Кућа Добрих Вести

Login

Са шест година почео да се бави добротворним радом

Оцените овај чланак
(4 гласова)

Зак Бонер - Little Red Wagon FoundationАмериканац Зак Бонер са Флориде почео је да се бави добротворним радом 2004. године, када је имао само шест година, да би то његово доброчинство прерасло касније и у његов животни позив.

Он је, наиме, основао непрофитну добротворну организацију симболичног назива „Мала црвена колица“ чији је главни мото: „Деца помажу деци“.

Тај назив Бонер је дао пошто се као шестогодишњак нашао у ситуацији да после урагана „Чарли“, који је 2004. године погодио америчку савезну државу Флориду, узео своја мала црвена колица и кренуо од врата до врата својих суграђана да би прикупио флаше са водом и носио их пострадалима.

„Неки дечаци воле бејзбол, други воле рагби, а мој син воли да се бави добротворним радом“, рекла је том приликом, уз осмех, његова мајка.

Зак данас дели ранце са храном и другим потрепштинама деци којој је помоћ потребна, а пре свега оној која живе без крова над главом. До сада је поделио више од 4.000 таквих ранаца широм САД.

Трејлер из филма "Little Red Wagon" више детаља потражите овде.

Да би скренула пажњу друге деце на чињеницу да многи њихови вршњаци живе као бескућници, Закова организација одржава с времена на време у Флориди акције под називом „24 сата“. У оквиру те акције њени учесници проводе 24 сата на улици без хране и без икаквих других ствари да би и сами искусили какав је то живот и схватили да људи некада једноставно бивају принуђени да живе на улици због многих фактора на које немају утицаја.

Зак је у новембру 2007. године прешао пут дуг 450 километара од Тампе, у којој живи, до Талахасија не би ли тако скренуо пажњу јавности на месец помоћи бескућницима и сакупио новац за ранце са храном и другим потрепштинама.

У октобру 2008. је пропутовао још 450 километара од Талахасија до Атланте да би још једном скренуо пажњу на проблем деце бескућника, а у лето 2009. прешао је пешице много дужи пут од Атланте до Вашингтона.

Пре две године је, пак, препешачио читаву Америку, од једне до друге обале. Захваљујући тој и другим акцијама успео је да прикупи више од 120.000 долара од разних спонзора за своје активности.

Зак сматра да сваки човек може да допринесе да свет у којем живимо постане бољи указујући да нас ништа не кошта да то макар пробамо, објавио је руски сајт "В мире позитива" - Маленькая красная тележка Зака Боннера

Додатак 03. Март 2012

Организација "Филантропи проџект" (Philanthropy Project) је снимила филм о Заку, који би ускоро требало да почне да се приказује. У питању је непрофитна организација која је усмерена на то да, користећи моћ покретних слика у форми филма, телевизије и интернета, кроз приче о добрим делима 72.000 добротворних фондација, колико их делује у САД, подстакне филантропију међу Американцима. "Филантропи проџект" је покренуо и интернет ТВ канал без преседанa www.GiveandGlow.com, на којем се емитују приче о грађанима Америке којим својим хуманитарним ангажовањем могу да послуже као инспирација другима.

Превод са Енглеског: Мирјана Јовановић


Последњи пут измењено четвртак, 10 мај 2012 04:07
Мирјана Јовановић

Рођена 1973. године у Београду. Дипломирани професор шпанског језика. Више од десет година радила као преводилац у Новинској агенцији Танјуг. Осим шпанског, служи се енглеским и руским језиком.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија