Кућа Добрих Вести

Login

ИЗЛОЖБА: Сликар „културне баштине“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mulutinotacИзложба Милутин Дедић Сликар „културне баштине“ биће отворена 26. марта у 12 часова (Обала Краља Александра I Карађорђевића 100).

 

Приређује се изложба у организацији издавачке куће 4SE а под покровитељством музеја Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.

 

Трајаће до 26. априла а улаз за све посетиоце је слободан.

 

Легат значајног српског академског сликара, историчара уметности и путописца Милутина Дедића поклоњен је Дому легата  Адлигат 2022. године.

 

У њему се налази на четири хиљаде портрета и око три хиљаде цртежа.

 

Десет хиљада страница дневника испуњених записима са четири хиљаде портрета и три хиљаде цртежа, венецијанска комода из 18. века, колекција огромних давно патинираних кључева старих и по више векова, награде и дипломе, на стотине књига, безброј архивске грађе – све то је стало у живот и у легат значајног српског академског сликара, историчара уметности и путописца Милутина Дедића (1935 – 2021).

 

Дародавци су Дедићеви синови Филип и Лука Дедић који су са својим породицама и доста емоција све то предали представницима Адлигата заједно са педесетак уметничких слика на којима се најчешће појављују воденице, Хиландар, морски мотиви, већим делом ауторско дело самог Милутина Дедића. Како су Дедићи из Шибеника, у легату је место нашла чак и античка посуда са изузетном реткошћу – скамењеним наслагама хране старим хиљаде година. Тако легат садржи разноврсну грађу која на веома сликовит начин дочарава неуобичајен, тежак али ванредно занимљив уметнички и боемски животни пут.

 

Милутин Дедић је, иначе, рођени брат славног певача Арсена Дедића и живот је посветио осликавању Хиландара и других српских манастира, као и нашем заборављеном етно-наслеђу, нарочито воденица. Говорио је како се као дете са породицом током бомбардовања у Другом светском рату сакривао у једној воденици и од тад њоме остао очаран, а његови цртежи воденица не само што су сачували изузетно важан културно-историјски траг о здањима од којих многа више не постоје, већ имају изузетну естетску и етнолошку вредност.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Адлигат


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија