Кућа Добрих Вести

Login

ЧЕЛО ФЕСТ: Буђење

Оцените овај чланак
(2 гласова)

celofestПосле осам година паузе, Чело фест се ‘буди из сна’ концертима и мајсторским курсевима интернационалних и домаћих виолончелиста који се одржавају у Београду од 25. до 28. септембра, у организацији ЦЕБЕФ-а.

 

Као манифестација која је током деценије постојања оставила неизбрисив траг на музичкој позорници овог дела Европе, Чело фест поново отвара врата музичких дворана и учионица за све заљубљенике у овај инструмент и класичну музику уопште, као и за најбоље ученике и студенте виолончела.

 

Централни концерт фестивала планиран је за 28. септембар у Коларчевој задужбини, са аранжманима композиција за ансамбле од два до тринаест музичара. На програму ће бити изведена дела Чајковског, Росинија, Паганинија, Шопена, као и нека дела популарне музике.

 

Уз наше најбоље уметнике свих генерација, наступају реномирани гости: Денис Северин (Швајцарска), Атанас Крастев (Бугарска) и Разван Сума (Румунија).

 

Дан раније, 27. септембра, биће одржан концерт најбољих младих челиста из целе Србије у Свечаној сали Скупштине града. Улаз је слободан.

 

Мајсторски курсеви ће се одржати у музичкој школи Мокрањац, Вучковић и Ђорђевић.

 

Фестивал посвећен уметности свирања на виолончелу од самог почетка је био место сусрета врхунских музичара из целог света који су кроз концерте, мајсторске курсеве и радионице допринели развоју и квалитету српске челистичке школе.

 

Овогодишњи Чело фест – Буђење, посвећен је успомени на музиколога Весну Кабиљо (1957 - 2013), која је својом енергијом и ентузијазмом учинила да овај фестивал постане један од водећих у овом делу Европе.

 

Фестивал је био домаћин бројним сјајним солистима и педагозима међу којима су Миша Мајски, Албан Герхард, Марија Клигел, Готје Каписон, Александар Бејли, Мартин Лер, Стефан Попов, Јанг-Чанг Чо, Луиз Хопкинс, Стивен Исерлис, Давид Герингас и многи други.

 

Током првих десет издања фестивала, кроз мајсторске радионице је прошло више од 500 учесника и студената, а одржано је више од 100 концерата, предавања и едукативних радионица.

 

Улазнице за гала концерт у продаји су на благајни Коларца, по јединственој цени од 500 динара. Због тренутно важећих епидемиолошких мера, број места је ограничен.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 25 септембар 2021 17:31

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија