A+ A A-

Почело обележавање 180 година цркве Светог пророка Илије

Оцените овај чланак
(4 гласова)

crkvasvilijeБЕОГРАД - Поводом 180 година постојања цркве Светог пророка Илије у београдском насељу Миријево, општина Звездара, данас и сутра се организује богат културно-уметнички и духовни програм.

 

Све је почело данас у подне и траје до 20 часова организовањем изложбе рукотворина у дворишту месне заједнице ,,Миријево”, Школски трг 2, а позивају се сви заинтересовани грађани да је посете.

 

Неки од учесника изложбе су: црква Светог пророка Илије у Миријеву, КУД ,,Свети Сава”, ,,Мома Димић” огранак библиотеке ,,Вук Караџић”, књижевни клуб ,,Мала птица”, Спаса Лукић са својим хекланим радовима и радовима на стаклу, Гордана Пршић са декупажом (осликавање дрвених предмета), Гордана Шундерић са својим ручно рађеним накитом и многи други.

 

Поред наведених излагача, биће изложени и радови деце која учествују у летњим радионицама у месној заједници ,,Миријево”, а под називом ,,Лето од папира”.

 

Прослава годишњице у цркви Светог пророка Илије у Миријеву

 

Већ сутрадан, у суботу 2.августа, у 8:30 часова Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј одржаће у Цркви Светог пророка Илије, која обележава значајан јубилеј, свечану архијерејску литургију уз присуство великог броја свештеника из Ариепископије београдско-карловачке. У 11 часова у сали МЗ ,,Миријево”, Школски трг број 2, почеће и пригодан културно-уметнички програм.

 

Пекаре ће почастити присутне

 

Присуствоваће, како је најавила општина Звездара, и велики број званица из Републике, ГО Звездара, а да увеличају свечаности позвани су и сви грађани. У порти цркве неколико београдских пекара делиће своје производе присутнима, очекујемо Вас да пробате.

 

Нешто више о историји цркве Светог пророка Илије

 

Сазидана је 1834. године, на месту где се налазила мања црква, и друга је по старини црква у Београду. Место са двориштем и старом црквом даровао је оснивач породице Даниловић из Миријева. Припрата је озидана 1837. године, а тридесет шест година касније озидана је чврстим материјалом.

 

ikonostasxn На крају Првог светског рата 1918. године рађен је иконостас по нацрту свештеника Јована Димића. Док су током рата однета звона, прилозима грађана по његовом завршетку, постављена су три нова звона која и данас служе. Овде су се пре чували и вредни списи светог Николаја Жичког.

 

Детаљније о богатој историји ове цркве можете сазнати у монографији о њој коју је писао протојереј-ставрофор Ратко Аксентић, а издавач је сама црква. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 01 август 2014 22:41
Кристина Глигоровић

Студент је четврте године на Филолошком факултету у Београду, смер Руски језик, књижевност и култура. Била је у тиму за развојне праксе највеће студентске организације на свету АIESEC, налазила је праксе студентима из иностранства у Србији, упоредо је волонтирала у Дому за незбринуту децу "Јован Јовановић Змај". Водила је хуманитарни пројекат ACTiviraj se у оквиру АIESEC-а који је посвећен социјалној инклузији. Организовала је хуманитарне догађаје са више од 200 деце учесника из домова за незбринуту децу и основних школа, који су били медијски пропраћени и спонзорисани и које су потпомогли и београдски превозници, плесни центри, дечји центри...
Велики је филантроп и борац за права и укључивање маргинализованих припадника друштва у све сфере живота и рада. Заљубљеник је у разне језике, књижевности и културе, јер писана реч нас чува од заборава! Тренира модерни плес.
Разлога за придруживање пројекту ",Кућа добрих вести" је много, а један је и промовисање младих талената који су били или јесу део AIESEC-a, кao и свих других младих талената. Као филолога интересује је и укључивање у израду енглеске верзије сајта, а касније и руске верзије. Жели да се за добре људе и добра дела чује, како би сви знали да хероји шетају међу нама! А које место је боље за то од "Куће ДОБРИХ вести".

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани