Кућа Добрих Вести

Login

Пустињска соларна кућа

Оцените овај чланак
(1 Глас)

twistbokssssssБЕОГРАД - Пројекат Пустињска кућа осмислио је тим студената и професора са различитих факултета Београдског универзитета. Тим има задатак да изгради кућу по свом пројекту, користећи најсавременија решења и материјале у области зелене градње.

 

Пројекат пустињске самоодрживе куће нашао се у финалу најпрестижнијег светског архитектонског такмичења Solar Decathlon Middle East у Дубаију.

 

Осмишљена је према начелима одрживе архитектуре и изградње, енергетски ефикасне, еколошке куће београдског тима прилагођене су традиционалној арапској култури живљења.

 

Почетак изградње прототипа, који ће даље бити дорађен у Дубаију пред такмчење у новембру, планиран је за јун у Београду.

Пројекат енергетски ефикасне куће за сахарске пределе Twist Box започет је пре две године на Архитектонском факултету Универзитета у Београду.

 

 

„Може се рећи да је инспирација потекла из традиционалног начина живота у пустињи, поигравајући се спољном шаторастом опном као симболом заштите од јаког сунца, али и елементом који обезбеђује приватност и дефинише архитектонски израз“, кажу ови млади градитељи будућности.

 

Twist Box кућа је у основи 8x8м, а осим приземља које је организовано по принципу отвореног плана кућа има и галерију на којој су смештене две собе, тако да је укупна квадратура око 90м2.

 

Овим пројектом желе да покажу да савремени дом може бити функционалан, естетски атрактиван, технолошки напредан, а по концепту традиционалан, финансијски приступачан, са малим негативним утицајем на животну средину, пасиван и сам себи довољан - кажу наши саговорници.

 

Како је кућа осмишљена према начелима одрживе архитектуре и изградње захтева интегрисан приступ пројектвању, где на пројекту од самих идејних решења сарађује читав мултидисциплинарни тим инжењера.

 

У представљању пројекта на овом скупу, београдски тим види своју шансу за пробој на тржиште Емирата.

 

Соларна пустињска кућа, коју је осмислио српски тим, доноси најновија технолошка решења у неколико области.

 

До одласка на финале тим треба да "изгради" пројектовану кућу, провери да ли су спроводиве све идеје из пројекта, а сам одлазак у Дубаи је веома скуп, због чега ће им бити потребна финансијска подршка.

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић присуствоваће представљању пројекта Пустињска кућа на Архитектонском факултету у Београду (Булевар Краља Александра 73, учионица 227), данас са почетком у 14.30 сати.

 

Извор: Кућа добрих вести/Влада Србије


Последњи пут измењено петак, 27 април 2018 12:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија