Кућа Добрих Вести

Login

ОДРЖАНА ДОДЕЛА ВИРТУС НАГРАДА: Доброчинства која померају границе

Оцените овај чланак
(2 гласова)

virtusdobroТраг фондација шеснаесту годину заредом доделила је ВИРТУС награде за филантропију компанијама, предузећима и појединцима, који су током претходне године чинили добра дела, покретали и подржавали филантропске иницијативе и тако доприносили развоју заједница у којима живе и послују.

 

Добитницима су награде уручили Тод Ендруз, в.д. директора мисије УСАИД-а у Србији, Њ.Е. Шан Меклауд, амбасадорка Велике Британије у Србији, Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији и Гордана Делић, директорка Балканског фонда за демократију.

 

Добитница награде за корпоративну филантропију је компанија Вега ИТ д.о.о. Нови Сад. Награда за мало и средње предузеће уручена је фирми Босис д.о.о. Ваљево, док је награда за дугорочно партнерство између пословног и цивилног сектора припала компанији Генерали Осигурање Србија а.д.о. Награда за индивидуалну филантропију додељена је Микици Петронијевићу из Београда, док је добитник награде за младе филантропе Ђорђе Томић из Ветерника.

 

Добитници специјалних награда су: Слободан Васић за индивидуални допринос локалној заједници, Сандра Томић за индивидуални допринос смањењу сиромаштва, Магдалена Станковић и група пријатеља за подстицање вршњачке филантропије, док је Николи Стојковићу припала награда за индивидуални допринос заштити животиња.

 

Кроз ВИРТУС награду, установљену 2007. године, Траг фондација већ 16 година награђује појединце и компаније које су на одговоран начин допринеле развоју заједница у којима послују и представља их јавности како би њихова доброчинства била инспирација другима да се у сличне иницијативе укључе. Да је дошло до помака у самом разумевању идеје филантропије, указује и чињеница да су филантропска давања у Србији у сталном порасту, као и да је Србија у претходне две године забележила скок са дна листе Светског индекса давања на завидно 27. место.

 

ВИРТУС награда за 2022. годину се реализује уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) и Фонда браће Рокфелер.

 

 

Листа добитника ВИРТУС награда за филантропију 2022:

 

 

Награда за корпоративну филантропију – Вега ИТ д.о.о. Нови Сад;

 

Награда за мало и средње предузеће – Босис д.о.о. Ваљево;

 

Награда за дугорочно партнерство између пословног и цивилног сектора – Генерали Осигурање Србија а.д.о;

 

Награда за индивидуалну филантропију – Микица Петронијевић;

 

Награда за младе филантропе – Ђорђе Томић;

 

Специјална награда за индивидуални допринос локалној заједници – Слободан Васић;

 

Специјална награда за индивидуални допринос смањењу сиромаштва – Сандра Томић;

 

Специјална награда за подстицање вршњачке филантропије – Магдалена Станковић;

 

Специјална награда за индивидуални допринос заштити животиња – Никола Стојковић.ж

 

 

Добитници ВИРТУС награде за филантропију за 2022. годину

 

 

Награда за корпоративну филантропију

Вега ИТ д.о.о. за програм “Програмери за грађане” којим је компанија помогла развој 15 софтверских решења, неопходних за рад непрофитних организација - учесница програма. Кроз радне сате својих запослених, компанија је уложила значајна средства да развије апликације и интернет сајтове који ће бити од користи за рад организација које се баве пружањем подршке деци и одраслима са здравственим проблемима, подршком образовању, људским правима, заштитом животиња и животне средине, донирањем хране, борбом против злостављања на интернету и борбом против сиромаштва. Ове апликације и интернет сајтови помоћи ће организацијама да непосредније комуницирају са својим корисницима, пружају савете и услуге, реагују на исказане потребе из свог окружења и прикупљају средства за свој рад. Поред тога што ће унапредити рад организација, ова софтверска решења ће значајно побољшати и олакшати животе чланова локалних заједница широм Србије.

 

Награда за мало и средње предузеће

Босис д.о.о. Ваљево за своју посвећеност подршци економски угроженим породицама и деци са развојним тешкоћама Колубарског округа. Предузеће је током протекле године кроз акцију “Кутија доброте”, а у сарадњи са Црвеним крстом Ваљево и уз помоћ великог броја својих запослених који су се одазвали позиву за учешће у акцији, обезбедило и донирало пакете помоћи у виду одеће, хране и средстава за хигијену економски угроженим породицама овог краја. Акција се проширила и постала редовна активност коју предузеће организује двапут годишње, настојећи да сваки пут обухвати већи број породица. Босис је спровео и акцију "Слаткиш за другара" током које су деца запослених поделила новогодишње пакетиће деци са развојним тешкоћама и деци која потичу из маргинализованих породица, те провела време заједно у креативној радионици Искра, током које су се играли и радовали слаткишима. Традиционално, предузеће је подржало одржавање бројних културних градских манифестација, а у све своје активности је током прошле године уложило преко 1.500.000 динара.

 

Награда за дугорочно партнерство између пословног и цивилног сектора

Компанија Генерали Осигурање Србија а.д.о, већ четири године са Фондацијом Новак Ђоковић, у склопу иницијативе "Тхе Хуман Сафетy Нет", реализује програм „Подршка, не перфекција“, намењен помоћи родитељима, старатељима и хранитељима деце узраста до шест година у решавању свакодневних изазова у васпитању и одгајању деце у градовима широм Србије. У оквиру програма је одржано више од 600 радионица за преко 2.300 родитеља, док је током претходне две године отворено 15 центара за родитеље у градовима широм Србије. Поред финансијске подршке, у филантропске активности компаније активно се укључују њени запослени, донирајући своје време и средства. Само током протекле године, у „Глобалном изазову за прикупљање средстава“ учествовало је 370 волонтера који су освојили 14 различитих врхова и очистили 5 зелених површина како би подржали програм намењен породицама и инспирисали друге на донирање. Сваке године, запослени се пријављују за Тхе Хуман Сафетy Нет Амбасадоре, те посвете читаву годину ширењу ове иницијативе како међу својим колегама, тако и међу клијентима, својим пријатељима и породицом.

 

Награда за индивидуалну филантропију

Микица Петронијевић, глумац и самостални уметник из Београда, који је своје наследство у виду сеоског домаћинства и имања поклонио удружењу Свици у мраку, и на њему организовао први Летњи инклузивни камп за децу и омладину која се налазе на спектру аутизма, као и за децу са инвалидитетом. У оквиру кампа организоване су радионице уз пратећи уметнички садржај, док је стручни тим психолога и дефектолога све време трајања кампа стајао на располагању учесницима. Камп је окупио више од 600 деце и обезбедио им простор за дружење, учење, радно-окупациону терапију и понудио низ активности у дефектолошком парку. Након успешно организованог првог, у плану је и реализација другог кампа у пролеће 2023. године. Микица наставља да прикупља средства и подиже свест о аутизму и значају инклузије, а тренутно је ангажован на адаптацији сеоског домаћинства и оснивању дневног боравка за децу и младе који се налазе на спектру аутизма.

 

Награда за младе филантропе

Ђорђе Томић, извиђач и бејзбол репрезентативац из Ветерника, који од малих ногу у својој заједници чини велика дела. Ђорђе током целе године своје комшије одвози на лекарске прегледе, доставља им храну, координира прикупљање одеће, организује акције кречења и држи додатне часове математике и историје онима којима су потребни. Као искусни извиђач, Ђорђе организује кампове и са најмлађима дели знања о екологији и сналажењу у природи. Током протекле године, Ђорђе је помагао раду удружења особа са инвалидитетом Из другог угла организујући креативне радионице, вечери друштвених игара и партије стоног тениса и пикада. Волонтира најмање осам сати дневно, а у свој филантропски рад улаже сопствене ресурсе – новац, знање и добру вољу. Ђорђе се непрестано усавршава и учи новим занатима, како би члановима своје заједнице помогао још више.

 

Специјална награда за индивидуални допринос локалној заједници

Слободан Васић, радијски новинар из Пожаревца, који организује хуманитарне акције и на тај начин помаже својим суграђанима да преброде тешке животне тренутке, добију неопходно лечење или материјал за реновирање свог дома. Протекле године, Слободан је организовао хуманитарне фудбалске турнире, током којих је прикупљено чак 31.500 евра за лечење суграђанина Јасмина Милановића. Већ седам година успешно организује акцију „За нов почетак под старим кровом“, у оквиру које обезбеђује материјал за реновирање кућа социјално угроженим породицама. Користећи своје личне и професионалне контакте, Слободан повезује заједницу, подстиче је на солидарност и помаже јој да увиди своју праву снагу. Он није ослонац само у тешким, већ и лепим тренуцима, те тако сваке године организује акцију прикупљања пакетића за малишане које систем ретко препознаје. У акцију прављења пакетића укључен је цео град, од најстаријих до најмлађих, који тако имају прилику да науче колико филантропија оплемењује живот.

 

Специјална награда за индивидуални допринос смањењу сиромаштва

Сандра Томић, економска техничарка из Ветерника, која већ 15 година настоји да ублажи последице сиромаштва којим су погођене њене комшије и суграђани. Сандрине филантропске активности усмерене су на рад удружења које окупља особе са инвалидитетом и улепшава њихово слободно време, као и време њихових породица. Сандра организује акције прикупљања одеће и обуће, основних животних намирница, али и редистрибуцију топлих, куваних оброка за социјално угрожене породице. Самохране мајке из Ветерника знају да увек могу да рачунају на Сандрину подршку, јер она организује и акције прикупљања пелена и хране за бебе, а свака школска година започиње великом акцијом прикупљања школског прибора којом Сандра такође координира.

 

Специјална награда за подстицање вршњачке филантропије

Магдалена Станковић из Житорађе и група младих, који су за мало више од месец дана успели да прикупе новац за лечење своје суграђанке, Марије Станковић, коју су познавали из школе или из краја, и тако јој показали да није сама и да ће увек имати на кога да се ослони. Група младих филантропа спонтано се окупила са жељом да Марији спасе живот - организовали су концерт и шест журки на којима се прикупљао новац за лечење, продавали су мајице са Маријиним ликом, дистрибуирали кутије за донације по Житорађи и околним местима и посећивали све значајне и посећеније манифестације свог округа како би што брже сакупили новац. У своју акцију укључили су целу заједницу, грађане и предузетнике, студентски парламент Универзитета у Нишу, ђаке Маријине основне и средње школе, али и локалну самоуправу. Када је новац за лечење прикупљен у рекордном року, Магдалена и њен тим испратили су Марију на пут у Истанбул песмом, са жељом да им се што пре врати, здрава и срећна.

 

Специјална награда за индивидуални допринос заштити животиња

Никола Стојковић за бригу о напуштеним и занемареним животињама на територији општине Србобран. Током протекле године, захваљујући Николином ангажовању, спасено је преко 80 паса луталица који су смештени у његово двориште, а преко 40 њих је пронашло свој нови дом и нове власнике. Никола је у своје акције спасавања напуштених животиња укључио и ветеринаре из Србобрана, али и људе изван своје заједнице. Његову акцију спасавања и удомљавања животиња су заслугом познатог београдског фризера Алексе Рабреновића подржале и многе познате личности – глумице, певачице и водитељке.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 26 март 2023 16:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија