уније, а основни циљеви Европске недеље спорта усмерени су на подстицање грађана на бављење физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукацију грађана о здравом начину живота. Национални координатори за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине и спорта.

 

Прошле године за време Европске недеље спорта у Србији је организовано 80 догађаја у преко 20 градова широм земље а учешће је у спортским активностима узело је преко 20.000 грађана.

 

Председник Олимпијског комитета Србије, господин Божидар Маљковић истакао је да је 2022. година проглашена за годину младих у Европи и да је ове године посебно важно да се кроз Европску недељу спорта млади заинтересују за бављење физичком активношћу: „Званична статистика каже да се у Србији само 10% популације старије од 30 година рекреативно бави спортом док је међу студентима тај број још мањи – само 4%. Становништво које се редовно бави неким обликом организованог спорта у Србији обухвата само 4,2% укупног становништва, и то су подаци који би све требало да нас забрину. Ово нису нови подаци, већ подаци од пре неколико година. Али је још алармантније то што се ова статистика није много променила. И баш зато морамо да уложимо додатне напоре да преокренемо негативне трендове и поражавајуће статистике када је у питању физичка активности деце и младих, а овакве акције управо јесу једно од најјачих метода које имамо.“

 

Маљковић је додао и да је рад на промоцији спорта и едукацији, како младих тако и оних старијих о значају физичке активности и здравог начина живота од кључне важности и да као друштво имамо обавезу да дамо свој допринос у превазилажењу овог проблема.

 

„Међународни олимпијски комитет препознао је овај проблем као изузетно важан и ставио га на врх приоритета своје делатности. Из тог разлога, Олимпијска агенда 2020 као стратешки документ глобалног развоја Олимпијског покрета третира ову тему кроз једну од својих препорука, те је управо то још један од разлога због којег имамо обавезу да и кроз овакву врсту догађаја спорт и здрав начин живота приближимо свим грађанима Србије“, рекао је Маљковић и позвао грађане Србије да се у наредним данима прикључе некој од активности које ће се организовати у градовима широм земље у оквиру Европске недеље спорта.

 

Милица Ђуричић, потпредседница Олимпијског комитета Србије и олимпијска шампионка у теквондоу са Олимпијских игара у Лондону 2012 и Токију 2020 упознала је представнике медија са овогодишњим програмом Европске недеље спорта напомињући да ће се спортски догађаји у последњој недељи септембра одржати у преко 30 градова широм земље.

 

Званични почетак Европске недеље спорта у нашој земљи обележиће се 23. септембра, када ће бити одржан велики број догађаја широм Србије. Београд, Зајечар, Зрењанин, Бор, Сомбор, Пирот, Аранђеловац, Пожаревац, Панчево и Књажевац биће домаћини Спортског изазова, а истог дана у нашем главном граду одржаће се и Школски спортски дан и почетак Сајма спорта на Ади Циганлији.

 

Као и претходних година, у Београду ће бити одржани BeActive ноћ и BeActive ноћна трка на Ташмајдану. Овај фестивал спорта праћен музиком и великим бројем светлосних ефеката биће одржан у суботу, 24. септембра у једном од најлепших београдских паркова. Исте вечери званично ће почети ТренинГО изазов „Трчим за школу“ који ће трајати до краја октобра.

 

Централни догађај ове године биће одржан у недељу, 25. септембра у Силосима Београда. Урбан Спорт Фест понудиће свим заинтересованим посетиоцима велики број интересантних садржаја који постају све популарнији. Урбани спортови су у великој експанзији и код нас и у свету, а сада ће сви који у недељу дођу у Силосе, моћи да се опробају у великом броју нових урбаних спортова као што су брејкденс, паркур, фреестyле баскет и многи други.

 

У сарадњи са Савезом за школски спорт, организоваће се „Школски спортски дан“ у Београду, Вршцу, Крагујевцу и Новом Пазару, као и акција „Буди активан и креативан“ која ће укључити бројне руралне школе широм Србије у оквиру „Школске недеље спорта“.

 

Његова екселенција Емануеле Жиофре, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији рекао је: „Поред користи које има за наше здравље, бављење спортом такође развија код сваког појединца солидарност и инклузивност, вредности које су уједно и камен темељац Европске уније. Србија као успешна и поносна спортска нација има све разлоге да искористи све прилике која недеља спорта пружа. Као и претходних година, Олимпијски комитет Србије и Министарство омладине спорта и су направили сјајан, врло богат програм са активностима које ће се дешавати у Београду и у још 30 градова широм Србије у којима ће деца, родитељи, и старији моћи да уживају и откривају различите спортове. Што се тиче Делегације Европске уније, ми смо томе придодали један посебан баскет изазов који смо назвали „Пут око Европе“. Најуспешнијим стрелцима ћемо доделити вредне награде“- рекао је Жиофре.

 

„Наша улога и задатак је да током целе године омогућимо свим грађанима да имају могућност да се баве спортом и да промовишемо здраве стилове живота. На нама је да учинимо да сваког дана наша највећа породица – породица спорта, буде све већа. Колики је значај бављења спортом, показујемо не само у овој недељи када се боримо са другим земљама у оквиру Европе које учествују у организовању Европске недеље спорта, већ и показујемо колико Србија јесте земља спорта. Желимо да покажемо како размишљамо данас о будућности, како промовишемо здраве стилове живота, и како сваки динар уложен у систем спорта омогућава мање финансијског улагања у здравство“, истакао је Министар омладине и спорта, господин Вања Удовичић и позвао све грађане Србије да се покрену и подрже Европску недељу спорта.

 

Више информација о Европској недељи спорта и догађајима који су планирани широм Србије, а који се реализују уз помоћ програма Европске уније Erasmus+ можете пронаћи на сајту: www.evropskanedeljasporta.rs.

 

Извор: Кућа добрих вести/Олимпијски комитет Србије


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани