Кућа Добрих Вести

Login

Изложба ЕX-YU конкурса графике

Оцените овај чланак
(1 Глас)

boskoooooБЕОГРАД - Изложба ЕX-YU конкурса за графику на којој ће бити изложено 57 радова стваралаца са простора бивше Југославије биће отворена сутра у Националној галерији Београд.

 

Изложено је 40 дела из категорије академских графичара и 17 из студентске групе, од укупно приспелих 192 графика.

 

Награђени графичари VIII ЕX Y су Слободан Радојковић, за дрворез "Велики прамен", Ненад Зељић, за акватинту у боји "Аполо" и Слађана Маринковић, за рад без назива, изведен у техници бакропис-акватинта.


Награђени студенти графичари 8. ЕX-YU су Невена Милованчевић за рад у комбинованој техници “Тренутак”, Денис Харачић,” за дело “Хегел у неолиту", изведено комбинацијом акватинта-линорез, Недим Шећерагић, за акватинту „Девет снова, девет каменова“ и Ана Продановић, са линорезом "Не чекам".

 

Чланови овогодишњег жирија су били редовни професор Факултета примењених уметности (ФПУ) у Београду Гордана Петровић, ванредни професор Филолошко-уметничког факултета (ФИЛУМ) Универзитета у Крагујевцу Жељко Ђуровић и Весна Тодоровић, историчар уметности-ликовни критичар, председник жирија.


Први ЕX-YU конкурс за графику на простору бивше Југославије расписан је пре осам година под покровитељством Високе туристичке школе (ВТШ) струковних студија у Београду, у организацији Галерије Студентског културног центра (СКЦ) Нови Београд и аутора конкурса академског сликара Наташе Бркић.


Ове године изложба VIII изложба ЕX-YU конкурса прелази у Националну галерију Београд, Доситејева 1. у којој ће бити отворена до 13. Јануара.


Захваљујући великом одзиву уметника из свих бивших југословенских република и скоро константном броју графичара који учествују на конкурсу (око 160), сматра се да је ова културна манифестација постала популарна и редовна у свету уметности.

 

 Афирмација савремене графичке продукције у Србији


ЕX-YU конкурс графике је данас један од пунктова за промоцију и афирмацију савремене графичке продукције у Србији. Паралелно проблематизујући рад афирмисаних уметника и младих, студената завршних година уметничких академија, овај конкурс представља различите графичке школе које делују у центрима ЕX-YU простора, различите визуелне наративе, као и флуктуацију дискурзивних сличности које у живој стваралачкој пракси представљају јединствени дух времена.


О тој културној манифестацији су писали еминентни ликовни критичари и историчари уметности Наталија Церовић, Борка Божовић, Ивона Рајачић Барандовски, Љиљана Ћинкул, Весна Тодоровић и Лазар Марковић.


Идеја и визија ЕX-YU конкурса графике су успешно остварене умрежавањем графичара, уметника и студената и годинама су добијале свеобухватнији карактер. Драгоцено је што су се на ову манифестацију одазвали и графичари чија је вредност већ давно потврвђена, као и да су заступљене све класичне графичке технике и дигитална штампа. Аутори из свих бивших република, преко 50 градова, потврђују жељу за међусобном комуникацијом уметника на културним сценама суседних држава.


После осмог успешно завршеног конкурса, сарадња са Академијама и Факултетима уметности у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Скопљу, Бања Луци, Сарајеву, Загребу, Ријеци, Љубљани, Цетињу се наставља. Такође, све већи број приспелих графика указује да конкурс стално расте, од првог на који је стигло 70 радова па до овогодишњих 192.


Веома мудро су организатори у концепту овог конкурса начинили неколико значајних корака, јер поред изложбе и награда најболјима, они у исто време формирају и сопствену колекцију која ће бити драгоцени фундус за изучавање савремене графике.
Мисија ЕX-YU конкурса за графику се наставља успостављањем културне сарадње, гостовањима по Србији и представљањем графика у другим бившим југословенским републикама.


Отварање изложбе је у четвртак, 4. децембра у 19. часова.

 

 

Бројне трибине и предавања 


Покровитељ и овогодишње изложбе је Висока туристичка школа, а аутор је Наташа Бркић.


У време трајања овогодишње изложбе графичари ће одржати осам предавања, трибина и разговора на тему: “Графика, посебна врста интелигенције” на којима ће еминентни графичари представити своје ставове о графичкој уметности.
Очекује се да професори и студенти Факултета ликовних уметности (ФЛУ), ФПУ, архитектуре, Виша туристичка школа, активно учествују у дискусијама о различитим приступима графици.


Распоред предавања, трибина и разговора је следећи:


1. Петак, 5. децембар, Гордана Петровић, редовни професор графике на ФПУ у Београду: “НЕПРОЛАЗНОСТ ОРИГИНАЛНЕ РУЧНЕ ШТАМПЕ”;
2. Понедељак, 8. децембар, др Бојан Оташевић , професор на ФИЛУМ у Крагујевцу: “ИНОВАЦИЈА У ТЕХНИЦИ АЛГРАФИЈЕ”;
3. Четвртак, 11. децембар, мр Лазар Марковић, директор галерије Рајко Мамузић: “ФИТБЕК САВРЕМЕНИХ МЕДИЈА И ГРАФИКЕ”;
4. Субота, 13. децембар, мр Маја Симић: “ПОЛА ВЕКА ДИГИТАЛНЕ ГРАФИКЕ”;
5. Среда, 17. децембар, мр Милош Ђорђевић: “ФАТАЛНА СУДБИНА ГРАФИКЕ”;
6. Уторак, 23. децембар, мр Биљана Вуковић, редовни професор графике на ФЛУ у Београду и мр Сузана Вучковић, доцент на Факултету уметности из Приштине у Звечану: “О ДРУГОМ МЕЂУНАРОДНОМ ТРИЈЕНАЛУ ГРАФИКЕ….И МЕЂУНАРОДНОЈ САРАДЊИ ГРАФИЧАРА”;
7. петак, 9. јануар, мр. Жељко Ђуровић, ванредни професор ФИЛУМ, Крагујевац и Весна Тодоровић, историчарка уметности И ликови критичар: “СРЕДЊИ ТОН МЕЗЗОТИНТО”;
8. понедељак, 12. јануар, мр Тамара Пајковић, Центар за графику и визуелна истраживања у Београду: “ГРАФИКА ИЗМЕЂУ УМЕЋА И УМЕТНОСТИ”.


Сва предавања ће почети у 19 часова.


Последњи пут измењено четвртак, 04 децембар 2014 14:02
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија