Кућа Добрих Вести

Login

ИТконект – велико интересовање студената

Оцените овај чланак
(3 гласова)

studentariajБЕОГРАД – ИТконект, догађај који треба да повеже ИТ компаније са заинтересованим кадровима који би радили у ИТ-у оправдао је сва очекивања, нарочито студената завршних година на ЕТФ-у, Математичком факултету, ФОН-у...јер је њих било у највећем броју у хотелу Југославија где се одиграва сусрет потенцијалних кандидата и можда њихових будућих послодаваца.


Засигурно се може рећи да је хотел Југославија, другог дана ИТконект, било једино место у Београду, где се на једном месту нудило највише послова. Према речима представника ИТ компанија, овај сектор у Србији и ове године наставља да расте, све већи је број пројеката које добијају ИТ компаније из разних области као што су грађевинарство, здравство, финансијски сектор, али и филмска индустрија и биоинжењеринг, те је потреба за кадровима све већа и већа.


Оно што је приметно је да ове године има више студената завршних година, заинтерсованих за посао, него што је то случај са искусним ИТ кадровима. И не само студенти-програмери, већ су ИТконект посетили и други којима то није примарно занимање а који се интересују за преквалификацију, едукацију, доквалификацију. Зашто је то тако, не треба да чуди - економска прича која нас прати последњих година, транзиција привреде која никако да се заврши, али и велики проценат незапослености младих, само су неки до разлога за то.

 

mag

 

Из разговора са представницима компанија стиче се утисак да су многе прибегле опробаном рецепту, основале едукативне центре, радионице, курсеве, те на тај начин покушале да дођу до својих потребних кадрова, и премосте јаз између онога што им као свршени школарац долази са факултета и њихових потреба, односно јаз о коме се већ дуги низ година прича, али се ништа не предузима - између образовања и тржишта рада.
Доста је занимљивих послодаваца било на овогодишњем ИТКонект.

 

 Међу њима је свакако и компанија Seven Bridges. Seven Bridgesje стартап који већ седам година развија свој производ а то је ИТ платформа која се бави анализирањем медицинских података који се добијају симплицирањем ДНК ланца. Наш производ користе научници, пре свега биоинформатичари, молекурални биолози и биолози. Наши тимови су распрострањени су широм света. Имамо четири канцеларије – Београду, Бостону, Сан Франциску и Лондону“, каже ПР ове компаније Јована Томић. Она истиче да ће тек за пет до десет гоидна ова област развити још више а „Seven Bridges“ је ту „да направи нешто што може да поједностави анализу великог броја података и креће ка некој персонализованој медицини“.

SevenBridges
„Ушли смо у седму годину развоја производа. Један оснивач је из Београда а други из Бостона“, додаје она и наглашава да је на ИТ конекту фина атмосфера, долази пуно људи да се распита кога све ова фирма запошљава а одговори им се да су то углавном инжењерске и информатичке позиције, потребан је неко ко ради у технологијама Јава и Пајтон. За неке позиције, попут некога ко ће се бавити бионформатиком потребно је знање из облсти медицине а за руге Да ли тај који се запосли да познаје свет медицине, да има знање из биологије и хемије, нарочито за биоинформатичаре, а за друге само да су програмери и да се баве развојем софтвера“, каже Томић.

 

 


 

Компанија „Zuhlke Engineering је швајцарска комапанија која послује од 1968. године у Цириху, у Швајцарској. Компанија се бави софтверским инжењерингом, консултантским менаџментом и финансирањем стартапова. Zühlke Group данас има локалне тимове у Аустрији, Немачкој, Србији, Швајцарској и Великој Британији. У 2013. години генерисано је 85 милиона евра прихода, а тренутно броји око 700 запослених. 

 

„Имамо поред Швајцарске, канцеларије у Немачкој, Аустрији, Великој Британији и од 2013 у Београду. Имамо преко 700 запослених. Наш портфолио чине пројекти из области грађевине, медицине, финансијских институиција...“, каже Милена Тркуља, из сектора ХР ове команије. Према њеним речима ова компанија, односно њен огранак у Србији није имао ситуацију да неко оде из компаније у иностранство, већ су посвећени компанији и њеном развоју. Интересантан податак је и да је најмлађи запослени рођен 1993. године.

cuolke

Директор људских ресурса у компанији Enjoy.ingЉиљана Парпура Ђорђевић истиче да је за ову компанију ИТКонект, посебан догађај.

 

Учестовали су и прошле године само под другим именом „Younge culture“ и њихова жеља је да се представе људима, да представе технологију коју користе али и праксу коју нуде.

 

culkjeadn

„Ми смо швајцарска компанија која послује већ 12 година у Србији. Имамо 150 запослених, од којих је 30 запослених у Нишу. Имамо и центар за развој у Румунију у граду Јаши. Развијамо апликације за клијенте Западне Европе, Швајцарсска, Немачка, Аустрија а пројекте радимо за банкарски сектор, финансијски сектор, сигуравајуће куће, авио-индустрију. Један смо од главних партнера швајцарској авио-компанији "Swissair".

„Наши запослени су искусни људи који имају између три и 15 година искуства али све више запошљавамо и младе без искуства јер имамо базу знања и довољан број колега који могу да раде и подучавају млађе. Занима нас веб програмирање, то су стандардне методологије које се користе - Јава, Дотнет и ПКП. Важан нам је и квалитет те нас доста интересују запошљавање и инжињера који су добри у неговању квалитета софтвера“, каже Љиљана. 


Према њеним речима приметно је да је доста младих људи, студенти желе да имају праксу пре него што науче нешто. Како наши факултети немају толико развијен програм пракси, млади се труде да до њих дођу. Доста људи из неких других струка покушавају да се преквалификују а на наше питање - да ли је то могуће, Љиљана каже да све зависи од љубави, интересовања, воље.


„Ова професија је постала доста комерцијализована и популарна. Пре десета година смо имали људе који заиста уживају у програмирању и који то заиста воле, а сада то више није случај“, преноси свој утисак.

 

Crater VFX Training Center је огранак једног од најуспешнијих регионалних студија за израду визуелних ефеката за филм и телевизију - Crater Studio d.o.o.


Циљ овог студија је да оспособи полазнике да стварају визуелне ефекте високог квалитета и да на тај начин буду конкурентни на глобалном тржишту.

 

Лара Величић менаџер овог студија каже да је „Crater“ дошао на овај својеврсни сајам запошљавања како би представили оно што раде и да измере „пулс“ заинтересованих.

 

crater

„Има много оних који мисле да се овако нешто ради само у Холивуду или иностранству, а заправо су у заблуди јер се све догађаја у Србију, у Београду. Нама су потребни артисти који се баве композитингом и познају рад у софтверу Nеw, затим ед-принтери и слично. Најбоље да нас контактирају, ако сматрају да могу да одговоре на позицију, имамо за недељу дана „Recruitment Day““, каже Величић.


Она истиче да је незахвално говорити о броју људи који су им потребни. Константно имају све више посла, број пројеката се мења те у односу на то процењују и да ли је потребно да ангажују људе. Основали су и Тренинг центар где постоји могућност додатне едукације, како би се ИТ кадар прилагодио потребама овог креативног студија. Крећемо са фотошопом, то је прва манипулација, а затим се специјализују за на пример композитинг, односно слагање слика, анимацију или нешто слично. „Углавном људи се заиста пронађу у томе што раде. Ми имамо добрих искустава са уметницима са ликовне академије, вајарима, дизајнерима. Они су се показали као изразито добри, израженог ока за лепоту и смисла за рад“, додаје Величић.

 

На наше изненађење да људи из тих области успевају да пронађу посао у ИТ, Величић каже да на факултетима где се овај кадар образује постоји едукација али не и довољно праксе у том делу. Због тога су они организовали курсеве, па ако се покажете као добри и посвећени, креативни, спремни да радите у динамичној атмосфери, која, колико год да сте индивидуалац, ипак укључује тимски рад, онда је ово прави посао за вас.


Величић каже и да је у односу на прошлу годину приметна развијеност овог посла. „Кад имате овакав сектор, посао са иностранством, увек се развија и увек сте на губитку. ИТ изразито расте код нас од почетка године“, закључује она.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 21 мај 2016 23:18
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

2 Коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија