Кућа Добрих Вести

Login

Богојављење – празник крштења Исуса Христа

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bogojavljenskalitija16БЕОГРАД - Богојављење је празник крштења Исуса Христа на реци Јордан којим почиње његова проповед новозаветне вере.


Према православном учењу, мисија Сина Божјег није почела његовим рођењем већ крштењем па се овај догађај сматра и почетком Јеванђеља као што се вода сматра почетком света и живота.


Исуса је на реци Јордан крстио свети Јован Крститељ који је први од пророка најавио долазак Спаситеља људског рода па је православном хришћанству познат и као Јован Претеча.


„Ја вас крштавам водом а онај што ће доћи крстиће вас Духом Светим“, записано је у Јеванђељима.


Чин крштења Исусовог у води Јордана прати догађај Богојављења ( грчки Теофанија) – небеса су се отворила и како предање каже, зачуо се глас Бога Оца : „Ово је син мој љубљени који је по мојој вољи“. Отуда и православни обичај да верници у Србији на овај празник размењују поздрав „Бог се јави“ и „Ваистину се јави“ којим се замењује Божићни поздрав „Христос се роди“.


Предање даље каже да је тог тренутка на главу Исусову слетео Свети Дух у облику светлосног голуба па се сматра да је свету тада први пут објављена тајна Свете Тројице. Први пут су се заједно појавили Отац, Син и Дух Свети.


Богојављење значи – просвећење а , како је записано, „догађај на Јордану нас просвећује указујући на Бога као Тројицу једнобитну“.


Исус Христос је 30 година живео обичним животом дрводеље, а од крштења на Јордану живео је још три године испуњавајући своју земаљску мисију искупљења људског рода.


Поред литургија на овај празник се у храмовима Српске православне цркве обавља обред великог водоосвећења. Богојаљенска вода захвата се у зору на рекама а освећује у цркви уочи празника.

 spc1616

Богојављенска водица - лек и заштита од нечистих сила


Обичај је да се богојављенска водица чува у кући до следећег водоосвећеља јер се сматра леком и заштитом од нечистих сила.


У народу постоји веровање да се у ноћи пред Богојављење небо отвара а да срећнику који се нађе напољу – Бог испуњава једну жељу.


Српска православна црква Богојављење слави увек уочи празника посвеченог Светом Јовану – Сабора светог Јована Крститеља , а дан после Крстовдана.


Крстовдан је дан строгог поста за вернике СПЦ чиме се даје значење овом празнику који је успомена на прва крштавања – катихумена или оглашених.

Широм Србије одржана су традиционална такмичења у којима учесници пливају до – залеђеног Боголављенског крста.


У Земуну је воде Дунава освештао патријарх српски Иринеј који је потом уручуио признања најбољем учеснику.


Победник данашњег пливања за часни крст је Дејан Димитријевић који је већ четврти пут носилац титуле најбржег богојављенског такмичара.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 19 јануар 2016 22:16
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија