Кућа Добрих Вести

Login

Март у знаку пионирки шпанске кинематографије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zenskepionirkeШест култних филмова, које су режирале истакнуте шпанске редитељке средином прошлог века, биће доступно за бесплатно гледање овог месеца на Вимео каналу Института Сервантес у оквиру циклуса „Женски угао. Пионирке“.

 

Покренут 2010. године као редован програм Института Сервантес посвећен додатној промоцији женског стваралаштва, циклус „Женски угао“ обухвата новије филмове који нам служе као пример филмске продукције шпанских редитељки. Ове године, за промену, први пут у фокусу су жене које су дебитовале као филмске редитељке у периоду од педесетих до осамдесетих година прошлог века, због чега се сматрају пиониркама у историји шпанске кинематографије. Филмови који чине овогодишњи програм не показују само дело и естетику ових ауторки, већ и посебан поглед на Шпанију тог доба.

 

Глумица Ана Марискал започиње своју редитељску каријеру 1953. године комедијом „Сегундо Лопес, урбани авантуриста“, која је на програму већ 9. марта. Овај филм приповеда причу о човеку из провинције који након смрти своје мајке одлучује да прода скромну породичну фирму и оде у Мадрид да окуша срећу.

 

Филм „Мачка“ из 1956. године биће доступан за гледање 12. марта. Ова трагедија представља други филм Маргарите Александре где су природа Андалузије и сеоски живот приказани из перспективе сликовите естетике и са развојем ликова необичним за шпанску кинематографију тог доба.

 

Филм „Злочин у Куенки“ режирала је изузетна Пилар Миро, која се годинама храбро сукобљавала са властима. Овај филм из 1979, заснован на истинитој причи о још увек неразјашњеном злочину који се десио почетком XX века, изазвао је прави скандал у Шпанији тог доба, која је проживљавала своје прве године демократије. Публика ће ово остварење моћи да погледа 16. марта.

 

Поставка представе „Пет сати са Мариом“ осамдесетих година, у којој је глумила Лола Ерера, пружила је могућност редитељки Хосефини Молини да спроведе један документарни необјављени експеримент на тему сентименталног образовања шпанске послератне генерације. Њен филм „Ноћна представа“ из 1981. године приказује се 19. марта.

 

Једна мала група филмских стваралаца, предвођени братом и сестром, Сесилијом и Хосеом Хуаном Бартоломеом, на самом почетку шпанске транзиције изашла је на улицу у потрази за мишљењем политичара и грађана о држави која је у процесу настајања. Њихов документарни рад „Након... Не може човек да вас остави саме“ данас се сматра правим бисером који је одредио историју шпанске кинематографије, а на програму ће бити 23. марта. Наставак овог документарца, под називом „Након… Чврсто везан“ биће приказан 26. марта и одсликава осећај који је био присутан у различитим доменима младог демократског друштва Шпаније у односу на његову будућност, у чијој је основи био страх од ултраконзервативног сектора. Без икакве сумње, овај филм, који није могао да се емитује све до 1983. године, својеврсна је претеча друштвеног документарца који ће доживети огроман развој и који и данас има пресудну улогу у шпанској филмској продукцији.

 

Сви филмови биће премијерно приказивани у 20 часова, а потом ће током наредних 48 сати бити доступни за бесплатно гледање на Вимео каналу Института Сервантес. Пројекције су на шпанском језику, са преводом на енглески.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 09 март 2021 12:31

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија