Кућа Добрих Вести

Login

Индијска плесна група Катак гостује у Србији

Оцените овај чланак
(4 гласова)

katakkkkkБЕОГРАД - Индијска Катак плеснa групa, под вођством Руџуте Соман, наступиће вечерас - 26. маја у 20 часова на Коларчевом универзитету у Београду.

Шесточлана плесна група, под вођством г-ђе Руџуте Соман Амогх извешће индијски класични плес kатак (kаthаk), саопштено је из Амбасаде Индије у Београду, која је наступ Катак плесне групе организовала заједно са Индијским саветом за културну сарадњу (ICCR) из Њу Делхија.
Катак плесна група долази са Академије за културу (RSCA) из Њу Делхија, која се бави подучавањем тог изворног индијског класичног плеса. Руџута Соман је била ученик и следбеник покојне Гуру Др. Рохини Бате током више од 20 година. Стекла је диплому Нритија Барати Катак плесне академије, мастер диплому из катака на Универзитету у Пунеу, у савезној држави Махараштра, као и признање школе Акил Баратија Гандарва Махавидијалаја.
Мумбајска Сур Сингар Самсад јој је доделила престижну титулу „Сингар Мани“, а такође се налази на списку уметника ICCR. Гуру Др. Рохини Бате је рекла: „Руџута предано и дисциплиновано вежба, поседује грациозност, дар за изражавање емоција и има упечатљив сценски наступ!“.

indija

Плес катак делује – терапеутски и исцелитељски 

RSCA, коју је основала и води Гуру Руџута Соман, је место на коме она подучава чисти класични катак плес, у настојању да настави дело Гуруа Рохини Бате. 

Руџута чврсто верује да су ум и тело у садејству, тако да истражује свет класичног катака ради његовог коришћења у терапеутске и исцелитељске сврхе. Академија, такође, вреднује и друштвени аспект уметности, при чему је Руџута Соман осмислила, урадила кореографију и организовала добротворне наступе како би помогла многим социјалним установама.
Руждитин циљ је да буду померене границе индијског традиционалног плеса и створе нове полазне тачке у естетици његове изведбе кроз коришћење најсавременије технологије и иновативних плесних техника.
Катак плесна група је до сада учествовала на многим светским фестивалима, укључујући Конарк Фестивал ( Ориса, Индија ), Међународни фестивал фолклорних уметности (Нанинг, Народна Република Кина ) и наступала у Немачкој, Великој Британији и Француској.
Снимак наступа Катак плесне групе можете погледати ОВДЕ.

Продубљивање културних веза Индије и Србије

Посета индијске плесне групе Србији, после њеног гостовања у Берлину, организована је ради даљег јачања и продубљивања културних веза између Индије и Србије. То је и сјајна прилика да се јавност Србије боље упозна са једним од најпопуларнијих плесних стилова у Индији.
Катак је једна од осам санкционисаних форми индијског класичног плеса. Овај плес води порекло од номадских песника из старе северне Индије познатих као катаракси или приповедачи. У савременој форми плес садржи елементе живота по храмовима, ритуалне игре и утицај средњевековног хинду покрета бакти, по коме свачија душа може да доживи спасење. Од 16. века је катак усвојио неке елементе персијског и других плесова из Централне Азије које су дошли преко краљевских дворова могулске ере.

indijka

Сличности између плесних стилова катака и фламенка

Упућени кажу како постоји низ сличности између Катака и фламенка, плесног стила са југа Шпаније који је попримио много утицаја од локалних Рома. Веома је распрострањена претпоставка да су Роми напустили Индију око 11. века. Једна група је ушла у Шпанију преко источне и централне Европе, пошто је претходно прошла кроз Иран (тадашњу Персију) и оно што ће ускоро постати Османлијско царство. Ту су Роми попримили утицај који ће касније са продором Могула стићи у супротном правцу у Индију и утицати на катак.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 25 мај 2014 22:51
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија