Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал „На сопствени погон“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

FestivalsosptveniПочетком септембра месеца, перформансом у Зрењанину, отворен је једномесечни фестивал независне културе и уметности „На сопствени погон“.

 

Фестивал се одржава у 12 места широм Србије, броји више од 20 различитих програма, од којих су неки већ реализовани и у Ивањици, Шапцу, Белој Цркви, Банатској Дубици и Новом Пазару, објавила је Независна културна сцена Србије.

                              letiyinea

 

Овогодишње, четврто издање фестивала окупља више од 35 организација јавног и приватног сектора, удружења, културних центара, појединаца, иницијатива и неформалних група, од којих су 16 чланице Асоцијације Независна културна сцена Србије (НКСС). Под слоганом ,,Нови простори културе” учесници представљају савремене уметничке праксе, преиспитују могућност оживљавања и промишљања функција јавних и напуштених простора, истражују могућности и снаге локалних заједница и публике у креирању културног садржаја, и постављају питања о стању и улози независне сцене.

 

Публика је до сада имала прилике да види фестивал у фестивалу, односно четвородневну манифестацију ,,Нови простори” у Зрењанину, у организацији локалног ЦЕКОМ-а и партнера, затим пројекцију студенских документарних филмова у Ивањици насталих током 13. Међународног студенског филмског кампа ,,Интеракција” НФЦ Филмарт-а из Пожеге, те уметничко оживљавање и преиспитивање напуштеног Дома ЈНА у Шапцу кроз музичко-сценски перформанс у реализацији Комбинарта и Хлеб театра, заједно са младим шабачким уметницама и уметницима.

                               radionicaNP

Током управо завршеног викенда, фестивал је окупирао Нови Пазар представљањем поетске слем сцене кроз трибине, видео презентације, али и мање формални облик размене идеја и знања, попут испијања јутарње кафе уз поезију, у реализацији Поезина и партнера. Истовремено, радионичарски програм анимирао је публику Беле Цркве (организатор је Agora Art Action) где су учесници овладавали техникама позлаћивања старих алата, и Банатске Дубице, где су мештани заједно са суседима из Јарковца снимали краткометражне уради-сам филмове (реализатори су Сатибара и МОБА).

 

У наставку програма очекују нас још две пројекције студентских документарних филмова, прва већ данас у Чачку (17.09) и друга крајем месеца у Ужицу (30.9). Одржаће се и још два фестивала - фестивал гифова Гифест у Суботици и Крагујевачки фестивал антиратног, ангажованог и академског филма - КРАФ, 28. и 29. септембра, у организацији удружења Милениум и партнера.

                       POYLACIVANJE

 

Изложбени програми ће за публику бити отворени крајем месеца. У Новом Саду у просторијама Шок задруге од 25. септембра публика ће моћи да посети изложбу ,,Унутрашњи дијалог” где ће бити изложени радови новосадских уметника који представљају апропријације слике ,,Сеоба Срба” Паје Јовановића, док ће у Белој Цркви од 29. септембра у напуштеној фабрици ,,Победа” публика моћи да види алате позлаћене током протеклих радионица.

 

Паралелно са фестивалом, у Суботици се од 21. до 23. септембра одржава и редовна годишња Скупштина Асоцијације НКСС, приликом које ће се формирати даљи план развоја и деловања Асоцијације, пријем нових чланова, као и представљање неколико локалних уметничких иницијатива.

Више о фестивалу, програмима, учесницима и локацијама заинтересовани могу пронаћи на интернет адреси фестивала www.nsp.nezavisnakultura.net или на фејсбук страници Асоцијације.

 

Програм четвртог издања фестивала На сопствени погон су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Henrich Boll фондације у Београду.

                              DCRAMSJAA

 

Улаз на све програме је слободан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 18 септембар 2018 22:58

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија